Duko Bos mist olympische kwalificatie op Allianz Regatta | Medalraces 6 juni 11.00 uur live tracking

5 juni 2021

Op de voorlaatste dag van de Allianz Regatta weet Duko Bos zich niet te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio in de ILCA7 klasse. Met een 19de en een 14de plaats is de eis van een top vijf resultaat onbereikbaar geworden. Marit Bouwmeester scoorde 19-11 en zakt daarmee naar de 5de plaats. Als Bouwmeester de medalrace wint en de Poolse en de Russische zeilster vijf plaatsen achter zich laat, is een bronzen medaille nog mogelijk. Lilian de Geus staat derde in het klassement met een gat van zes punten op nummer twee Katy Spychakov (ISR). Zilver is nog mogelijk. In de Nacra17 winnen Laila van der Meer en Bjarne Bouwer het goud met nog een race te gaan.

Duko Bos (foto Sander van der Borch)
Duko Bos (foto Sander van der Borch)

Duko Bos mist kwalificatie voor Tokio
Duko Bos had aan een top vijf plaats voldoende voor een olympisch ticket. Maar met twee slechte scores op de voorlaatste dag (19-14) zakt de zeiler uit Rotterdam naar de 12e plaats in het klassement. Daarmee plaatst hij zich niet voor de medalrace met de beste tien en daarmee is de top vijf onbereikbaar. Opvallend is de goede prestatie van Niels Broekhuizen, ex-talentploeg zeiler die op een vierde plaats staat.
 
Bos geeft uitleg: “Het ging niet echt goed. Ik maak het te moeilijk in mijn hoofd en daardoor heb ik niet kunnen laten zien wat ik kan. Ik heb de uitslag nog niet, maar heb er niet echt vertrouwen in dat het goed zit. Ik baal er heel erg van.”
 
“Ik ging er positief in, maar toch laat ik het tijdens de wedstrijd dan niet zien. Dan mis ik toch het vertrouwen in mijzelf en vaar ik niet zoals ik wil varen. Zoals ik kán varen. Als ik hier het beste van mezelf had laten zien en het was dan net niet gelukt, dan weet ik dat ik er alles aan gedaan heb. Nu heb ik dat gevoel niet en baal ik extra.”
 
Het is topsport. Dus tuurlijk baal je als je niet het beste van jezelf hebt laten zien. Maar eerst even mijn hoofd legen, maar als ik kijk hoe dicht ik er tegenaan zit, dan wil je naar de top. Die weg daarna toe gaat niet altijd even soepel, blijkt nu weer. Ik zit er niet ver vanaf en het blijft mijn droom. Dus daar blijf ik voor werken. Dat weet ik vrij zeker,” besluit Bos.
 
(tekst loopt door onder foto)

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (foto Sander van der Borch)
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (foto Sander van der Borch)

Talenten in Nacra17 winnen goud op voorlaatste dag
Laila van der Meer (20) en Bjarne Bouwer (18) winnen hun eerste wereldbekerevenement, plaatsen zich voor het eerst voor een medalrace en pakken voor het eerst de gouden medaille bij de senioren. Helaas in een veld van slechts vier teams,  die ze nog goed kennen uit de jeugd.
 
Bjarne Bouwer legt hun gevoel uit bij deze overwinning: “Natuurlijk zijn we er blij mee, maar het goud zou veel meer waard zijn geweest met veel meer boten. Je verheugt je op een groot veld maar de bulk van de vloot, die wel ingeschreven was, bleef op het laatste moment achter in Santander. Corona wierp toch een te grote drempel op voor ze, denk ik.”
 
“Onze tegenstanders hier, twee Italiaanse teams en een Duits team, kennen we nog goed uit de jeugd. Dat we hier met zoveel punten verschil winnen geeft wel aan dat we veel stappen gemaakt hebben afgelopen periode. We hebben wel een gat geslagen. We hebben de tijd heel efficiënt benut met de goede mensen om ons heen. En natuurlijk geeft het zelfvertrouwen deze overwinning. We hebben ook geleerd onze leidende positie te moeten verdedigen, normaal komen we meer van achteren. Dus al met al best leerzaam en het staat mooi op onze CV. Goud op een Wereldbekerwedstrijd,” besluit Bouwer.  
 
Medalraces 6 juni live te volgen op tracker
Op zondag 6 juni staan de medalraces gepland in deze vijf klassen. Alle medalraces zijn live te volgen via de olympische tracking service die tijdens de Allianz Regatta gebruiken voor een generale repetitie voor Tokyo 202One.
 
Planning is als volgt:

  • 11.00 uur RS:X mannen
  • 11.45 uur RS:X vrouwen
  • 12.30 uur Nacra 17
  • 13.15 uur ILCA7
  • 14.00 uur ILCA6

Uitslagen klik hier. 
 
Website evenement: https://allianzregatta.org/

Uitgelichte artikelen

Topsport Fleetracen Laser Standard Laser Radial

De partners van TeamAllianz