Grootste deel van Nederlandse olympische selectie op Troféo Sofia

28 maart 2024

Traditiegetrouw is de Troféo Sofia van 1-6 april 2024 een van de sterkst bezette voorjaarsklassiekers in de zeil-, windsurf- en kitefoilsport. Voor de 53ste editie van deze wereldbekerwedstrijd op Mallorca zijn al bijna 800 teams ingeschreven in de tien olympische disciplines. Team Allianz is vertegenwoordigd met 26 atleten waaronder zes sporters die al geplaatst zijn voor de Spelen van 2024.

Luuc van Opzeeland
Luuc van Opzeeland
Olympisch jaar, volle agenda 
In aanloop naar de Olympische Spelen loopt de agenda van de internationale top in het voorjaar snel vol. Om die reden ontbreken een aantal sporters van Team Allianz die al geplaatst zijn voor de Olympische Spelen dit jaar.
 
De wereldkampioenschappen in de 49er en 49erFX zijn net afgerond. Kersverse wereldkampioenen Odile van Aanholt en Annette Duetz en vice-wereldkampioen 2024 Bart Lambriex en Floris van der Werken doen om die reden niet mee op Mallorca. Dat geldt ook voor Annelous Lammerts die ervoor gekozen heeft rust te nemen op weg naar de wereldbekerwedstrijd in Hyerès van 20-27 april en het WK Kitefoilen van 11-19 mei.
Nieuwe Team Allianz skiffzeilers in de 49er klasse doen wel mee op Mallorca. Wiebrand de Vos zeilt met Corné Janssen, Olaf Ganzevles met Stijn Gast en Robbert Huisman met Jorn Swart. 
 
Windsurfen
Wereldkampioen windsurfen van 2023 Luuc van Opzeeland, die zich al geplaatst heeft voor de Spelen, verschijnt aan de start samen met de andere Team Allianz leden; Joost Vink, Hidde van der Meer, Huig-Jan Tak en Max Castelein.
 
Bij de vrouwenwindsurfers wordt Nederland op Mallorca vertegenwoordigd door Sara Wennekes, al geplaatst voor Parijs 2024 en Zara Rozeboom.
Sam Aben in de baai van Palma de Mallorca
Sam Aben in de baai van Palma de Mallorca
Kitefoilen
De mannen, Sam Aben, Roderick Pijls, Sven van de Kamp, die net aan het EK Kitefoilen meegedaan hebben bij Murcia in Spanje, gaan bijna direct door naar Mallorca voor deze wereldbeker. Dit drietal maakt nog een laatste kans op deelname aan Parijs 2024. Om dat te realiseren moeten ze in Palma de Mallorca voldoen aan de eis van NOC*NSF van top vijf landen. Als dat lukt is het zaak om twee weken later Nederland als land te plaatsen in de ‘last chance regatta’ in het Zuid-Franse Hyerès.
 
Sam Aben (20) heeft de beste papieren. Op het afgelopen EK eindigde Aben als 11de land terwijl top 8 de eis was. Op de vraag aan Aben na het EK of hij en zijn teamgenoten nog kijken naar mogelijke kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024, reageerde Aben als volgt: “Jazeker kijken we daarnaar. Dat is een stop op weg naar goud in 2028.”
Multihull
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer zijn al geplaatst in de mixed multihull discipline voor Parijs 2024. Het team heeft afgelopen winter getraind in Nieuw Zeeland met hun trainingspartners uit dat land. Dit is hun eerste evenement na de winter. Een goede test om te zien waar dit jonge succesvolle team nu staat. Hun beste resultaat was de vierde plaats op het WK 2023 in deze mixed foilende catamaran klasse. Ook Team Allianz leden Willemijn Offerman & Scipio Houtman doen mee en 
Puck van der Veen & Wouter van Rooijen.
ILCA 6 & 7
Bij de vrouwen in de ILCA6 doen Marit Bouwmeester en Roos Wind mee. Bij de mannen wordt Duko Bos, die geplaatst is voor Parijs 2024, vergezeld door de andere Team Allianz leden: Willem Wiersma, Hidde Schraffordt, William Zielinski, Lars Jansen, Thomas van Ofwegen, Stijn van der Valk, Cornelis den Tex.
 
Nederlanders op de Troféo Sofia 2024
NB tussen haakjes de IOC / World Sailing naam voor deze discipline.
ILCA 6 (women's dinghy)
Marit Bouwmeester 
Roos Wind
ILCA 7 (men's dinghy)
Duko Bos
Willem Wiersma
Hidde Schraffordt
William Zielinski
Lars Jansen
Thomas van Ofwegen
Stijn van der Valk
Cornelis den Tex.
 
Mixed Multihull (mixed multihull)
Laila van der Meer & Bjarne Bouwer
Willemijn Offerman & Scipio Houtman
Puck van der Veen & Wouter van Rooijen
Kitefoilen mannen (men's kite)
Sam Aben
Roderick Pijls
Sven van de Kamp
Windfoilen mannen (men's windsurfing)
Luuc van Opzeeland
Joost Vink
Hidde van der Meer
Huig-Jan Tak
Max Castelein
Windfoilen vrouwen (women's windsurfing)
Sara Wennekes
Zara Rozeboom 
Zie het hele team op www.teamallianz.nl
Website evenement: Troféo Sofia

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil KiteFoil ILCA7 ILCA6 Nacra17

De partners van TeamAllianz