Goud en brons voor Team Allianz op Trofeo Princesa Sofía

9 april 2022

Team Allianz, de Nederlandse nationale selectie van het Watersportverbond, neemt twee medailles mee naar huis van de Trofeo Princesa Sofía in Palma de Mallorca. Odile van Aanholt en Annette Duetz eindigen op deze wereldbekerwedstrijd als zesde in de medalrace en behouden daarmee de koppositie in de ranglijst van de 49erFX en winnen het goud. Windfoiler Luuc van Opzeeland plaatste zich gisteren voor de halve finales, die hij vervolgens vandaag wint. In de aansluitende finale eindigt Van Opzeeland als derde, goed voor de bronzen medaille.

Annette Duetz (l) en Odile van Aanholt (foto Sailing Energy)
Annette Duetz (l) en Odile van Aanholt (foto Sailing Energy)
Goud voor Odile van Aanholt en Annette Duetz
In de medalrace gingen het Nederlandse duo voortvarend van start. De Brazilianen kwamen als eerste aan bij de bovenboei met de Nederlanders op hun hielen. Dat was toch te dichtbij. De Nederlanders moesten een strafrondje draaien vanwege hinderen. Ze eindigden uiteindelijk nog als zesde in de medalrace. Ruim voldoende voor het goud.
Het goud was vanwege hun voorsprong op 8 april al zo goed als zeker. Odile van Aanholt zei op 8 april: “We zijn heel happy en hebben heel mooi evenement gevaren. De eerste keer samen dus dat was ook wel spannend. Maar is heel goed gegaan en heel veel plezier gehad.”
 
Luuc van Opzeeland (foto Sailing Energy)
Luuc van Opzeeland (foto Sailing Energy)
Brons voor Opzeeland
In de nieuwe olympische IQFoil windsurf discipline staat Team Allianz op het podium met de derde plaats van Luuc van Opzeeland (22). Door als tweede te eindigen in het klassement van de voorrondes, plaatste de windsurfer uit Hoofddorp zich direct voor de halve finales die hij vandaag won. In de finale verloor hij van Andrew Brown (GBR) en Nicoló Renna (ITA) en eindigde met het brons.
Max Castelein ging ook van start in de finales, maar viel bij de start in de kwartfinale en eindigt daarom als tiende in de IQFoil klasse. De overige Nederlanders scoren als volgt: 13. Amado Vrieswijk, 20. Joost Vink, 46. Sil Hoekstra, 52. Kiran Badloe. Huig- Jan Tak deed uiteindelijk niet mee aan deze wereldbekerwedstrijd.  
 
“Goede start op weg naar Parijs 2024”
Bondscoach Jaap Zielhuis vat deze wereldbeker als volgt samen: “Het is een mooie week geworden. Vooraf hadden we zo onze twijfel of we, vooral in de nieuwe foilende disciplines, mee konden komen met de wereldtop. Het was een sterk veld en ik denk dat we voor liggen op schema.”
“Maar laten we beginnen met het goud in de 49erFX. Als je twee goede zeilers bij elkaar zet en dat klikt, dan is het mooi dat het goed gaat. Maar ze domineerden deze week. Dat is knap. Dat we bij de nieuwe klasse in de IQFoil op het podium staan is ook heel mooi en goed van de hele ploeg maar vooral van Luuc van Opzeeland. In de foilende Nacra17 heb ik een heel sterk team gezien met Laila van der Meer en Bjarne Bouwer. Een team dat echt permanent aansluit bij de wereldtop. En dat Annelous Lammerts zevende wordt is geweldig en voor haar persoonlijk helemaal. Ze pakt daarmee een A-status. Een belangrijke stap.”
“Maar is nog heel veel te winnen. De ploeg is nog veel groter dan dit. Kiran Badloe haakt weer aan en kijk naar de ervaren sporters die er niet bij waren zoals Lilian de Geus, Huig-Jan Tak en Marit Bouwmeester. Kortom een goede start van de cyclus op weg naar Parijs.”
Annelous Lammerts (foto Sander van der Borch)
Annelous Lammerts (foto Sander van der Borch)
In vijf disciplines in de medalrace
Naast de score van twee medailles plaatsen Team Allianz sporters zich in vijf klassen in de medalrace. Een opsomming:
Annelous Lammerts wordt zevende en pakt A-Limiet
KItefoiler Annelous Lammerts deed het heel goed in de halve finales met een derde en tweede plaats. Daarmee klimt ze naar de gedeelde zevende plaats in het klassement. Dat is ook goed voor de benodigde A-limiet van NOC*NSF en hiermee sluit Lammerts definitief aan bij de wereldtop.
Maxime Jonker 9de, Mirthe Akkerman 15de in ILCA6
Maxime Jonker wordt achtste in de ILCA6. In die afsluitende medalrace zette Jonker een negende plaats neer. Mirthe Akkerman wordt 15de.
 
Duko Bos en Niels Broekhuizen aan elkaar gewaagd in de ILCA 7
Duko Bos wordt 18de en Niels Broekhuizen 19de in de ILCA7 klasse. Nederlands beste Laser zeilers bij de mannen zijn aan elkaar gewaagd aan de uitslagen te zien. Erik Voets wordt 53ste en Thomas van Ofwegen 109de.
Pim van Vugt en Scipio Houtman 17de + Bart Lambriex en Floris van de Werken 26ste
In de 49er klasse eindigen Pim van Vugt en Scipio Houtman op de 17de plaats. Daarmee is dit nieuwe team heel tevreden. Pim van Vugt zei op 7 april daarover: “Ons resultaat zijn we heel tevreden mee. We deden echt mee in de goldfleet. Maar op enig moment zie je gewoon dat we nog tijd in de boot te kort komen en zoveel makkelijke meters laten liggen.”
Wereldkampioenen Bart Lambriex en Floris van de Werken kenden geen goede week en plaatsen zich niet voor de goldfleet. Ze worden vervolgens wel het beste team van de silverfleet, een schrale troost.
Formula kite mannen
Beste Nederlandse Kitefoiler deze week is Sven van der Kamp op een 28ste plaats. Sam Aben zet een score van 33 neer en Roderick Pijls eindigt op de 53ste plaats in de Formula kite klasse met in totaal 75 deelnemers.
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (foto Sailing Energy)
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (foto Sailing Energy)
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer 7de in de Nacra17
In de vliegende catamaran klasse, de Nacra17, plaatsten Laila van der Meer en Bjarne Bouwer zich ruimschoots voor de medalrace. Doelstelling gehaald. Maar daarmee laten ze nogmaals zien de aansluiting bij de wereldtop te hebben gevonden. Vervolgens scoort dit relatief jonge team een vierde plaats in de medalrace en houden de zevende plaats in de ranglijst vast.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil 49erFX

De partners van TeamAllianz