Goud, zilver en brons voor Team Allianz op Troféo Princesa Sofia

8 april 2023

Team Allianz sleept een gouden, zilveren en bronzen medailles uit het vuur in de Baai van Palma de Mallorca. Met ongeveer 9-11 knopen staat er genoeg zeewind voor alle medalraces van de Sofia Cup op 8 april. Marit Bouwmeester was voor de medalrace al zeker van het goud in de ILCA6 en daar kwam nog het brons van Maxime Jonker bij in diezelfde klasse. Skiff-zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz pakken het zilver in de 49erFX. Met een tweede plaats in de medalrace verslaan ze nipt de Argentijnen Branz en Caranza. Het goud in die discipline gaat naar de Brazilianen Grael en Kunze.

Odile van Aanholt en Annette Duetz (foto Sailing Energy)
Odile van Aanholt en Annette Duetz (foto Sailing Energy)
Zilver voor Odile van Aanholt en Annette Duetz
Van Aanholt en Duetz zijn bijzonder tevreden met waar ze staan. Het duo heeft geen geweldige trainingswinter gehad, onder andere vanwege blessures. Met een trainingsachterstand reist het duo af naar Mallorca af en starten de Sofia Cup bijzonder sterk om verder op in week toch punten te laten liggen. Volgens Van Aanholt onder andere het gevolg van niet scherp genoeg starten, iets wat boven op het lijstje staat met punten om aan te werken. Maar in de medalrace doen ze juist dat en starten in een goede positie bij de pin aan de linkerkant en aan de goede kant van het veld en verdedigen met succes de tweede plaats in deze afsluitende race.
 
Annette Duetz vertelt: “We hebben echt een hele lekkere medalrace gehad. Het was supermooi weer. De wind zette net even door vlak voor de race dus we konden echt onze benen strekken. Het was echt een full on battle met Brazilië en Argentinië we werden net tweede achter de Brazilianen en pakten daarmee het zilver.”
 
Odile van Aanholt” Het was supercool, we waren zelfverzekerd. We hadden een duidelijk plan en hebben dat goed uitgevoerd. Zo gaaf om met de toppers te battlen voor de medailles. Goede eerste serie van het seizoen. We voelden ons nog een beetje onvoorbereid met een rommelige winter en ook deze week nog wat uitdagingen met de buikgriep.”
 
Annette Duetz voegt toe: “Odile en Kaj (Böcker - coach red.) deden gisteren al het werk met het optuigen van de boot. Ik kon op het laatst instappen als een soort rock star.”
 
Odile van Aanholt sluit af: “Al met al goede week om als team mee te maken. We hebben nu veel zin om extra hard te trainen om de volgende wedstrijd echt voorbereid aan de start te verschijnen.”
Maxime Jonker (foto Sailing Energy)
Maxime Jonker (foto Sailing Energy)
Maxime Jonker pakt bronzen medaille
Maxime Jonker zeilt een goede medalrace in de afnemende zeewind op Mallorca. Maar de Australische Zoe Thomson doet ook goede zaken en weet Jonker achter zich te houden door de medalrace te winnen en het zilver zeker te stellen. Jonker eindigt tweede in de medalrace en pakt daarmee de bronzen medaille op deze eerste zeer sterk bezette wereldbekerwedstrijd van het seizoen.
 
Maxime Jonker geeft een toelichting: “Ik had vandaag liever gewonnen en ik was liever tweede in de einduitslag geworden, maar ik ben weel heel blij dat ik niet met lege handen naar huis ga. Ik sta op een podium van een World Cup, dat is vet. Dit is een medaille die je wel telt. Het laat mijn progressie zien, als ik twee evenementen kort achter elkaar erbij zit. Hoe vaker ik dit doe, dan gaat het wel een keer vallen, dat is mijn theorie. Ik baal van het EK dat ik daar geen medaille had. Maar ik liet daar al zien dat het niveau er is. Nu valt hij wel. Dat is tof. Er zit meer in.”
Annelous Lammerts (foto Sailing Energy)
Annelous Lammerts (foto Sailing Energy)
Rondje langs de velden
Kitefoiler Annelous Lammerts eindigt op de achtste plaats en wordt in de halve finale uitgeschakeld. De overwinning gaat naar de Franse Lauriane Nolot.
Bart Lambriex en Floris van de Werken zetten een vijfde plaats neer in de medalrace en klimmen daarmee naar de zesde plaats in de eindranglijst. De Nieuw Zeelanders Dunnning Beck en Gunn winnen het goud.
 
Duko Bos wordt negende plaats in de medalrace en zakt daarmee naar de tiende plaats in het eindklassement. De Engelsman Michael Beckett wordt net als Bouwmeester al voor de medalrace gekroond tot winnaar.
 
Multihull-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer sluiten een goede week af op de zevende plaats in de Nacra17. De Engelsen Gimson en Burnet pakken het goud. De favorieten uit Italië Tita en Banti moeten voor de verandering genoegen nemen met een vierde plaats.
 
Windsurfer Luuc van Opzeeland wordt in de kwart-finale uitgeschakeld en eindigt als negende in de IQFoil klasse. De Engelsman Samuel Sills wint het evenement.
Luuc van Opzeeland (foto Sailing Energy)
Luuc van Opzeeland (foto Sailing Energy)
NOC*NSF Nationale prestatie-eis
Om uiteindelijke kwalificatie voor Parijs 2024 af te dwingen moeten de sporters van Team Allianz voldoen aan drie eisen. Eén daarvan is de NOC*NSF prestatie-eis. De eis is eenmalig top vijf landen tijdens grote internationale series zoals de Sofia Cup en het recent gehouden EK ILCA. Of tweemaal een top acht landen resultaat. De volgende sporters zijn nu in het bezit van deze eis:
·     Marit Bouwmeester behaald op EK ILCA 6 2023
·     Maxime Jonker behaald op EK ILCA 6 2023
·     Bart Lambriex en Floris van de Werken op de Sofia Cup 2023 in de 49er
·     Odile van Aanholt en Annette Duetz op de Sofia Cup 2023 49erFX
·     Laila van der Meer en Bjarne Bouwer op de Sofia Cup 2023 in de Nacra17
·     Annelous Lammerts op de Sofia Cup 2023 in de Formula Kite
·     Duko Bos behaald op EK ILCA7 2023 en Sofia Cup 2023
 
Evaluatie Sofia Cup
Hoofdcoach Arnoud Hummel analyseert de prestaties van Team Allianz:
“Eerste grote serie voor het hele team na de winter. Vijf maanden lang getraind en je weet nooit echt waar je staat in het internationale veld. Ik ben tevreden mede omdat onze sporters in zes van de negen klassen waarin we actief zijn een NOC*NSF eis gerealiseerd hebben. Dat is boven verwachting.”
“Goud zilver brons is ook mooi. Zilver was een verrassing bij de FX-vrouwen, weinig trainingstijd, boven verwachting goed resultaat. Marit spectaculair terug en Maxime ook geweldig om te zien dat die ILCA6 vrouwen de hele wereld verslaan door samen te werken.”
 
“Er zijn ook twee klassen waar nog werk aan de winkel is. De windsurfers in de IQFoil presteren nog niet zoals we ervan verwachten. Minder verrassend is de situatie bij de kitefoil mannen, dat is nog niet de wereldtop, maar daar maken we mooie stappen met de nieuwe coach Federico Esposito.”

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49erFX ILCA6

De partners van TeamAllianz