Extreem weer WK Windfoilen resulteert in drie medaillekansen voor Team Allianz en een wereldkampioen U21

21 oktober 2022
Met twee courseraces in 25 - 28 knopen wind kregen de windfoilers op het WK iQFOiL in Brest het voor de kiezen. De Team Allianz surfers Van Opzeeland en Tak wisten wel raad met de condities. Als de huidige nummers twee en drie van het klassement gaan zij rechtstreeks naar de halve finale. Max Castelein is wereldkampioen under21 en staat morgen sowieso op het podium in Brest! De Geus staat voorlopig vijfde met alle kans nog op een medaille.

Foto: Huig-Jan Tak (NED 465) iQFOiL 2022, Brest. Credits Clément Quibel
Foto: Huig-Jan Tak (NED 465) iQFOiL 2022, Brest. Credits Clément Quibel
Van Opzeeland en Tak direct naar halve finale
De condities op de voorlaatste dag waren bizar; 40 knopen wind, golven en regenbuien waardoor je niet verder dan een meter kon kijken. Uiteindelijk gingen de surfers om vijf uur pas het water op. Van Opzeeland en Tak wisten wel raad met de omstandigheden. Huig-Jan Tak won de eerste race. In de tweede race werd hij tweede. Dit bracht hem tot op twee punten achter teamgenoot Luuc van Opzeeland. Die tweede staat in het klassement.

Morgen nog een dag vol gas
Van Opzeeland: : "Ik was er vol klaar voor maar in de eerste race werd ik meteen aangevaren en lagen we beide te zwemmen. De hele race lag ik achteraan, maar op de een of andere manier heb ik mezelf in de laatste downwind van 41ste terug weten te knokken naar vijfde plaats. Er kwam een windbui door en ik dacht echt, het is nu alles of niets, ik moet wel. Dus mijn zeil wat losser gemaakt voor meer power. Echt bizar hoe me dat is gelukt."

"De tweede race was pittig, maar het ging wel beter. Ik had een goede start en het was een mooi gevecht met Huig-Jan. Uiteindelijk was ik derde. Het was een topdag, morgen nog een dag vol gas!"

Foto: Luuc van Opzeeland (NED 55) iQFOiL 2022, Brest. Credits Clément Quibel
Foto: Luuc van Opzeeland (NED 55) iQFOiL 2022, Brest. Credits Clément Quibel
Amado Vrieswijk staat momenteel op een tiende plaats en surft de kwartfinale. Eindigt hij bij de eerste twee, dan neemt hij het op tegen zijn twee Nederlandse concurrenten in de halve finale.

Uitslagen Nederlanders: 
Gold Fleet
2. Luuc van Opzeeland
2. Huig-Jan Tak
10. Amado Vrieswijk
29. Max Castelein (eerste u21)
40. Sil Hoekstra

Silver Fleet
69. Joost Vink
77. Luc Schmitz

Bronze Fleet
131. Kas de Wolf

Format finals: kwartfinale, halve finale en finale
In plaats van één medal race, worden tijdens het WK iQFOiL een kwart finale, een halve finale en een finale gevaren op de laatste dag. De leider van het klassement gaat direct door naar de finale. De nummer twee en drie plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale. De nummer vier t/m tien varen de kwart finale. De top twee van de kwart finale gaat door naar de halve finale. Zij strijden met de nummers twee en drie van het klassement om de twee laatste plaatsen voor de finale, waarin ze het opnemen tegen de rechtstreeks geplaatste nummer één van het klassement.

Foto Max Castelein (NED 36), WK iQFOiL 2022, Brest. Credits Eric Bellande
Foto Max Castelein (NED 36), WK iQFOiL 2022, Brest. Credits Eric Bellande
Wereldkampioen Castelein op hoogste podium in categorie under21
In de categorie under21 staat Max Castelein morgen op het hoogste podium. Hij was al eerder tweede in deze categorie, maar het is de eerste keer dat hij op een belangrijk evenement de beste is. Voor de echte aansluiting bij de grote jongens had hij voor zichzelf de top 20 als doel gesteld: "Het is zeker leuk om de subcategorie te winnen maar wil je er echt toe doen richting Parijs dan moet ik aansluiting vinden."

Foto: Lilian de Geus (NED3) WK iQFOiL 2022, Brest. Credits Clément Quibel
Foto: Lilian de Geus (NED3) WK iQFOiL 2022, Brest. Credits Clément Quibel
De Geus naar vijfde plaats
De Geus merkte vandaag dat ze wat ervaring tekort kwam: "Ik heb nog niet zoveel gevaren op de foil in dit soort omstandigheden en vond het lastig om mijn materiaal onder controle te houden. Ik denk dat er wel 25 knopen wind stond en veel golven. In de laatste race had ik een crash helaas."

"Morgen staat alles nog open en kan ik ook de finale halen. Nu moet ik alleen twee extra wedstrijden varen, en als eerste had ik me rechtstreeks geplaatst. Maar dat is ook weer extra training, dus nog een laatste dag knallen!"

Uitslagen Nederlanders:
Gold Fleet
5. Lilian de Geus
13. Sara Wennekes

Silver Fleet
79. Fianne van den Brule
94. Ghislaine van Empel 

Finale races met live commentaar van olympisch kampioen Kiran Badloe
De finale races zijn live te volgen via de Facebook pagina van de iQFOiL class. De huidige olympisch kampioen RS:X Kiran Badloe schuift aan bij de verslaggevers om de wedstrijden te verslaan. Badloe is deze week wel in Brest maar vaart niet mee als gevolg van een blessure.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Course racing

De partners van TeamAllianz