Bijna voltallige nationale selectie TeamAllianz op Sofia Cup met 2,5 jaar te gaan tot Parijs ‘24

1 april 2022

Bijna voltallige nationale selectie op Sofía Cup met 2,5 jaar te gaan tot Parijs ‘24

Met nog minder dan 2,5 jaar te gaan tot Parijs 2024 hebben de beste zeilers, wind- en kitefoilers van de wereld zich verzameld in de baai van Palma om de krachten te meten tijdens de 51ste Trofeo Princesa Sofía. De bijna voltallige nationale selectie van het Watersportverbond, TeamAllianz, is present voor de eerste wereldbekerwedstrijd als onderdeel van de Hempel World Cup Series van 2022. Het toernooi begint op maandag 4 april en eindigt met de medalraces op zaterdag 9 april.

TeamAllianz (fotograaf Sander van der Borch)
TeamAllianz (fotograaf Sander van der Borch)

Na een onderbreking van twee jaar is de Sofia Cup weer populair als vanouds. Voor de 51ste editie zijn meer dan 1.000 zeilers ingeschreven uit bijna 70 landen. Op aanbeveling van het IOC, World Sailing en de RFEV zijn Russische en Wit-Russische zeilers uitgesloten. Er wordt gestreden in alle tien olympische klassen. TeamAllianz verschijnt in negen van deze tien klassen aan de start. 

 

Opstelling TeamAllianz 

De volgende zeilers, wind- en kitefoilers van de nationale selectie van het Watersportverbond, tevens onderdeel van TeamNL, verschijnen aan de start van de 51ste Trofeo Princesa Sofía: 
  • 49er Bart Lambriex & Floris van de Werken / Pim van Vugt & Scipio Houtman
  • 49erFX Odile van Aanholt & Annette Duetz
  • IQFoil vrouwen Lilian de Geus  
  • ISFoil mannen Kiran Badloe, Huig-Jan Tak, Luuc van Opzeeland, Joost Vink, Sil Hoekstra en Max Castelijn
  • ILCA6 Maxime Jonker en Mirthe Akkerman
  • ILCA7 Duko Bos, Erik Voets, Niels Broekhuizen en Thomas van Ofwegen
  • Nacra17 Laila van der Meer & Bjarne Bouwer
  • Formula kite Annelous Lammerts, Sam Aben, Sven van der Kamp en Roderick Pijls in Formula kite klasse.
Bart Lambriex en Floris van de Werken (fotograaf Sander van der Borch)
Bart Lambriex en Floris van de Werken (fotograaf Sander van der Borch)

Bart Lambriex en Floris van de Werken in 49er klasse

Dit duo komt uit in de 49er klasse, de spectaculaire koningsklasse van de zeilsport. In het najaar van 2021 zeilde dit team hun eerste WK samen in Oman en wonnen gelijk de titel. Een bijzondere prestatie voor een, op dat moment, relatief nieuw team. Van de Werken en Lambriex zijn pas na de Olympische Spelen van Tokio bij elkaar gekomen. Lambriex eindigde, op zijn eerste Spelen in Tokio op een zesde plaats, destijds met Pim van Vugt. Van de Werken was een poos geleden zelf gestopt en was actief als trainer, maar maakte zijn come-back in 2021. 
Pim van Vugt vaart deze week in een nieuwe combinatie samen met Scipio Houtman. Scipio heeft de afgelopen twee jaar deelgenomen aan diverse projecten en won met Team Dutchsail - Janssen de Jong de Youth Foiling Gold Cup in de 69F.
In Palma zullen de huidige Nederlandse wereldkampioenen het moeten opnemen tegen een sterk veld in de 49er. Er zijn een paar interessante wijzigingen. Onder andere olympisch kampioen uit Engeland Dylan Fletcher, die een nieuw team vormt met Rhos Hawes. De vertegenwoordigers van Denemarken in Tokyo 2020, Jonas Warrer, ook de Olympisch kampioen van 2008, zeilt nu tegen zijn voormalige bemanning Jakob Precht Jensen. Ook zijn er, zeker in Spanje, hoge verwachtingen voor het team van Diego Botín en Florian Trittel. Dit nieuwe duo landt op Mallorca rechtstreeks vanuit San Francisco, waar ze met het Spaanse SailGP-team aan de start verschenen. De Zweedse Fredrik Bergstrom, goed voor zilver in de Olympische 470 in Tokio, maakt ook zijn debuut in de 49er. Coach van Lambriex en Van Werken is Rick Peacock, die al bijna 10 jaar in Nederlandse dienst is. 
Van Aanholt en Duetz (fotograaf Sander van der Borch)
Van Aanholt en Duetz (fotograaf Sander van der Borch)

