Goud en brons voor Nederlandse zeilers op Allianz Regatta

6 juni 2021

Op de laatste dag van het eerste deel van de Allianz Regatta slepen de Nederlandse zeilers twee medailles uit het vuur. Catamaran-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer pakken goud in de Nacra17 klasse. Windsurfer Lilian de Geus neemt het brons mee naar huis. Marit Bouwmeester eindigt op een vierde plaats, twee punten achter het brons.  

 

Lilian de Geus (fotograaf Sander van der Borch)
Lilian de Geus (fotograaf Sander van der Borch)

Deel 1 vd Allianz Regatta zit erop

De Allianz Regatta is vanwege de Corona-maatregelen opgedeeld in 2 weken. In de eerste vijf olympische klassen zijn de prijzen verdeeld. In de volgende week, vanaf woensdag 9 juni, komen 49er zeilers Bart Lambriex en Pim van Vugt in actie tegen ongeveer 40 buitenlandse mannenteams. Annemiek Bekkering en Annette Duetz nemen het bij de vrouwen op tegen bijna 30 tegenstanders in de 49erFX.

 

De andere drie olympische zeildisciplines (470 vrouwen, 470 mannen en Finn) zijn afgelast vanwege te weinig inschrijvingen.

 

Lilian de Geus pakt brons

Lilian de Geus won de medalrace maar bleef steken op een derde plaats bij de vrouwen windsurfers. De Italiaanse Marta Magetti won de Allianz Regatta en Katy Spychakov (ISR) werd tweede.

 

De Geus gaf de volgende reactie:

“Ik was erg goed vandaag! Ik ben blij dat ik de medalrace heb gewonnen. In het begin van de week had ik wat problemen om snelheid te krijgen, maar vandaag ging het heel goed. Dat ik geen snelheid had, kwam ook omdat er minder wind was en ik wat nieuw materiaal aan het testen was. Daarnaast maak ik nog veel uren voor de Olympische Spelen, dus ik ben een beetje moe. Toch kon ik in Medemblik veel doen en goed oefenen.”

 

“Het was heel belangrijk voor mij dat de Allianz Regatta werd gehouden. Nu had ik de kans om weer te racen en te strijden tegen buitenlandse toppers. En ik bouw wedstrijdritme op. Vasthouden aan die structuur is voor mij heel belangrijk. En het is gewoon goed om tegen vier hele goede top-10 meiden van de wereld te surfen. Elke race hier zou de medaillerace op de Olympische Spelen kunnen zijn. Dat is ook met tien boards en iedereen vaart op elkaar. Dat is soms frustrerend, maar het was een hele goede training.”

Niels Broekhuizen (foto Sander van der Borch)
Niels Broekhuizen (foto Sander van der Borch)

Broekhuizen verrast, Bos mist kwalificatie

Laser zeiler Duko Bos zag zijn kans op een olympisch ticket verloren gaan op de voorlaatste dag in de Laser klasse. Maar in de medalrace liet Niels Broekhuizen zien wat hij kan met een tweede plaats. Daarmee eindigde hij op de vierde plaats in het eindklassement. De overwinning ging naar de Engelsman met Italiaans klinkende naam, Lorenzo Brando Chiavarini.

 

Badloe doet het rustig aan

Kiran Badloe surfte nog wel mee in de RS:X klasse maar ging niet tot het uiterste, vanwege een lichte blessure aan zijn voet. Badloe zijn trainingspartner Sil Hoekstra eindigt als beste van de rest op een 11de plaats. Hoekstra wist zich niet te plaatsen voor de medalrace. De overwinning ging in de RS:X naar Piotr Myszka. Oud gediende die al menige veldslag met Van Rijsselberghe en Badloe heeft geleverd. Vaak stond hij op het podium, maar voor het eerst op het hoogste schavot.

 

Talenten in Nacra17 winnen goud

Laila van der Meer (20) en Bjarne Bouwer (18) winnen hun eerste wereldbekerevenement, Helaas in een veld van slechts vier teams,  die ze nog goed kennen uit de jeugd.

 

Bjarne Bouwer legt hun gevoel uit bij deze overwinning: “Natuurlijk zijn we er blij mee, maar het goud zou veel meer waard zijn geweest met veel meer boten. Je verheugt je op een groot veld maar de bulk van de vloot, die wel ingeschreven was, bleef op het laatste moment achter in Santander. Corona wierp toch een te grote drempel op voor ze, denk ik.”

Marit Bouwmeester (fotograaf Sander van der Borch)
Marit Bouwmeester (fotograaf Sander van der Borch)

Marit Bouwmeester twee punten verwijderd van het podium

In de medalrace ging Marit Bouwmeester niet goed van start en vocht in het eerste kruisrak met meerdere tegenstanders in een poging zich naar voren te zeilen. Dat lukte pas in het laatste voor de windse rak. Daar had ze de snelheid te pakken en even leek het erop dat ze de Poolse nog voorbij kon gaan voor het brons. Maar het was te laat. Bouwmeester moest genoegen nemen met de vierde plaats. Maxime Jonker eindigde op een 12de plaats, Mirthe Akkerman 18de en Daphne van der Vaart 30ste.

 

Bouwmeester legt uit: “Ik maakte het mezelf wel wat moeilijk vandaag. Ik was met van alles bezig, mijn snelheid, beter naar de wind kijken, trim etc. Alles in voorbereiding hoe we straks in Tokio gaan varen. Maar ik was niet in het nu aan het zeilen, niet hier op de Allianz Regatta. En dat werkt dus niet. Maar al met al een goede week. Fijn om weer te racen.”

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Topsport ILCA 6

De partners van TeamAllianz