Windsurfer Huig-Jan Tak voert klassement aan op EK iQFOIL 2021

25 oktober 2021

Olympisch windsurfen zoals we het kennen van Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe bestaat niet meer. De beste windsurfers ter wereld met olympische ambities zweven nu over het water op de boards van de nieuwe iQFOIL-klasse. Na vier races op dit Europees Kampioenschap iQFOIL, gaat Huig-Jan Tak aan de leiding in een veld van 141 mannen. Bij de vrouwen neemt Sara Wennekes een vijfde plaats in, van de meer dan 60 deelnemers. Kiran Badloe en Lilian de Geus, die Nederland vertegenwoordigden op de Olympische Spelen van Tokio, zijn er nog niet bij.

Huig-Jan Tak NED 465 voert het veld aan (foto Sailing Energy)
Huig-Jan Tak NED 465 voert het veld aan (foto Sailing Energy)

Geen wind eerste twee dagen
Het evenement ging van start op 22 oktober. Dit is de eerste olympische klasse die op de olympische locatie in Marseille een groot toernooi organiseert. De eerste twee dagen werd niet geracet vanwege een gebrek aan wind. Op maandag 25 oktober zijn er bij de mannen vier races neergezet en bij de vrouwen zes. De laatste dag van het evenement is donderdag 28 oktober. In totaal doen er 200 windsurfers mee uit meer dan 30 landen.
 
Huig-Jan Tak op kop
Huig-Jan Tak kwam vele jaren uit in meerdere windsurfdisciplines en ook in het matchracen en op grote boten. Tak stopte in 2016 met RS:X windsurfen en werd in datzelfde jaar Wereldkampioen in de Kona windsurfklasse. Tak was er snel bij na de introductie van het foilend windsurfen. Eenmaal de beschikking over de iQFOiL, zag de Rotterdammer al snel dat aansluiting bij de wereldtop haalbaar was.
 
Na zijn derde plaats op het officieuze WK van 2020 is deze klassering een bevestiging dat Tak op de goede weg is. Hij is onderdeel van Team Allianz van het Watersportverbond en traint met teamgenoten, Luc Schmitz (19), Sil Hoekstra (22), Max Castelein (19), Joost Vink (20) en Hidde van der Meer (17) onder leiding van talentcoach windsurfen Matthieu Koops. Ook Amado Vrieswijk en Luuc van Opzeeland zijn onderdeel van deze trainingsgroep maar geen onderdeel van Team Allianz.
 
Matthieu Koops gaf de volgende toelichting: “Huig-Jan doet het goed. Hij presteert heel stabiel en gaat volwassen over de baan, vaart slim en heeft veel snelheid, gevoel en kunde. Wij zijn blij dat hij onderdeel is van een deze grotere trainingsgroep. Met deze groep hebben we een goede vibe, met goede gasten waar we vol gas mee kunnen geven. En met de prestaties van vandaag ben ik heel tevreden.”
 
Waar staat de iQFOIL nu? “We zijn allemaal, ook de andere landen, nog een beetje aan het zoeken naar het ideale lichaamsgewicht, wat voor soort fitness heb je nodig, hoeveel kracht, enzovoorts? Tijdens races zitten deze jongen op gemiddeld hartslag rond de 190. En we zijn er ook al wel achter dat je minimaal 10 kg zwaarder moet zijn dan op de RS:X. Maar we moeten nog echt wel wat stappen zetten en nog meer data verzamelen,” besluit Koops.
 
Aaron McIntosh, de coach van Kiran Badloe en daarvoor van Dorian van Rijsselberghe, sluit in januari weer aan. Voor de Nieuw-Zeelander, al jaren in Nederlandse dienst, is het reizen in deze Corona-periode zeer lastig met de huidige quarantaine-regels in zijn eigen land. Badloe traint alweer en sluit ook later dit jaar weer aan. Goed om te melden dat Badloe het eerste Europese kampioenschap in deze klasse in 2020 al op zijn naam schreef.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil

De partners van TeamAllianz