Road to Marseille

Gepubliceerd: maart 2022 - update januari 2024

Olympische zeil-, kite- en windsurfsport

Op de Olympische Spelen wordt in het zeilen, kitefoilen en windsurfen gestreden om tien olympische medailles in tien verschillende disciplines. De watersport heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van die tien olympische disciplines zijn er tegenwoordig vijf foiling. Dat wil zeggen ‘vliegend’ boven het water. Na Tokio 202One zijn een paar disciplines vervangen door vier olympische nieuwkomers, waar het Watersportverbond al meerdere jaren flink in heeft geïnvesteerd en, in drie van de vier, aansluiting bij de wereldtop heeft gevonden. 

 

Parijs 2024 in Marseille

Na de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio is een compact programma opgesteld voor de volgende Spelen van Parijs, omdat er slechts drie jaren voorbereidingstijd is na de Spelen van Tokio. oor alle duidelijkheid: De spelen in zeil-, kite- en windsurfsport worden gehouden in Marseille. 

 

Olympische Selectie en staf

Arnoud Hummel is voor de deze olympiade benoemd tot hoofdcoach van de nationale selectie van het Watersportverbond. Zijn voorganger Jaap Zielhuis droeg zijn taak 1 juli 2022 na zes jaar als hoofdcoach aan hem over.

TeamAllianz, de nationale selectie van het Watersportverbond, bestaat uit zo een 35- 40 sporters. Door de wisseling van klassen kent de huidige selectie veel nieuwe gezichten, met name bij het wind- en kitefoilen. Uit deze groep ontstaat in de aanloop naar 2024 de nieuwe olympische selectie.

Een van de belangrijkste meetmomenten voor deze selectie was het WK in Den Haag in 2023, waarop Nederland goed scoorde. 

Nog voor de Olympische Spelen van 2024 zijn een aantal talenten toegevoegd aan de Nationale Selectie met het oog op Los Angeles 2028. 

 

Goed resultaat in Tokio is bron van ambitie voor Marseille

De evaluatie van het Watersportverbond na de Spelen in Tokio bepaalde het ambitieniveau aan voor de koers naar Marseille 2024. De zeilploeg wist in Japan drie keer op het podium te staan met goud en twee keer brons. Historisch en mondiaal gezien een goed resultaat. Hoofdcoach Jaap Zielhuis zei destijds het volgende hierover: 

Met die score zijn we het derde zeilland van de wereld in de medaillespiegel, een goed resultaat. Maar we hadden een doelstelling van vier medailles. Dus we hebben heel kritisch naar onszelf gekeken in de vele evaluaties. Het doet toch pijn. We zijn happy, het was niet top maar we zetten met vertrouwen koers naar Marseille.”

 

Top 3 beste zeillanden

De ambitie van de afdeling Topsport van het Watersportverbond is om structureel bij de beste drie zeillanden van de wereld te horen. De bond gaf bij het ontvouwen van de plannen begin 2022 aan dat de technische staf vertrouwen heeft in de toekomst, maar ook gezonde uitdagingen ziet. Zeker met de vier nieuwe foilende klassen. In het algemeen geldt dat de boten en de boards stukken harder gaan. Er wordt letterlijk gevlogen. Dit is een transitie  die atleten van Team Allianz goed doorstaan hebben. 

 

Visie: Focus en maatwerk

De sterke pijlers van het olympische topsportprogramma op weg naar Tokio, blijven op weg naar Marseille voor de beste zeilers, windsurfers en kitesurfers van Nederland hetzelfde: sporter centraal, coach gestuurd, focus en maatwerk. De technische staf beoordeelt in welke klassen we als land het meest kansrijk zijn en dat resulteert zeer waarschijnlijk in een afvaardiging op de Spelen in acht olympische disciplines. 

 

Nationale trainingsgroepen vs. trainen met buitenlanders

Naast de twee eerder genoemde pijlers: focusgroepen en maatwerk wordt, indien mogelijk, op weg naar Marseille ook gewerkt aan sterkere en grotere trainingsgroepen met Nederlandse zeilers. Dit zijn groepen topsporters met meer onderlinge concurrentie uit eigen land. Na Tokio bleek uit de evaluaties dat er extra aandacht moet zijn voor de kracht van trainingsgroepen met, ideaal gezien, Nederlandse atleten. Als die groepen niet voorhanden zijn of het niveauverschil te groot is samenwerking met buitenlandse topzeilers eveneens een succesvolle oplossing. 

 

WK 2023 Den Haag; Nederland beste zeilland

Met bovenstaande aanpak heeft de technische staf het vertrouwen dat Nederland er in 2024 weer staat in Marseille. Op het vierjaarlijkse Wereldkampioenschap van World Sailing in 2023, het grootste zeiltoernooi, naast de Olympische Spelen, eindigde de Nederlandse zeilploeg als beste land.

 

Van vijf naar acht focusklassen

Op weg naar Marseille lag in 2022 de initiële focus op vijf van de tien olympische disciplines. 

  1. Windfoilen mannen (IQ Foil)
  2. Windfoilen vrouwen (IQ Foil)
  3. Skiff mannen (49er)
  4. Skiff vrouwen (49erFX)
  5. Laser vrouwen (ILCA 6)

Daarnaast hebben de sporters in de Nacra17 (mixed multihull), kitefoilen bij de vrouwen en de ILCA 7 zich heel goed en sneller ontwikkeld. Met als gevolg ook in deze drie disciplines een volwaardige campagne richting de Olympische Spelen verdiend hebben. 

Het programme voor de mannen kitefoilers kent de 'projectstatus' en wordt ondersteund met het oog op olympische deelname in 2028. Voor alle duidelijkheid, in de mixed 470, de tiende olympische klasse, ziet het Watersportverbond onvoldoende kansen. Hier ligt ook de grens qua beschikbare financiële middelen.

 

De partners van TeamAllianz