Vier Team Allianz sporters plaatsen zich voor Olympische Spelen

Bart Lambriex & Floris van de Werken in de 49er Laila van der Meer & Bjarne Bouwer in de Nacra17

13 november 2023

Op het EK In Vilamoura Portugal eindigen de sporters van Team Allianz niet op het podium. Maar skiffzeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken en multihullzeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer sluiten de nationale selectie deze week winnend af in respectievelijk de 49er en Nacra17 bootklasse. Beide teams worden door het Watersportverbond voorgedragen voor deelname aan de Olympische Spelen van 2024.

Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto Sailing Energy)
Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto Sailing Energy)
Geen piekevenement, weinig wind
Dit EK was voor de teams die zich voorbereiden op Parijs 2024 geen absoluut piekevenement, maar het was wel het laatste evenement van de nationale selectie in de Nacra17 en 49er klasse met het oog op kwalificatie voor Parijs 2024.
 
Het toernooi kan verder worden gekenmerkt als een serie met heel weinig wind. Precies de omstandigheden waar sommige Nederlandse topteams nog meer ervaring in op wilden doen. Daarnaast was het voor de teams op weg naar de Spelen een geschikte week om specifieke vaardigheden te verbeteren zoals starten en snelheid met weinig wind.
 
Geen medalraces
Op 13 november, de dag van de medalraces, laat de wind het helemaal afweten. Bart Lambriex en Floris van de Werken eindigen als vijfde. Laila van der Meer en Bjarne Bouwer op de tiende plaats en Odile van Aanholt en Annette Duetz als zevende. De overige Nederlandse teams wisten zich niet voor de medalraces te plaatsen.
 
Bart Lambriex en Floris van de Werken naar Parijs 2024
Drievoudig wereldkampioenen Bart Lambriex en Floris van de Werken plaatsen zich met een vijfde plaats op dit EK definitief voor de Olympische Spelen van 2024. Dat is ook logisch voor een team dat de laatste drie jaar bij de absolute wereldtop hoort. Menig kenner rekent ze al bij de kanshebbers op de Spelen, maar het tweetal zelf is van mening dat er nog veel werk aan de winkel is.
 
Bart Lambriex over de olympische selectie: “Die is nu afgerond. Het was eigenlijk een beetje een formaliteit, het was niet echt spannend meer. Maar het is natuurlijk mooi dat het nu helemaal officieel is en dat we ons volledig kunnen richten op de Spelen van volgend jaar. Natuurlijk ben ik daar heel tevreden mee en ik denk dat we op dit EK weer een aantal stapjes hebben gezet.”
 
“We proberen altijd beter te worden en dat hebben we hier weer gedaan. Want zo goed zijn we nog niet. Er zijn genoeg dingen waar we aan kunnen blijven werken. In het begin zijn het grote stappen en dan wordt het steeds kleiner en wordt het steeds moeilijker om dingen te vinden. Maar ze zijn er altijd. Als we niet meer beter kunnen worden, zou het een stuk minder leuk zijn,” besluit Lambriex.
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (foto Sailing Energy)
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (foto Sailing Energy)
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer naar de Olympische Spelen
Bjarne Bouwer en Laila van der Meer plaatsen zich in de Nacra17 voor Parijs 2024 met een tiende plaats op dit EK en worden daardoor ook Europees Kampioen onder 24. Bouwer geeft zijn eerste reactie en legt uit naar wat ze geleerd hebben deze week met weinig wind.
 
“Dat we Europees kampioen worden onder 24 jaar is natuurlijk ook heel mooi, maar het gaat toch iets meer om het grote plaatje en dat is kwalificeren voor de Spelen en beter worden voor de Spelen in lichte wind. Deze kwalificatie is natuurlijk een fijn gevoel, daar doe je het voor vanaf kleins af aan, daar droom je van. Uiteraard zag het er na het WK al heel goed uit, maar dat we het nu officieel kunnen vertellen dat we onze eerste dromen waargemaakt hebben, dat is echt heel mooi.”
 
Over het EK zei Bouwer: “Het is anders zeilen. Iedereen ligt heel dicht op elkaar. We zijn hier nog niet heel goed in, met weinig wind. Het was ook een week om te leren en waar een topprestatie niet op één stond. Je bent natuurlijk topsporter dus je wilt winnen. Maar achteraf was het een hele goede week om met licht weer te varen. Die kans krijg je niet zo vaak en zeker niet zoveel dagen achter elkaar, waardoor je echt dingen kan meenemen naar de volgende dag. Dus ook daar zijn we echt heel blij mee.”
Odile van Aanholt en Annette Duetz (foto Sailing Energy)
Odile van Aanholt en Annette Duetz (foto Sailing Energy)
Geen makkelijk, wel een leerzame week voor Van Aanholt en Duetz
Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn al zeker van deelname aan Parijs 2024 en hadden een zeer leerzame maar geen makkelijke week. Van Aanholt legt uit: “We vonden het evenement best lastig. We hebben duidelijk vooraf gezegd dat we in het evenement willen groeien en stappen maken. We hebben veel meer nabesproken dan normaal. We hebben ook een nieuwe partner voor data-analyse Portera, die ons helpt met de tracking. Dat is supergaaf. Ik denk dat we veel meer geleerd hebben dan op andere evenementen. Maar het blijft een EK en we blijven topsporters die willen presteren, dat maakt dit resultaat pijnlijk. Maar als je in de long-run kijkt, is het helemaal niet zo slecht.”
 
Uitslagen Nacra17 (multihull)
1 Gimson & Burnet GBR 41
2 Ruggero & Banti ITA 49
3 Ugoline & Giubilei ITA 52
10 Laila van der Meer & Bjarne Bouwer NED 150
12 Willemijn Offermans & Scipio Houtman NED 175
29 Puck van der Veen & Wouter Rooijen NED 276
34 Bart Kooijman Beuk & Jella-Rikke Spijkervet NED 337
 
Uitslagen 49er (skiff)
1 Rual & Amoros FRA 68,6
2 Buksak & Wierzbicki POL 69
3 McHardie & McKenzie NZL 72
5 Bart Lambriex & Floris van de Werken NED 79
39 Robbert Huisman & Jack Dingemans NED 121
52 Wiebrand de Vos & Corné Jansen NED 152
91 Olaf Ganzevles & Stijn Gast NED 288  
 
Uitslagen 49erFX (skiff)
1 Næss & Rønningen NOR 58
2 Germani & Bertuzzi ITA 66b
3 Echegoyen & Barceló ESP 80
7 Odile van Aanholt en Annette Duetz NED 99
48 Vera ter Horst & Jorien Hin NED 189
 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49er 49erFX Nacra17

De partners van TeamAllianz