Groot deel Team Allianz op Semaine Olympique Française

24 april 2022

Een groot deel van de nationale selectie van het Watersportverbond komt vanaf maandag 25 april in actie in het Zuid-Franse Hyères voor de Semaine Olympique Française. De huidige wereldkampioenen in de 49er, Bart Lambriex en Floris van de Werken zijn op zoek naar eerherstel nadat ze op de vorige wereldbeker de ‘gold fleet’ misten.  Ook het 49er team van Pim van Vugt en Scipio Houtman is erbij in Hyères. In de 49erFX zeilt Odile van Aanholt dit evenement met Emma Siewers. Laila van der Meer en Bjarne Bouwer komen weer samen in actie in de Nacra17. Maxime Jonker en Mirthe Akkerman vertegenwoordigen Team Allianz beide in de ILCA6.

Bjarne Bouwer en Laila van der Meer (foto Sander van der Borch)
Bjarne Bouwer en Laila van der Meer (foto Sander van der Borch)

Al meer dan 50 jaar komt de elite van de Olympische zeilsport samen in Hyères voor een van de voorjaarsklassiekers aan het begin van het Europese zeilseizoen. De Semaine Olympique Française staat bekend om haar goede wedstrijdwater, de soms opstekende stevige aflandige mistral-wind en de hoogstaande organisatie van de wedstrijden. Na twee jaar afwezigheid heeft Hyères opnieuw het genoegen om een groot deel van de beste zeilers van de wereld te ontvangen in voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

 

Nieuwe samenstelling 49erFX

Odile van Aanholt won de laatste wereldbekerwedstrijd in Palma de Mallorca samen met Annette Duetz. Dat was de eerste grote internationale wedstrijd die ze als team samen zeilden. Voor deze eeerst volgende grote internationale serie in Zuid-Frankrijk komt Van Aanholt dit keer in actie met Emma Siewers.

 

49erFX coach Kaj Böcker legt de situatie uit. “We zijn in Nederland bevoorrecht met een grote groep getalenteerde zeilers die allemaal voortkomen uit onze eigen opleidingsprogramma’s. Emma Siewers is een van de hele goede bemanningen in deze groep. We hebben in Nederland genoeg ervaring met het varen in wisselende samenstellingen. En voor deze groep werkt het. Voor de sporters is het super leerzaam en uitdagend. We hebben deze wedstrijd in Hyères aangewezen om een aantal specifieke vaardigheden verder te ontwikkelen. Dat klinkt logisch, maar met topsporters is de wil om te winnen altijd aanwezig. Maar het strijdplan is duidelijk; het eindklassement is deze week even ondergeschikt.”

Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto Sander van der Borch)
Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto Sander van der Borch)

Bart Lambriex en Floris van de Werken hebben twee focuspunten

Pim van Vugt en Scipio Houtman waren het beste Nederlandse team in de 49er op Mallorca. Bart Lambriex en Floris van de Werken plaatsten zich in Spanje niet voor de gold fleet tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd. Als troostprijs won dit laatste duo wel de zilverfleet. Werk aan de winkel voor dit toernooi in Hyères dus. Bart Lambriex legt uit.

 

“We hebben er weer veel zin in. We zijn vooral bezig om elke dag weer ietsje beter te worden. In Palma merkten we dat we met name in de technische boathandling in racesituaties nog te kort kwamen, omdat het voor ons het eerste evenement samen was met meer wind.. en dat merkten we. Voor Hyères willen we met name progressie maken in deze raceboat-handling, maar ook in het maken van beslissingen. En dan met name in het proces van het vooruitplannen van de positionering bij de boeien.”

 

Programma

Alle tien olympische klassen komen in actie op de 53ste Semaine Olympique Française. Team Allianz neemt deel in vier van deze tien. Het toernooi begint met voorrondes op 25 april en eindigt zaterdag 30 april met de medal races voor 6 van de tien klassen en medal stages, voor de nieuwe kitefoil en windfoil klassen.

 

Website evenement: https://sof.ffvoile.fr/

 

Houd onze social mediakanalen in de gaten voor updates.

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van TeamAllianz