Annelous Lammerts surft top tien in op WK Kitesurfen 2024

15 mei 2024

Na acht races op de wereldkampioenschappen kitesurfen in de olympische Formula Kite klasse is Annelous Lammerts geklommen naar de negende plaats met een score van 5-4-9-4. De beste van de Team Allianz mannen in Hyerès is Sam Aben die op een 15de plaats staat na acht races.

Annelous Lammerts
Annelous Lammerts
Na een zeer uitdagende openingsdag voor wat betreft de wind, waren de omstandigheden op de tweede dag een stuk beter. De regen was verdwenen, de harde wind was gaan liggen en de zon liet zich weer zien. Voor de mannen stond er om te beginnen nog een wisselende wind in kracht en richting. Later op de dag genoten de vrouwen van een meer stabiele, matige wind. De voorspelling voor donderdag16 mei ziet er goed uit met een matige bries.
 
Sam Aben beste Nederlander
Sam Aben genoot na van zijn dag op het strand van Hyerès. “Mooi dagje hoor. Er zaten goede momenten bij, met mooie resultaten. Ik ben vooral blij als we progressie zien. De eerste paar waren hele goeie rondjes. Daar doe je het eigenlijk voor, daar krijg je energie van. Ik wil op een mooie plek de goldfleet in. Ik ga echt vol gas geven en meer risico nemen,” besluit Aben.  

Wanneer neem je risico?
Annelous Lammerts legt uit dat je als kitesurfer de hele tijd afweegt wanneer je risico neemt in deze sport, waarin de atleten soms met 65 km per uur over het water vliegen.
 
“Het is een sport waarin je continu risico afweegt,” steek Lammerts van wal. “Soms kan een groot risico heel veel uitbetalen, maar vaak is het ook niet waard om het te nemen. Vandaag was het gewoon heel belangrijk om een goede start te hebben en vervolgens, na je tack (overstag red) een goede cross te hebben. Dan moet je je weg vinden door het veld.”
 
“Als je wat meer richting de pin (linkerkant startlijn red.) start dan moet je dus heel goed bepalen wanneer ga je?  En dan hoe ga ik mijn weg vinden door al die 20 kites die daar vliegen. Ik heb daar één keer een fout gemaakt. Dat was mijn minder goede race. De andere races, ging die cross supergoed, dus daar was ik wel blij mee.”
 
Format
Er staan voor 16 mei weer vier races voor de mannen- en vrouwen op de agenda, voordat de kwalificatie afgerond is en de deelnemers ingedeeld worden in een gold-, silver- en bronsfleet op 17 mei. De goldfleet telt maximaal 25 deelnemers. Op de laatste dag plaatst de top tien van de goldfleet zich voor de medalseries. Die bestaat weer uit halve finales en finales.
 
Op de laatste twee wedstrijddagen in het weekend kan je de kitesurfers op het WK live in actie zien op YouTube en Facebook.
 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

KiteFoil

De partners van TeamAllianz