Ivan Pastor nieuwe coach van drievoudig wereldkampioen Lilian de Geus

31 maart 2022

Ivan Pastor nieuwe coach van drievoudig wereldkampioen Lilian de Geus

Ivan Pastor (fotograaf Sander van der Borch)
Ivan Pastor (fotograaf Sander van der Borch)
De Spaanse Ivan Pastor (42) is door het Watersportverbond aangewezen als nieuwe coach van Lilian de Geus, drievoudig wereldkampioen olympisch windsurfen. De Geus is zeer gemotiveerd om weer voor goud te gaan op de Olympische Spelen van Parijs 2024. Dat moet dit keer in de nieuwe spectaculaire IQFoil klasse. Pastor is als coach net zo gemotiveerd als de Geus. De Spanjaard nam deel aan vier Olympische Spelen, stond nooit op het podium en wil daarom nog steeds een olympische medaille. Dit keer als coach. 
 

Drie keer is scheepsrecht

Lilian de Geus hoefde er niet lang over na te denken. Ze eindigde als vijfde in Tokio en als vierde in Rio. Ze wil door naar Parijs. Het doel behoeft geen verdere toelichting. Voor deze olympiade stapt de succesvolle windsurfer uit Almere over naar het nieuwe olympische board dat boven het water zweeft en de verouderde RS:X vervangt. De Geus is afgelopen winter een flink stuk sterker geworden, iets wat nodig is voor de nieuwe windsurfklasse. De Geus zocht naast deze transitie ook een vervanger voor Jacco Koops, haar vorige coach, die recent hoofd van talentontwikkeling van het Watersportverbond is geworden. 
 
Lilian de Geus: “Het is een nieuwe klasse, met voor mij en een heel nieuw team, nieuwe vibe en nieuwe motivatie. Ik ben heel blij dat ik al een coach heb gevonden waar ik mee kan bouwen op weg naar Parijs. We moeten elkaar nog beter leren kennen. We hebben nog geen grote wedstrijd samen gedaan, Palma is de eerste. Maar het is heel motiverend werken met hem en hij heeft zeker coachkwaliteiten. Aaron (McIntosh red.) stelde hem voor. Op Aruba hebben we afgelopen winter samengewerkt. Daar merkte ik dat zijn motivatie groeide. Vooral het gevoel dat we samen als een team goud proberen te winnen. Hij heeft hele hoge doelen en die heb ik ook. Dat motiveert mij. En zijn karakter sluit goed aan bij de mijne. Hij is heel erg gestructureerd, strikt, alles is altijd op orde. Hij is nauwkeurig, wat fijn is, want ik kan wat chaotisch zijn.” 
Archieffoto Lilian de Geus (foto Richard Langdon)
Archieffoto Lilian de Geus (foto Richard Langdon)

Pastor ook enorm gedreven

Pastor nam deel aan vier Olympische Spelen van Athene tot en met Rio. Voor Tokio wist de Spanjaard zich niet te plaatsen waardoor hij in 2021 koos voor een carrière als coach. Pastor werkte als sporter vanaf 2015 met de Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe samen. Als trainingspartner kent Pastor de Nederlandse school, die drie gouden olympische windsurf medailles op rij opleverde. Op deze manier is Pastor bekend met de succesvolle benadering van Aaron McIntosch, die de TeamAllianz mannen van IQ Foil ploeg begeleidt. 
 
Pastor legt uit. “Dit is mijn eerste langdurige klus als coach. Ik ben 25 jaar atleet in deze sport geweest. Nu, met 42 jaar, is het tijd om te stoppen. Ik heb een nieuw doel om samen met Lilian goud te winnen in Marseille. En ik realiseer me juist nu hoeveel ik weet van het vak. Ik was al die jaren mijn eigen coach en manager van alle facetten van de sport, zoals fitness, techniek, medisch, strategie, materiaal, noem maar op. Lilian is een van de beste windsurfers ter wereld. Ze is drie keer wereldkampioen. Zo won bijna twee keer een olympische medaille. Ze is nog steeds heel gedreven om het goud te winnen. Ik vind dat ook realistisch. Maar mijn stijl is stap voor stap. We hebben nog 2,5 jaar voor Parijs. Eerst dit evenement op Mallorca goed doen.”  
 
Van 4 tot en met 9 april wordt op Palma de Mallorca de Prinses Sofia Cup gezeild, onderdeel van de Hempel World Cup Series. Er wordt gevaren in de tien olympische klassen: 470 mixed, IQFoil man, IQ Foil vrouw, 49er, 49er FX, Kitefoil man, Kitefoil vrouw, Nacra 17, ILCA6 en ILCA7. Een voorbeschouwing volgt.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil

De partners van TeamAllianz