Annelous Lammerts haakt aan bij wereldtop op WK Kitefoilen

17 oktober 2021

Bijna 140 atleten uit 34 landen deden mee aan het WK Kitefoilen in Torregrande op het eiland van Sardinië, Italië. Team lid Annelous Lammerts eindigt op zondag 17 oktober op een vijfde plaats in haar halve finalepoule. Dat resulteert in een verdienstelijke twaalfde plaats in het eindklassement bij de vrouwen. Teamgenoot Jis van Hees is de beste Nederlandse man op een 29ste plaats.

Annelous Lammerts. Fotograaf Robert Hajduk.
Annelous Lammerts. Fotograaf Robert Hajduk.
Goud naar Frankrijk en USA

Bij de mannen wint Fransman Théo de Ramecourt op de tweede plaats gevolgd door landgenoot Axel Mazella. Bij de vrouwen verdedigt de Amerikaanse favoriet Daniela Moroz met succes haar wereldtitel. De Engelse Ellie Aldridge wordt tweede, plaats drie en vier gaan ook naar Frankrijk bij de vrouwen.
 

Lammerts “Uitdagende omstandigheden”

Op de voorlaatste dag van het WK plaatst Lammerts zich voor de halve finales. In die halve finale surfen twaalf deelnemers, de nummers 3 tot en met 14 van het klassement, tegen elkaar in twee poules van elk zes. Alleen de poulewinnaars voegen zich dan vervolgens in de finale bij de nummers 1 en 2 van het klassement, die rechtstreeks geplaatst zijn.  
 
Er stond bar weinig wind op deze finaledag voor de kust van Torregrande. Met wind van 4 tot maximaal 8 knopen (2 Beaufort) wordt er wel gestart. Ondanks de lichte condities vliegen de kitefoilers met grote snelheden over het water. Dat is het grote voordeel van deze nieuwe kiteklasse; men kan wedstrijden organiseren met 3 of met 30 knopen.
 
Annelous Lammerts gaf de volgende reactie: “Het waren mega uitdagende omstandigheden. Met 4-5 knopen wind af en toe. Dit weer is niet in mijn voordeel. Met iets meer wind had ik mijn kwaliteiten beter kunnen laten zien. Met weinig wind, worden de kites groter en de handling ervan complexer. Ik lag nog een poosje op kop en eindigde die race als vierde. Al met al ben ik heel tevreden. Dit was ook het doel, focussen op de goede dingen en leren van wat niet goed gaat.”
  

Frankrijk, Polen en Engeland zijn de benchmark

Frankrijk is in 2024 gastheer van de Olympische zeilregatta in de wateren voor de kust van Marseille en de sterke Franse nationale ploeg bestaat uit 21 atleten op dit wereldkampioenschap. Daaronder een aantal van 's werelds snelste racers. Daarnaast laten ook de Polen en de Engelsen zien dat ze werk maken van het willen winnen van de eerste twee olympische Kitefoil medailles in 2024.
 

Volgende stappen

Coach Casper Bouman analyseert: “Op dit soort grote toernooien leren we het meest. Dit is eigenlijk de enige manier om erachter te komen waar we staan. Annelous haakt aan bij de wereldtop en laat zien dat ze erbij hoort.  Voor de hele ploeg geldt dat het beter moet in de executie van de manoeuvres en dat we meer snelheid in alle condities nodig hebben. Deze winter gaan we met TeamAllianz trainen met de Engelsen en de Polen en met specialisten werken aan onze verbeterpunten.”

Annelous Lammerts. Fotograaf: Sander van der Borch.
Annelous Lammerts. Fotograaf: Sander van der Borch.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

KiteFoil

De partners van TeamAllianz