De Geus neemt de leiding op WK en drie Nederlandse mannen in top tien

20 oktober 2022
De Geus finishte alle races in de top drie en neemt hiermee de leiding over op het WK iQFOiL in Brest. Bij de mannen staan er drie Nederlanders in de top tien. Team Allianz surfers Luuc van Opzeeland op een tweede plaats en Huig-Jan Tak vierde. Amado Vrieswijk zien we terug op de zevende plaats. Het wedstrijdcomité besloot de windfoilers vandaag vier slalomraces te laten varen in plaats van de geplande marathonrace. Als de omstandigheden het toelaten, wordt morgen de lange afstandsrace gevaren. De verwachte storm kan gepaard gaan met rond de 40 knopen wind.

Lilian de Geus, WK iQFOiL 2022, Brest. Credits Eric Bellande
Lilian de Geus, WK iQFOiL 2022, Brest. Credits Eric Bellande
De Geus verrast zichzelf
Lilian de Geus had een geweldige dag op het water: "Ik ben superblij met de set up, maar ook met de snelheid en de starts. De slalom wedstrijdjes zijn zo kort dat het echt belangrijk is om goed te starten en dat lukte goed. Mijn doelstelling voor dit event was top tien. Dat het zo goed zou gaan had ik niet verwacht. Ik ben ook heel benieuwd naar de finales zaterdag."
"Voor morgen staat er een marathonrace op het programma. Er komt storm aan dus het wordt afwachten hoe laat we kunnen varen. Ze verwachten wel 40 knopen wind."

Uitslagen Nederlanders:
Gold Fleet
1. Lilian de Geus
14. Sara Wennekes

Silver Fleet
79. Fianne van den Brule
94. Ghislaine van Empel

Foto: Luuc van Opzeeland, WK iQFOiL Brest. Credits: Eric Bellande
Foto: Luuc van Opzeeland, WK iQFOiL Brest. Credits: Eric Bellande
Van Opzeeland klimt van de zevende naar de tweede plaats
Luuc van Opzeeland hoopte vandaag constant te kunnen blijven varen en richting de eerste plek te klimmen. Dat is gelukt. Hij staat op dit moment op een tweede plaats.

De eerste twee wedstrijden eindigde hij achter de Duitser Sebastian Koerdel. De derde race won hij met overmacht: "Dat wilde ik daarna nog een keer doen. Alleen was ik er van overtuigd dat iedereen een valse start had. Daarna moest ik heel hard knokken om vanaf de laatste positie in het veld toch nog als negende te eindigen."

"Met de voorspellingen voor morgen is het de vraag of we überhaupt gaan varen. Ik zou graag willen, maar als het te hard waait dan sta ik op een mooie plek en is de top vijf of zes wel verzekerd. Dus ik ben erg tevreden."

Foto: Luuc van Opzeeland & Huig-Jan Tak, WK iQFOiL Brest. Credits: Eric Bellande
Foto: Luuc van Opzeeland & Huig-Jan Tak, WK iQFOiL Brest. Credits: Eric Bellande
Tak: "Man, man, man, wat een adrenaline. Dat slalomracen in niet niks."
Huig-Jan Tak had een goede dag. Geen valse starts, vanaf een veilige plek op de lijn starten en top tien finishen. Dat is hem in alle races gelukt en hij staat nu vierde in het klassement: "Het is jammer dat ik niet gelijk naar die derde plek kon stijgen. Dat had me, als we morgen niet varen omdat er flinke storm komt, meteen naar de halve finale gekatapulteerd. Ik ben alsnog heel tevreden. Maar man, man, man, wat een adrenaline. Dat slalomracen is niet niks."

Uitslagen Nederlanders: 
Gold Fleet
2. Huig-Jan Tak
4. Luuc van Opzeeland
7. Amado Vrieswijk
26. Max Castelein (tweede u21)
40. Sil Hoekstra

Silver Fleet
69. Joost Vink
77. Luc Schmitz

Bronze Fleet
131. Kas de Wolf

Foto Max Castelein, u21, WK iQFOiL Brest. Credit: Eric Bellande
Foto Max Castelein, u21, WK iQFOiL Brest. Credit: Eric Bellande

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Slalom

De partners van TeamAllianz