Odile van Aanholt en Annette Duetz in 49erFX klasse

In de 49erFX klasse zeilt Odile van Aanholt tijdens de Sofia Cup samen met Annette Duetz. Van Aanholt pakte de wereldtitel in het najaar van 2021, in dat geval samen met teamgenoot Elise de Ruijter. Annette Duetz kwam voor het laatst op de Olympische Spelen van Tokio in actie met haar partner Annemiek Bekkering. Bekkering hing haar trapezebroek aan de wilgen na Tokio en Duetz wil het nog wel een keer proberen. Vandaar deze samenstelling tijdens de Sofia Cup. In deze klasse zit veel ervaring en de ervaring is dat het varen in verschillende combinaties  goede resultaten oplevert. De planning is dat bij volgende grote wedstrijd in Hyeres, Frankrijk, Van Aanholt samen met De Ruijter vaart. De vrouwen in de 49erFX worden begeleid door coach Kaj Böcker. 
Huig-Jan Tak (fotograaf Sander van der Borch)
Huig-Jan Tak (fotograaf Sander van der Borch)

Kiran Badloe, Huig-Jan Tak en Luuc van Opzeeland in IQFoil klasse

Het olympisch windsurfen heeft een upgrade gemaakt van een planerende plank naar een zwevend board met de naam IQ Foil. Ook olympisch kampioen Kiran Badloe, die in Tokio furore maakte als ‘De Airbender’, begint bijna weer van voren af aan op de IQFoil. Badloe werkt in TeamAllianz samen met twee zeer succesvolle Nederlandse teamgenoten Huig-Jan Tak en Luuc van Opzeeland. Daarnaast staan namens TeamAllianz Sil Hoekstra, Joost Vink en Max Castelein klaar voor de start. Deze talenten worden begeleid door coach Matthieu Koops die, in afwezigheid van Aaron McIntosh de gehele groep heeft begeleid.

Supertrio 

Huig-Jan Tak komt al vele jaren uit in meerdere windsurfdisciplines maar ook in het matchracen en op grote boten. Tak stopte in 2016 met RS:X windsurfen en werd in datzelfde jaar Wereldkampioen in de Kona windsurfklasse. Tak was er vooral snel bij na de introductie van het foilend windsurfen. Eenmaal de beschikking over de iQFOiL, vond de Rotterdammer snel aansluiting bij de wereldtop met zilver op EK IQFoil 2021 en brons op het eerste officieuze WK in 2020. Luuc van Opzeeland pakte al eens het brons op het WK IQFoil in 2021. Samen met Badloe wordt dit drietal zeker tot de wereldtop gerekend en ze worden in Palma begeleid door coach Aaron McIntosh, de Nieuw-Zeelander, die al meer dan 10 jaar in Nederlandse dienst is.

