Olympische disciplines

Het Olympische zeilprogramma kent verschillende disciplines waarin Nederlandse topzeilers actief zijn.

Laser Radial

De Laser Radial heeft dezelfde romp als de laser, maar met een ander tuig. Dat wil zeggen, een kortere mast en een kleiner zeil. Daardoor kunnen lichtere mensen ook met deze boot varen. Zo is de Laser Radial de boot geworden voor de dames tijdens de Olympische spelen.

De topsporter die voor deze discipline uitkomt: Marit Bouwmeester.

 

Finn

Deze eenmansboot is voor de iets grotere en zwaardere mannen; de meeste zijn tussen de 95 en 100 kilo schoon aan de haak. Niet voor lichtgewichten dus! Er zijn meerdere Finn-botenbouwers die allemaal moeten bouwen volgens de voorschriften van de internationale klasse.

De topsporter die voor deze discipline uitkomt: Nicholas Heiner.

 

RS:X Men en RS:X Women

De RS:X windsurfer is gemaakt door Neil Pryde en is een absolute eenheidsklasse. Alle planken en zeilen komen uit dezelfde fabriek. Voor grote evenementen worden de materialen geleverd door Neil Pryde. De plank is voor het eerst gebruikt in China en het ontwerp combineert de moderne eigenschappen van een surfplank met die van bestaande planken met zwaarden. Door het formaat van de plank en het zeil kan het ontwerp in alle windsnelheden, van 3 tot 30 knopen, gebruikt worden.

De topsporters die voor deze discipline uitkomen: Kiran Badloe, Sil Hoekstra en Lilian de Geus.

 

470 Women

Deze spectaculaire zwaardboot wordt gezeild door twee mensen. Er is een aparte dames- en herenklasse. Nederland is van oudsher altijd goed vertegenwoordigd in deze damesklasse. Ideaal gewicht voor mannen is tussen de 120 en 130 kilo (samen). Niet voor zwaargewichten onder de zeilers. Er zijn meerdere 470- botenbouwers die allemaal moeten bouwen volgens de voorschriften van de internationale klasse.

De topsporters die voor deze discipline uitkomen: Afrodite Zegers en Lobke Berkhout.

 

49erFX

De 49erFX (Female Extreme) is een doorontwikkeling van de 49er en werd voor het eerst gebruikt op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De romp, zwaarden, giek, gaffel, zalingen en zogenaamde vleugels van de 49erFX zijn identiek aan die van de 49er. Verschillen zijn: vernieuwd tuigage met daaraan aangepaste zeilen, een extra bevestigingspunt voor de fokkenschoot en een extra blok bij de gennaker-val om de efficiëntie van het ratelblok te verhogen.

De topsporters die voor deze discipline uitkomen: Annemiek Bekkering en Annette Duetz.

 

49er

De 49er is een tweemans zwaardboot en een van de snelste zeilboten op de Olympische Spelen. Dit komt door haar lage gewicht, haar grote zeiloppervlak en haar grote breedte; de zogenaamde 'wings'. Samen vergroten de twee wings de breedte van de boot met één meter. De 49er, ook vaak een skiff genoemd,  was voor het eerst te zien op de Olympische Spelen van Sydney 2000 en wordt ingezet in de tweepersoons skiff-klasse voor mannen. 

De topsporters die voor deze discipline uitkomen: Bart Lambriex en Pim van Vugt

De partners van TeamAllianz