Badloe wint medalrace en pakt brons op EK RS:X, De Geus eindigt negende.

28 november 2020

Op de laatste dag van het Europees kampioenschap RS:X wint Kiran Badloe met afstand de medalrace en klimt daarmee naar een derde plaats in het eindklassement. Lilian de Geus wordt derde in de afsluitende race en blijft daarmee negende. Sil Hoekstra, trainingspartner van Badloe eindigt op een 18de plaats. Met het verloop van de prestaties gedurende dit kampioenschap is duidelijk geworden dat de snelheid er is maar het ritme nog niet.

Kiran Badloe
Kiran Badloe

Badloe en de Geus weten weer waar ze staan
Doelstelling voor beide surfers uit de Olympische Selectie van TeamNL Zeilen was om te zien waar ze staan. Na een zomer met veel windfoilen kreeg de vertrouwde RS:X weer eens de benodigde aandacht van de twee wereldkampioenen op dit board. In het begin van de serie gebruikte Badloe nog de term roestig voor zijn eigen prestaties. Lilian de Geus haar coach Jacco Koops zei eerder deze week dat De Geus wedstrijdritme miste. Beide atleten hadden wel voldoende snelheid. Met andere woorden; voldoende antwoorden om de focus in de trainingsarbeid, op weg naar de uitgestelde Spelen van Tokio, naar de RS:X te verschuiven.
 
Reactie Kiran Badloe
“We hebben de Corona-periode moeten overbruggen zonder competitie op het huidige olympische board. Dus we konden niet kunnen checken hoe de anderen het hebben gedaan. Veel jongens hebben keihard doorgetraind. En dat is logisch ook omdat veel nog hun selecties moeten afronden. Wij hebben het wat rustiger aan gedaan. Daar ben ik best wel blij mee dat we de focus op de foil hadden. Ook omdat we ons nu realiseren dat we komende winter hard aan de bak moeten om straks weer helemaal vooraan te varen.”  
 
Reactie interim coach Casper Bouman
Casper Bouman interim coach van Kiran Badloe zei: “Het was een moeizame week. We wisten van het begin dat het lastig zou worden met zo weinig uren het water. Uiteindelijk laat Kiran wel zien wat hij echt kan. Hij maakte hier en daar wat kleine foutjes maar gedurende de week pakt hij het steeds beter op en laat zijn kwaliteit zien in de laatste races. Vooral deze medalrace van vandaag was echt grote klasse. Dus een mooie week, trots om Aaron te mogen vervangen, heerlijk om met dit soort topatleten te werken, goede chemistry en goede vibe en het beste eruit gehaald.”

Lilian de Geus
Lilian de Geus

Reactie Lilan de Geus
“We zijn zeker op de goede weg.Voor mij heeft het gewerkt met het foilen want ik was mentaal met iets anders bezig en dat is voor mij belangrijk. Want een jaar lang full-time op de RS:X, alleen maar trainen, is zwaar. Maar het zet je aan het denken van ‘kom op Lilian’, je moet weer hard werken en de uren maken op de RS:X om er in Tokio straks te staan. Dus vanaf nu weer de focus vol op het bestaande olympische board en het foilboard kan weer de kast in.”
 
Reactie coach Jacco Koops
“Hartstikke mooie week gehad, niet voor wat betreft de resultaten maar goed om te weten waar we staan. Het is een voorecht dat we een EK mogen varen. Ik weet dat Lilian heel veel wedstrijden nodig heeft en daar hebben we naar gezocht met het foilboard. Dat heeft denk ik een beetje bijgedragen aan het resultaat hier. Al met al ben ik blij en tevreden en we hebben een plan en gaan de  accenten verschuiven naar de RS:X en veel over de wedstrijden, tactiek en strategie praten en daar aan te werken.”

Event website HIER
All uitslagen HIER

 

Uitgelichte artikelen

Course racing

Badloe wint medalrace en pakt brons op EK RS:X, De Geus eindigt negende.