Badloe behoudt koppositie bij WK RS:X, Van Rijsselberghe zakt naar 4e plek, De Geus naar 2e plaats

27 februari 2020

De strijd tussen de Nederlandse RS:X-windsurfers Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe lijkt tot aan het einde van het WK spannend te blijven. Kiran Badloe vaart de hele week al ijzersterk en voegt op donderdag twee overwinningen en een 11e plek aan zijn scorebord toe. Daarmee behoudt Badloe zijn eerste plek in het klassement. Van Rijsselberghe heeft het iets lastiger, maar blijft in de buurt van Badloe. Hij vaart een 25e, 3e en 5e plek en staat 4e overall. Met nog 3 fleet races te gaan voor de medalrace van zaterdag zullen de mannen vrijdag op scherp moeten staan, en blijven staan.

Badloe: “Heel blij dat ik twee races op mijn naam heb kunnen schrijven”  
Kiran Badloe schiet over het water van Sorrento en wint de 1e en laatste race van de dag. De tweede race finisht hij 11e, nadat hij viel tijdens een gijp: ”Wat een dag, lekker! De starts gingen wat moeizamer vandaag nu we in de gold fleet varen, dus dat was wel even tricky af en toe. Maar al met al een lekker dagje. Een keer was ik er niet helemaal bij en ging ik onderuit in de gijp, maar ik wist snel de knop om te zetten en werd ik toch nog 11e. Dat verraste mij wel in positieve zin. Andere twee races heb ik superlekker kunnen varen, lekker gebattled met alle gasten. Dus ben wel heel blij dat ik twee races op mijn naam heb kunnen schrijven.
 
Badloe lijkt rustig te blijven onder de druk van de battle om het Olympisch ticket: “Morgen weer 3 races varen en ik heb er zin in. Als ik mij lekker in mijn vel voel dan gaat het presteren ook goed. Dus dat proberen we er nu ook gewoon in te houden. Geen druk creëren als het niet nodig is!”
 
Van Rijsselberghe: “Als je voorin mee wil varen dan heb je alle beetjes nodig”
Dorian van Rijsselberghe begon zijn dag minder voortvarend. Hij kwam zijn race als 25e over de finish. Zijn tweede en derde race als 3e en 5e. “Deze dag was een beetje apart. De eerste race was een shocker, tweede race wat beter en derde race ook wel oke. Ik heb alleen wat moeite met mijn snelheid te vinden dus dat is niet lekker. Dat is gewoon lastig en als je voorin mee wil varen. Dan heb je alle beetjes nodig. Ik probeer goede races te varen, tactisch, en dan kom ik redelijk mee. Hier en daar een hoekje afsnijden en dan kom ik voorin te zitten, maar die echte hyperspeed is nog niet gevonden.
Toch lijkt ook Van Rijsselberghe het hoofd koel te kunnen houden: “We moeten gewoon rustig door blijven gaan. Het is nog niet voorbij.” Kijkend naar Badloe vertelt hij: “Het was een mooie dag en ik ben ook blij om te zien hoe goed Kir aan het varen is. Dat maakt me trots!”
 
Lilian de Geus klimt naar 2e plek overall
Bij de RS:X-women heeft Lilian de Geus zich een plek omhoog weten te knokken in het klassement. Ondanks dat zij qua lichaamsgewicht in het nadeel is onder de omstandigheden met harde wind, weet zij dag na dag een steady reeks neer te zetten. Met een 2e, 6e en 1e plek neemt zij de voorlopig 2e plek in het klassement in (met 27 punten). De Israëlische Noy Drihan gaat aan kop met 23 punten.
 
We hadden een aflandige wind, eentje die we nog niet gehad hebben met de trainingen, dus dat is altijd weer even wennen, maar ik ben wel blij met mijn resultaten. Die 6e plek had wel wat beter gekund, maar overall ben ik wel tevreden. Dit is wel een hardweer evenement. Dat kun je ook wel zien in de resultaten. Ik sta met dames in de top 10 die wel een stuk zwaarder zijn dan ik, dus ik hoop met morgen met wat minder wind nog verder te kunnen klimmen.
 
Over het bijhouden van de zwaardere dames vertelt De Geus: “we hebben de afgelopen tijd fysiek heel hard gewerkt. Daardoor kan ik mijn zeil gewoon heel goed op mijn dek houden, ook in de vlagen en is mijn snelheid ook gewoon goed. Ik merk dat ik sterk ben waardoor ik ook de wat zwaardere dames kan bijhouden”.
 
Voor meer info en resultaten: http://www.rsxclass.org/worlds2020

Foto: Ayolt Kloosterboer / NOS

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz