EK olympisch kitefoilen 19 tot en met 24 maart Mar Menor Spanje

20 maart 2024

Vandaag 20 maart is de tweede dag van de Europese kampioenschappen kitefoilen in de nieuwe olympische kitesurfdiscipline voor de kust van Los Alcázarez, Spanje. Er wordt geracet op Mar Menor, een van de grootste zoutwater lagunes van Europa. Namens Team Allianz doen drie sporters mee aan dit toernooi. Sven van de Kamp, Sam Aben en Roderick Pijls. Alle drie kitefoilers kunnen op dit EK nog een olympische nominatie op naam van NOC*NSF realiseren met een resultaat bij de beste acht landen.

Na twee dagen en acht races gaat wereldkampioen Maximilian Maeder aan kop in deze razendsnelle kitesurf discipline waarin snelheden van 70 km per uur wordt gemeten. Maeder is een kitefoiler uit Singapore en domineert al enige jaren het olympisch kitesurfen. Ook op dit EK is hij de man to beat. Sam Aben staat na 8 races op de 29ste plaats. Sven van de Kamp bezet de 41ste plaats en Roderick Pijls staat 61ste van de 86 deelnemers.
 
Annelous Lammerts niet op EK
Annelous Lammerts, die al geplaatst is voor de Olympische Spelen van dit jaar heeft ervoor gekozen om niet mee te doen aan dit EK.
 
Perfecte kitesurf locatie
De Mar Menor lagune biedt de ideale omstandigheden om hard te gaan op vlak water. Op de eerste dag, op 19 maart, waren het dus niet de golven maar de wind die het complex maakten op deze locatie. Met wind die in kracht steeds wisselde tussen drie en 15 knopen, was er geen voorspelbaar windpatroon en dus nooit tijd voor ontspanning. Sven van de Kamp was de beste Nederlander op die dag.
 
Sven van de Kamp
Sven van de Kamp
Op dag twee varieerde de wind nog steeds maar dit keer tussen acht en 20 knopen, waardoor de keuze voor de maat van de kite heel bepalend werd. Er wordt gebruik gemaakt van een grote kite bij weinig wind en een kleine kite bij veel wind. Sommige riders gebruikten drie verschillende maten kites.
 
Sam Aben kon van de Nederlanders, daar het beste mee omgaan en klom naar de 29ste plaats met een score van 5-2-7-18 op 20 maart.
 
Format
De kwalificatieraces gaan donderdag verder en de wind zal naar verwachting nog harder gaan waaien. We zagen op 20 maart al kites van 11 vierkante meter, morgen is de kans groot dat we de negen vierkante meter kites gaan zien en wederom veel spektakel.
 
Op Zondag 24 maart eindigt het toernooi met een medalseries met de beste tien van het klassement, waarin alle tien nog kans maken op de Europese titel.
Op zaterdag en zondag, worden de races live uitgezonden op YouTube.
 
UITSLAGEN MANNEN
1. Maximiliaan Maeder, SGP, 6 p
2. Riccardo Pianosi, ITA, 6 p
3. Valentin Bontus, AUT, 8 p
29. Sam Aben, NED, 50 p
41. Sven van de Kamp, NED, 71p
61. Roderick Pijls, NED, 107p
 
 

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz