Odile van Aanholt en Annette Duetz pakken zo goed als zeker goud op voorlaatste dag

8 april 2022

Met de medalrace nog te gaan weten Odile van Aanholt en Annette Duetz, zo goed als zeker, beslag te leggen op het goud in de 49erFX klasse. Met precies 20 punten verschil, op de Braziliaanse tweevoudig olympisch kampioenen, voeren de Team Allianz zeilsters de ranglijst aan van de sterk bezette Trofeo Princesa Sofía. Als ze zaterdag 9 april de medalrace varen en reglementair finishen, zijn de Nederlandse vrouwen zeker van de overwinning op deze wereldbekerwedstrijd.

Odile van Aanholt en Annette Duetz (fotograaf Sailing Energy)
Odile van Aanholt en Annette Duetz (fotograaf Sailing Energy)

Met nog 2,5 jaar te gaan tot Parijs 2024 hebben de best zeilers, wind- en kitefoilers van de wereld zich verzameld in de baai van Palma om de krachten te meten tijdens de 51ste Trofeo Princesa Sofía.  Odile van Aanholt zeilt deze wereldbekerwedstrijd met Annette Duetz. Van Aanholt pakte de wereldtitel in het najaar van 2021, in dat geval samen met teamgenoot Elise de Ruijter. Annette Duetz kwam voor het laatst op de Olympische Spelen van Tokio in actie met haar partner Annemiek Bekkering. Bekkering hing haar trapezebroek aan de wilgen na Tokio en Duetz wilde het nog wel een keer proberen. Vandaar deze samenstelling tijdens de Sofia Cup. In deze klasse zitten meerdere goede Nederlandse topzeilsters en de ervaring leert de beleidsmakers van het Watersportverbond dat varen in verschillende combinaties goede resultaten oplevert. Zo ook deze week. Het team wordt in Spanje begeleid door coach Kaj Böcker.

 

Odile van Aanholt: “We zijn heel happy en hebben heel mooi evenement gevaren. De eerste keer samen dus dat was ook wel spannend. Maar is heel goed gegaan en heel veel plezier gehad.”

 

Annette Duetz vult aan: “Vandaag weer een goede dag. Het was iets moeilijker. Maar we zijn goed blijven kijken en deze gingen we weer hard. Dat is heel erg fijn. En ook als we echt even een keertje niet zo goed lagen of we kwamen niet lekker weg bij de start, dan is het heel fijn dat we het gewoon terugvechten, bootje voor bootje. Bijvoorbeeld in die tweede race, slepen we dan toch nog een 6de plek uit.”  

 

Van Aanholt besluit: “Dat is een heel mooi resultaat na een winter heel hard werken. En we hebben gekozen om ons eigen ding te doen. Niet naar de buitenlanders te kijken, niet alle races mee te doen. Dan is het best wel even spannend, van oké waar staan we nu? Maar we staan er goed voor en dat betekent niet dat we nu kunnen chillen want we hebben ook gemerkt dat er nog genoeg dingen niet goed gaan.”

 

alle uitslagen: https://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/races/race-resultsall

 

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz