OS Dag 2: Badloe diskwalificatie, Bouwmeester haakt weer aan, de Geus tandje erbij

26 juli 2021
Op de tweede dag van het olympische zeiltoernooi stond er wederom een onstabiele landwind uit het noordoosten. Windsurfer Kiran Badloe scoorde goed met 1, 2, 6 in race vier, vijf, en zes. Echter werd Badloe later op de dag door de jury gediskwalificeerd voor race vijf naar aanleiding van een protest van de Italiaan Mattia Camboni voor het niet geven van genoeg ruimte bij de bovenboei. Badloe zakt daardoor van een eerste naar een derde plaats in het klassement.
 
Marit Bouwmeester herstelt zich goed op 26 juli met een zevende en een tweede plaats. Daarmee klimt Bouwmeester naar vijfde plaats in het klassement. Lilian de Geus scoort een 8, 3 en een 11 en met dat resultaat staat de windsufster uit Almere op de zesde plaats in het klassement.

Kiran Badloe voor een paar uur leider van het klassement
Einde middag gaf Kiran Badloe de volgende reactie voordat het protest van de Italianen tegen de goedlachse windsurfer was ingediend.
“Het waren hele lastige omstandigheden, later het water op half vijf dan wordt de wind wat onstabieler. De wind begon goed en hard maar wat minder sterk en draaide veel. Dus als je dan zo een serie aan elkaar kan knopen met twee goede races en met een wat minder, dan heb je toch wel een goede dag gehad.”
Echter daarna kwam het protest voor een incident bij de bovenboei in race vijf. Badloe moest nog een keer overstag om de boei reglementair te ronden. En in die manoeuvre hinderde hij de Italiaan. Althans dat was de lezing van de Internationale Jury op basis van de videobeelden. Badloe zelf was van mening dat hij voldoende ruimte had gegeven. Het was ook niet een duidelijke of bewuste fout, maar er zat wel een risico in de manoeuvre. Vergelijk het met een sliding voor de bal in het penalty gebied.


Resultaten RS:X  (selecteer de klasse op deze pagina)

Kiran Badloe met Mattia Camboni (foto World Sailing / Sailing Energy)
Kiran Badloe met Mattia Camboni (foto World Sailing / Sailing Energy)

Marit Bouwmeester pakt weer de regie

Marit Bouwmeester klimt naar een vijfde plaats in het klassement met een sterke prestatie op 26 juli. In een veld van 44, tot de tanden gewapende Laser zeilsters, klimt Bouwmeester weer richting het podium. Race drie was sterk met een 7de plaats. En race vier was nog overtuigender. Die race zeilde Bouwmeester de hele tijd van voren en wist in de, nog steeds zeer uitdagende omstandigheden, de meute van zich af te houden.
“Ik was vandaag iets meer mezelf. Ik was wat arroganter. Gister kwam die Deense voor de pin end (favoriete kant van de startlijn red.) en die liet ik gisteren aan haar. Vandaag wilde ze dat weer en ik dacht ‘no way’, die ga je niet krijgen. En dan zie je dat de rollen snel omgedraaid zijn.”
“Gisteren voer ik niet slecht maar werden twee fouten heel hard bestraft. Het overviel me wel een beetje dat we niet genoeg tijd hadden om ons voor te bereiden. Vijf minuten voordat we het water op gingen kregen we de melding dat we niet mochten slepen naar de baan. Daardoor kwam ik te laat. Normaal vaar ik eerst het eerste kruisrak als test voor de start. Dan heb ik een idee van de wind. Dan moet je eigenlijk met nul informatie racen. Ja, dat heb ik gisteren niet zo goed gedaan.”
“De wind is zo uitdagend, je weet het gewoon niet. Je geeft het beste wat je hebt. Maar de wind heb ik niet onder controle en de tracker (live race analyse red.) geeft ook wel aan hoe bizzar dat is.”
“Ik ben dus blij met een dag als vandaag, maar er komen nog heel veel moeilijke dagen aan. Maar het is hetzelfde voor iedereen. Dat laat de score wel zien. Ik ga alles geven wat ik heb.” 

Resultaten Laser  (selecteer de klasse op deze pagina)

Marit Bouwmeester (foto World Sailing / Sailing Energy)
Marit Bouwmeester (foto World Sailing / Sailing Energy)

Lilian de Geus: “Beter kijken”

Lilian de Geus kent wisselende resultaten met een 8, 3 en 11 op 26 juli. De derde plaats in race vijf was goed. In de daaropvolgende race zes heeft De Geus meer moeite met het zien van waar de wind en de winst is. De Geus legt uit:
“Ik had het idee dat ik vandaag net te vroeg of te laat was. Niet scherp. Dan ben je te laat in de vlagen en de shifts en kom je tactisch niet echt lekker uit en dat scheelt heel veel punten en dat is gewoon heel erg jammer.”
“Het weer heb ik geen invloed op dus ik moet kijken wat het gaat worden de komende dagen. Ik hoop dat ik dit kan herstellen en nog een paar mooie races kan neerzetten. Het moet, met nog zes races te gaan, een stukje scherper, een stuk agressiever en beter kijken. Een aantal van mijn grote concurrenten varen heel constant. Dat is wel balen voor mij. Maar we gaan het zien hopen dat ik dichterbij kan komen.”

Resultaten RS:X women  (selecteer de klasse op deze pagina)

Lilian de Geus (foto World Sailing / Sailing Energy)
Lilian de Geus (foto World Sailing / Sailing Energy)

Wat gebeurt er op 27 juli?

Morgen 27 juli hebben de windsurfers een rustdag. Laser zeilster Marit Bouwmeester komt wel in actie. Voor Annemiek Bekkering en Annette Duetz in de 49erFX, Bart Lambriex en Pim van Vugt in de 49er en Nicholas Heiner in de Finn begint op dinsdag 27 juli het olympische toernooi.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

ILCA6 iQFoil

De partners van TeamAllianz