Europees kampioenschap olympisch kitefoilen Portsmouth 19-24 september

15 september 2023

In het Zuid-Engelse Portsmouth worden van 19-24 september de Europese Kampioenschappen Kitefoilen gehouden in de olympische Formula Kite discipline. Annelous Lammerts, die recent zesde werd op het WK Kitefoilen in Den Haag, wordt na dit EK voorgedragen voor olympische kwalificatie. Naast Lammerts doen ook Sam Aben, Sven van der Kamp en Roderick Pijls mee op dit EK. De vier sporters zijn onderdeel van Team Allianz, de Nationale selectie van het Watersportverbond.

Annelous Lammerts op het WK 2023 in Den Haag
Annelous Lammerts op het WK 2023 in Den Haag
Lammerts zeker van Parijs 2024
Met een zesde plaats op het WK in Den Haag heeft Lammerts Nederland als land geplaatst voor deelname aan de Olympische Spelen in 2024. Al eerder had de Zeeuwse kitesurfer voldaan aan de prestatie-eis van NOC*NSF. Dit EK is voor Lammerts tevens het laatste evenement van de nationale selectie. Omdat Lammerts geen directe Nederlandse concurrenten heeft, die ook in de wereldtop meedraaien, wordt ze na dit EK door het Watersportverbond voorgedragen voor olympische kwalificatie. 
 
Veel gaat goed, veel kan beter
Topsporter Annelous Lammerts wil meer na haar succesvolle WK. Direct na het WK zei ze: “Natuurlijk wil je meer. Ik wil in de toekomst in de finales voor de prijzen mee strijden. We moeten nog meer focus op snelheid leggen, meer races meedoen en de starts moeten beter. Ik heb een goed WK gevaren, ondanks slechte starts. Dus veel gaat er goed, maar veel kan beter.”
 
Lammerts heeft zin in dit toernooi. “Dit EK is voor mij geen piek evenement aan het einde van zo’n druk seizoen. Ik ben na het WK in Den Haag gelijk doorgegaan met een fysiek blok om nog sterker te worden, dus ik ben niet super uitgerust. Maar ik ga dit EK gebruiken om mijn starts te oefenen. Ik moet leren meer risico te nemen en ook iets dominanter te zijn in mijn races.”
 
Wat de Kitesurfer die uitkomt voor de KR&ZV De Maas met dominanter bedoelt? “Ik moet met overtuiging mijn positie in het veld en ook tijdens de start beter vasthouden. Meer de regels gebruiken om mijn positie, ook op de startlijn, te bewaken. In freestyle was je nooit bezig met je tegenstanders, alleen met jezelf. In deze tak van kitesurfen moet je op een respectvolle manier, toch veel meer vechten voor je plek,” besluit Lammerts.  
Annelous Lammerts (vierde van links)
Annelous Lammerts (vierde van links)
Format
Na drie dagen voorrondes worden de deelnemers ingedeeld in gold, silver en bronze fleet (indien nodig). Maximaal aantal deelnemers in de goldfleet is 25. Op de laatste dag van het toernooi staat de medalseries gepland met de beste tien van de goldfleet.
 
Hoe werkt de medalseries kitefoilen?
Het evenement wordt gewonnen door diegene die het eerst drie punten scoort in de finale. De nummer één van het klassement krijgt na de openingsserie twee punten mee en plaatst zich direct voor de finale. Dat geldt ook voor de nummer twee van het klassement, echter die krijgt slechts één punt mee. De twee winnaars van die halve finale voegen zich bij deze twee in de finale, maar krijgen in die finale geen punten mee.
 
Team Allianz op EK Portsmouth
·     Annelous Lammerts
Coach: Casper Bouman
 
·     Sam Aben
·     Sven van der Kamp
·     Roderick Pijls
Coach: Federico Esposito

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

KiteFoil

De partners van TeamAllianz