Totaal kans op vijf gouden medailles op zondag 4 juni

3 juni 2023

Bart Lambriex en Floris van de Werken winnen de 2023 Allianz Regatta voordat de medalrace gevaren moet worden. Dat wil zeggen de wereldkampioenen hebben meer dan 20 punten voorsprong op de rest van de vloot, want dat is het maximale aantal punten in een medalrace. Daarnaast gaan Team Allianz sporters in vier andere disciplines ook voor goud op zondag 4 juni.

Goud
Lambriex en Van de Werken starten morgen nog in de medalrace, maar zelfs als ze laatste worden, kan hun de overwinning en het goud niet meer ontgaan. In een veld met 32 deelnemers was het team deze week oppermachtig en scoorden een overwinning die je mag verwachten van een wereldkampioen.   
 
Bart Lambriex vertelt: “Het ging ons goed af deze dagen tegen de Ieren, de Oostenrijkers en Australiërs. Het is voor ons geen piekevenement, maar we zijn heel blij dat we gewonnen hebben. Onze focus lag op snelheid. Daar hebben we afgelopen week ook op getraind met de Amerikanen en de Ieren in Scheveningen. Dat heeft met trim en met name techniek te maken. En daarnaast is er altijd aandacht voor de taakverdeling en communicatie aan boord.”
 
“We gaan straks naar het Olympische test evenement in Marseille. Dat is voor ons ook geen piekevenement. Dat is voor ons vooral kennis opdoen van de locatie. De piek moet dit jaar in Den Haag op het WK liggen.”  
 
Luuc van Opzeeland
Luuc van Opzeeland
Luuc van Opzeeland zeker van een medaille
Bij de mannen windfoilers is Luuc van Opzeeland zo goed als zeker van een gouden medaille. De surfer uit Hoofddorp staat 18 punten voor op Huig-Jan Tak en 20 punten op nummer drie Ethan Westera uit Aruba. Kiran Badloe plaats zich als zesde voor de medalrace en Joost Vink als achtste. Max Castelein, wereldkampioen U21 2022, mist op een haar de medalrace ondanks dat hij twee dagen miste vanwege tentamens.
 

 

Annelous Lammerts
Annelous Lammerts
Annelous Lammerts pakt Poema
Annelous Lammerts hield het gisteren niet voor mogelijk dat ze de Franse klassementsleider Poema voorbij zou varen, maar vandaag op 3 juni deed ze precies dat. Bijna alles klopte voor Lammerts. Coach Casper Bouman legt uit.
 
“Tot nu was dit evenement een beetje een speedrace. Omdat de wind heel stabiel was. En Poema was op snelheid niet te kloppen. Maar vandaag werd het toch een stuk tactischer met de wind die onstabieler was en waarin Annelous hele goede keuzes maakte. Dit is een beetje het weer dat we ook verwachten in Marseille (olympische locatie red.). En daarnaast heeft Annelous ook een setting veranderd en dat betaalde uit in meer snelheid. Echt, ik ben heel trots op hoe stabiel en scherp ze presteert.”
 
Medalrace series Kitefoilen
Morgen gaat Lammerts de finale in als leider van het klassement met de beste tien van het klassement. Uit de twee halve finales plaats de winnaar zich voor de finale waar Lammerts en Poema al voor geplaatst zijn.
 
Met andere woorden er doen in totaal vier atleten mee in die finaleserie. Daarin is het zaak als eerste drie punten te scoren, een punt per overwinning. Lammerts krijgt als koploper twee punten mee in die laatste race. Poema krijgt één punt mee. De andere twee deelnemers krijgen nul punten mee.
Duko Bos op weg naar goud
ILCA7 zeiler Duko Bos gaat met 11 punten na acht races op kop en heeft voor de medalrace acht punten voorsprong op Valterri Uusitalo uit Finland. Willem Wiersema staat vervolgens weer drie punten achter de Fin. Bos stevent af op een eindoverwinning in de medalrace met de beste tien van het klassement.
 
Bos is uiteraard blij met zijn prestaties. “Het was een mooie warme dag met veel zon, waardoor de zeewind goed en snel begon te bouwen. Ik ben blij met beide races. De eerste race was met name een speedrace vanwege de stabiele wind. In de tweede race gebeurde er veel met de windkracht en richting. Het was daarom belangrijk om goede keuzes te maken. Goed dat ik beide races erbij zat en dat ik morgen met een mooie voorsprong de medalrace in kan.”
Vier Nederlanders in medalrace ILCA6 
Maxime Jonker wint overtuigend twee races en staat acht punten los van de Duitse nummer twee Julia Beusselberg. Marit Bouwmeester deed ook weer mee na twee rustdagen en staat nu achtste. Marissa IJben bezet nog steeds de derde plaats en Mirthe Akkerman klimt naar een vijfde plaats. Kortom vier Nederlanders in de medalrace.
 
Jonker was blij met de resultaten en het zeilen. “Twee overwinningen op een dag, daar ben ik heel blij mee. Er stond weer goede wind en ook nog zon. Dit voelt goed. De hele week met een kleine vloot is al een prima oefening om het starten te trainen alsof het een medalrace is. Morgen de echte medalrace, ik heb er zin in.”
Website met alle uitslagen: https://allianzregatta.org/

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49er iQFoil KiteFoil ILCA7

De partners van TeamAllianz