Annelous Lammerts pakt zilver op EK olympisch kitefoilen

24 september 2023

In het Zuid-Engelse Portsmouth pakt Annelous Lammerts de zilveren medaille op het Europees kampioenschap in de olympische Formula Kite discipline. De Zeeuwse kitesurfer van Team Allianz presteerde sterk in de afsluitende medalserie op zondag 24 september. Ze won de halve finale en begon vervolgens met een overwinning in de eerste heat van de finale. De Engelse Ellie Aldridge won de tweede heat en dat was voldoende voor de eindoverwinning. Poema Newlands (FRA) eindigt als derde.

Annelous Lammerts (beeld IKA Medi)
Annelous Lammerts (beeld IKA Medi)
Alle doelen gehaald op dit EK
Voorafgaand aan het toernooi gaf Lammerts aan dominanter te willen zijn en mee te willen strijden voor de medailles. Na het WK in Den Haag had Lammerts haar zinnen gezet op een podiumplek. Vooral door beter te starten, meer focus op snelheid en dominanter te zijn.
 
“Ik wilde naar die finale,” zei Lammerts na afloop. “Ik was in de halve finale aan het battlen met mijn trainingspartner uit Spanje (Gisela Pulido Borrel red.) voor een plaats in de finale. Voor haar is het ook een olympische kwalificatie. Zij won de eerste, ik de tweede en dat was genoeg voor de finale. In de eerste race in de finale had ik een topstart en koos de goede kant.”
 
De Engelse Aldridge hoefde maar een enkele race te winnen om het goud te pakken en dat lukte haar in de twee heat. Poema Newlands werd gediskwalificeerd en Lammerts pakte mede daardoor het zilver.
 
“Dit was inderdaad het doel. Supergaaf dat het lukt. Ik wilde op dat podium, ik wilde laten zien dat ik ook onder druk kan presteren en mee kan doen op om de prijzen.”
 
Annelous Lammerts (foto IKA Media)
Annelous Lammerts (foto IKA Media)
Voorgedragen voor olympische kwalificatie
Dit EK was het laatste evenement als onderdeel van de nationale selectie voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Lammerts heeft geen Nederlandse concurrent en heeft hiermee ook formeel de nationale selectie gewonnen. Het Watersportverbond draagt Annelous Lammerts dan ook voor aan NOC*NSF voor olympische deelname.
 
Opsteker aan het einde van het seizoen
Coach Casper Bouman is heel erg tevreden met de progressie die Lammerts boekt. “Dit is echt een opsteker. Zowel mentaal als sportief gezien is dit een enorme stap. Annelous is ook heel leergierig en staat open voor feedback. We zien dat het nog beter kan en dat we nog stappen kunnen zetten.”
 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

KiteFoil

De partners van TeamAllianz