Olympische disciplines

Het Olympische zeilprogramma kent verschillende disciplines waarin de nationale selectie actief is.

ILCA 6

De ILCA 6 heeft dezelfde romp als de ILCA 7, maar met een ander tuig. Dat wil zeggen, een kortere mast en een kleiner zeil. Daardoor kunnen lichtere mensen ook met deze boot varen. Zo is de ILCA 6 de boot geworden voor de dames tijdens de Olympische spelen.

Kijk bij de nationale selectie voor de sporters die in deze klasse varen.

 

470 Mixed

Deze spectaculaire zwaardboot wordt gezeild door twee mensen. Er is een aparte dames- en herenklasse. Nederland is van oudsher altijd goed vertegenwoordigd in deze damesklasse. Ideaal gewicht voor mannen is tussen de 120 en 130 kilo (samen). Niet voor zwaargewichten onder de zeilers. Er zijn meerdere 470- botenbouwers die allemaal moeten bouwen volgens de voorschriften van de internationale klasse.

De topsporters die voor deze discipline uitkomen: Afrodite Zegers en Lobke Berkhout.

 

49erFX

De 49erFX (Female Extreme) is een doorontwikkeling van de 49er en werd voor het eerst gebruikt op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De romp, zwaarden, giek, gaffel, zalingen en zogenaamde vleugels van de 49erFX zijn identiek aan die van de 49er. Verschillen zijn: vernieuwd tuigage met daaraan aangepaste zeilen, een extra bevestigingspunt voor de fokkenschoot en een extra blok bij de gennaker-val om de efficiëntie van het ratelblok te verhogen.

Kijk bij de nationale selectie voor de sporters die in deze klasse varen.

 

49er

De 49er is een tweemans zwaardboot en een van de snelste zeilboten op de Olympische Spelen. Dit komt door haar lage gewicht, haar grote zeiloppervlak en haar grote breedte; de zogenaamde 'wings'. Samen vergroten de twee wings de breedte van de boot met één meter. De 49er, ook vaak een skiff genoemd,  was voor het eerst te zien op de Olympische Spelen van Sydney 2000 en wordt ingezet in de tweepersoons skiff-klasse voor mannen. 

Kijk bij de nationale selectie voor de sporters die in deze klasse varen.

De partners van TeamAllianz