Achtste plaats voor Van der Meer en Bouwer op WK Nacra17 2024

12 mei 2024

Het wereldkampioenschap in de olympische Nacra17 catamaran, internationaal beter bekend als de mixed multihull discipline, kan worden samengevat als stormachtig in het begin en met heel weinig wind op de laatste dagen. En ook dit keer winnen de Tita en Banti, de favorieten uit Italië. Team Allianz zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer eindigden als zesde in de medalrace en op de achtste plaats in de einduitslag.

Van der Meer en Bouwer
Van der Meer en Bouwer
Leerzaam
Het is een leerzaam WK geweest voor Van der Meer en Bouwer, die ons land vertegenwoordigen op de olympische spelen over 75 dagen. In 2023 werden ze vierde op het WK in eigen land en dit jaar leken ze even op weg naar een podiumpositie. Na drie dagen in het toernooi stonden ze op de tweede plaats. Ze kwamen goed door de harde wind van de eerste twee dagen en excelleerden op de meest uitdagende dag met aflandige wind. Vervolgens kwam het duo snelheid te kort in de laatste dagen met een lichte en stabiele windrange, waarin ze nog niet voldoende ervaring hebben.
 
"Met de besten mee"
Bjarne Bouwer legt uit: “Al met al zijn we tevreden over dit WK. Zeker na de wereldbekerwedstrijd in Palma de Mallorca, die heel slecht ging. We hadden een confidence boost nodig. En dit was in elk geval een toernooi waarin we ons oude niveau konden terugvinden, het ritme konden terugvinden. Dat lukte vooral de eerste drie dagen. Die waren super, met iets meer wind. Als we aan de wind kunnen foilen, dan gaan we superhard en kunnen we met de besten mee. We stonden zelfs even op een tweede plek. Dus dat geeft heel veel vertrouwen.”
 
“Maar tegelijkertijd hadden we de laatste twee dagen, met wat mindere, maar wel stabiele wind, meer moeite. Het is eigenlijk glashelder waar we aan moeten werken. Dat zijn onze startjes en de snelheid in een aantal condities.”
 
Bouwer is vol zelfvertrouwen dat er nog genoeg tijd is voor deze aandachtspunten. “We hebben in Marseille nog een paar trainingskampen te gaan. Daar gaan we de tijd gebruiken om het beste materiaal te vinden en de laatste puntjes op de i te zetten.”
 
Willemijn Offerman en Scipio Houtman eindigen op de 14de plaats, en kwamen daardoor op de laatste dag niet meer in actie in de medalrace met de best tien van het klassement.

Uitslagen (klik voor alle deelnemers)
1.       Tita en Banti (ITA)
2.       Gimson en Burnet (GBR)
3.       Ugoline en Giubilei (ITA)
8.       Laila van der Meer en Bjarne Bouwer   
14.     Willemijn Offerman en Scipio Houtman
39.     Puck van der Veen en Wouter van Rooijen

Deel dit artikel:

Nacra17

De partners van TeamAllianz