Lilian de Geus in IQFoil klasse

Lilian de Geus hoefde er niet lang over na te denken. Ze eindigde als vijfde in Tokio en als vierde in Rio. Ze wil door naar Parijs. Het doel behoeft geen verdere toelichting. Voor deze olympiade stapt de succesvolle windsurfer uit Almere over naar het nieuwe olympische board dat boven het water zweeft en de verouderde RS:X vervangt. De Geus is afgelopen winter een flink stuk sterker geworden, iets wat nodig is voor de nieuwe windsurfklasse. 
De Geus vond ook een vervanger voor Jacco Koops, haar vorige coach in Ivan Pastor. Voor Pastor en De Geus is deze wereldbekerwedstrijd in Palma het eerste internationale toernooi samen. De Geus werkt, bij gebrek aan Nederlandse tegenstanders, gedurende het hele jaar heel nauw samen met Maria Belen Bazo, haar trainingspartner uit Peru. Pastor begeleidt beide vrouwen in een samenwerking met de Peruaanse zeilbond. 

Maxime Jonker en Mirthe Akkerman in de ILCA6 klasse

In de laser klasse bij de vrouwen heeft TeamAllianz twee ijzers in het vuur tijdens de 51ste Sofia Cup. Maxime Jonker en Mirthe Akkerman werken nauw samen en horen beide thuis in de wereldtop van deze klasse. Marit Bouwmeester ontbreekt vanwege haar zwangerschap. Dit duo wordt begeleid door coach Ben Koppelaar.
Duko Bos, Erik Voets, Niels Broekhuizen, Thomas van Ofwegen in ILCA7 klasse
De Laser klasse bij de mannen is van oudsher de grootste klasse met de meeste deelnemers. Zo ook in Palma. Ook binnen TeamAllianz is het een grote groep van zes sporters. Vier daarvan doen mee aan deze World Cup. Te weten; Duko Bos, Erik Voets, Niels Broekhuizen en Thomas van Ofwegen. Dit viertal wordt in Palma begeleidt door coach Roelof Bouwmeester. Twee van de zes Laserzeilers Paul Hameeteman en Willem Wiersema doen niet mee omdat dit duo naar het Jeugd EK onder leiding van coach Rody Mackelenbergh gaat, dat bijna gelijktijdig plaatsvindt. 
Duko Bos en Niels Broekhuizen streden in aanloop naar Tokio al om het felbegeerde ticket naar de Spelen. Geen van beiden plaatste zich. Streven is dat een aantal van deze trainingsgroep in de deze olympiade structureel aansluiting vindt bij de absolute wereldtop.  
Brouwer (r) en Van der Meer (fotograaf Sander van der Borch)
Brouwer (r) en Van der Meer (fotograaf Sander van der Borch)

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer in Nacra17 klasse

In de foilende mixed catamaran klasse heeft Nederland twee jonge zeilers die structureel aansluiting bij de wereldtop proberen te realiseren. Laila van der Meer, als stuurvrouw, en bemanning Bjarne Bouwer realiseren met regelmaat top tien resultaten op grote internationale toernooien. In Palma verschijnen ze aan de start met vaste coach en catamaran specialist Coen de Koning. 
Sam Aben (fotograaf Sander van der Borch)
Sam Aben (fotograaf Sander van der Borch)

Annelous Lammerts, Sam Aben, Sven van der Kamp en Roderick Pijls in Formula kite klasse

Compleet nieuw voor Parijs 2024 is de olympische kitefoil klasse. Het Watersportverbond is in 2019 gestart met een kitefoilprogramma en heeft mede door de steun van het TEAM-KPN Sportfonds het afgelopen jaar veel progressie gemaakt. 
Bij de vrouwen wordt TeamAllianz in Palma vertegenwoordigd door Annelous Lammerts. Lammerts scoorde een 12de plaats op het laatste WK en dat biedt veel potentie. Bij de mannen wordt Nederland vertegenwoordigd door Sam Aben, Sven van de Kamp en Roderick Pijls. Pijls is naast atleet ook bekend als influencer en promotor van de kitesport in de discipline freestyle en wave. De mannen zoeken, net zoals Lammerts een structurele aansluiting bij de top. Het kitefoilteam wordt in Palma begeleid door coaches Casper Bouman en Sander de Kok.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49er 49erFX ILCA6 Nacra17 iQFoil

De partners van TeamAllianz