Annemiek Bekkering stopt met topsport: “Het is goed zo!”

29 november 2021

“Zeilen is fantastisch”, dat is een van de eerste uitspraken van Annemiek Bekkering (30) als ze uitlegt waarom ze stopt met topsport. Dat lijkt tegenstrijdig, maar ze geeft aan dat ze voor haar eigen gevoel alles eruit heeft gehaald. Na 12 jaar topsport, in drie verschillende projecten, met twee wereldtitels en een olympische medaille kent Bekkering een hele succesvolle carrière. Maar nu is het voor Annemiek Bekkering goed zo.

Brons op de Olympische Spelen van Tokio 202One (foto Sailing Energy)
Brons op de Olympische Spelen van Tokio 202One (foto Sailing Energy)

Bronzen olympische medaille en twee keer wereldkampioen

Op 3 augustus 2021 stond Annemiek Bekkering zij aan zij met haar maatje Annettte Duetz op de kade van de olympische haven van Tokio te midden van al haar teamgenoten de bronzen medaille in de 49erFX te vieren. Op dat moment heeft ze misschien wel gedacht aan stoppen, maar ze hield de optie van doorgaan open. Nu, enige maanden later, is het besloten; geen nieuwe topsportprojecten meer.

 

“Ik heb er lang over nagedacht, maar mijn gevoel zegt dat ik alles eruit gehaald heb wat erin zat. Het kan altijd beter en meer, maar om dat te bereiken heb je 100% motivatie nodig. Die is er niet meer. Het voelt gewoon af. Het is goed zo. Ik ben blij met mijn keuze, niet opgelucht en zeker ook niet verdrietig. Annette (Duetz red.) weet uiteraard van mijn beslissing. Je moet weten in topsport zijn veel meer tegenslagen dan overwinningen. Iets winnen is al heel lastig, maar om dat te herhalen moet je nog zo veel harder werken om dat nog een keer bereiken,” legt de tweevoudig wereldkampioen in de 49erFX uit.

 

“Dat was heftig”

Annemiek Bekkering zeilde vanaf haar 15de tot haar 19de levensjaar in de 29er. Een jeugdboot en voorloper van de 49erFX. Destijds deed ze dat samen met haar vriendje en nu levenspartner Kaj Böcker. In 2010 starten Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering een olympisch matchrace project, met als doel de Spelen van London 2012. Dit trio verloor de olympische selectie. “Dat was heel heftig. Ik was nog maar 19 toen,” vertelt Bekkering.  

Bekkering (r) en Duetz (foto Richard Langdon)
Bekkering (r) en Duetz (foto Richard Langdon)

Prachtige ontwikkeling

Vanaf 2014 vormt de zeilster van WV Wolphaartsdijk een duo met Annette Duetz in de 49erFX. Het tweetal maakt snel progressie en plaatst zich voor de Spelen van Rio 2016. Met hoge verwachtingen vertrokken ze naar Brazilië, maar keerden enigszins teleurgesteld weer terug. Dat hadden ze zich heel anders voorgesteld. Het duurde even, maar uiteindelijk besloten Bekkering en Duetz samen door te gaan. In de jaren die volgden maakten ze als mens en als team een prachtige ontwikkeling door op weg naar Tokio 2020.

 

Bekkering vertelt daarover: “Ik ben vooral heel trost en blij met de persoonlijke ontwikkeling die Annette en ik hebben doorgemaakt. We zijn heel sterk gegroeid. Dat vonden we ook heel belangrijk. Rio was zo anders dan de Spelen in Japan. We hebben leren winnen in die periode daartussen. Voor Rio werden we vaak vierde of vijfde bijvoorbeeld. We hebben in die periode hulp gekregen van de verschillende topcoaches binnen het Watersportverbond om daarin te groeien. Om mentaal sterker te worden. We hebben geleerd het simpel te houden en altijd een stap vooruit te denken. We begrepen ook steeds beter dat het niet alleen om de medailles gaat. We raakten niet in paniek als het tegenzat. Kracht en motivatie moet komen uit groei, uit progressie. Medailles zijn dan een bevestiging.”

 

Wat nu?

De vraag moet natuurlijk gesteld, wat nu? Bekkering laat het op zich afkomen. De afgestudeerd bewegingswetenschapper overweegt een vervolgcarrière in de sport, maar praat ook met een aantal bedrijven. Dat ligt voor de hand met zo succesvolle topsportcarrière en deze opleiding. Bekkering heeft al jaren een relatie met Kaj Böcker, coach van de 49erFX talenten in de afgelopen paar jaren. Samen met Kaj, destijds in 2010 al een stel, won Bekkering het EK 29er in de jeugd.  

 

Bekering vervolgt: “Ik wil graag betrokken blijven, maar wil zelf geen olympische campagnes meer doen. Maar wel wedstrijdanalyses maken, meedenken met programma’s, advies geven over waar jonge zeilers tegen aan kunnen lopen. Dat heb ik afgelopen WK 49erFX in Oman al gedaan. Kijk, ik wilde van jongs af aan vooral lekker buiten spelen, en ik ben ouder en wijzer en zelfverzekerder geworden, maar dat buiten spelen wil ik nog altijd. Maar hoe het precies verder gaat, weet ik nog niet. Ik zie wel wat dit nieuwe leven me gaat brengen. Het mooiste vind ik dat het programma door blijft gaan, met andere sporters. Er staat wel wat hoor nu. Op het WK 49erFX in Oman in november worden Odile en Elise (Van Aanholt en De Ruijter red.)  na Europees kampioen, ook nog wereldkampioen. Dat vind ik superleuk. Ik ben heel blij dat het project met zoveel kwaliteit doorgaat. Tijd voor de volgende generatie!”

Wereldkampioen 2018 Aarhus, Denemarken Bekkering (l) en Duetz (foto Sailing Energy)
Wereldkampioen 2018 Aarhus, Denemarken Bekkering (l) en Duetz (foto Sailing Energy)

Palmares:

 

- 2e ISAF jeugd WK 2008 (29er)
- Wereld Kampioen dames 2008 (29er)

- Europees Kampioen 2010 (29er)

- 7e Olympische Spelen 2016 (49erFX)

- Wereld Kampioen 2018 (49erFX)

- Europees Kampioen 2019 (49erFX)

- Wereld Kampioen 2019 (49erFX)

- Brons Olympische Spelen 2020 (49erFX)

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van TeamAllianz