Hoofdcoach Jaap Zielhuis draagt taak over aan Arnoud Hummel

30 juni 2022

Hoofdcoach Jaap Zielhuis draagt taak over aan Arnoud Hummel

Jaap Zielhuis door in andere rol bij Watersportverbond

Na zes jaar als hoofdcoach van het Watersportverbond kiest Jaap Zielhuis ervoor om zijn taak over te dragen aan Arnoud Hummel. Zielhuis voerde de regie over de Nationale selectie vanaf de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Arnoud Hummel die al geruime tijd betrokken is bij vele coach-ontwikkelingstrajecten, neemt Zielhuis zijn taken per 1 juli 2022 over voor tenminste twee jaar tot en met Parijs 2024. Zielhuis blijft werken voor het Watersportverbond in een nog te nader te bepalen rol.  

Ik hoef niet weg bij het Watersportverbond en draag de Nederlandse zeilsport nog altijd een warm hart toe, maar het is wel weer tijd voor iets anders, liefst in de rol als coach.
Jaap Zielhuis

Jaap Zielhuis

Jaap Zielhuis vond dit het meest ideale moment om zijn taak over te dragen. In de eerste plaats omdat alles in de steigers staat voor Parijs 2024. Tevens is Zielhuis van mening dat de tijd rijp is voor een frisse wind om nog meer successen te kunnen boeken. Daarnaast blijft het een persoonlijke wens van de succesvolle hoofdcoach om zelf weer in de coachboot te stappen.

 

Alles staat in de steigers voor Parijs 2024

Na de Spelen van Tokio stonden grote veranderingen op stapel in een zeer korte olympiade van maar drie jaar. Vijf van de tien disciplines zijn nu foiling en vier daarvan zijn helemaal nieuw. Snelheid in het vastleggen van topsportbeleid op weg naar Parijs was geboden.
Zielhuis heeft in het najaar van 2021 samen met Jacco Koops (hoofdcoach talentontwikkeling), Aaron McIntosh (windfoil- en windsurfcoach) en Serge Kats (manager topsport) een grondige inventarisatie uitgevoerd van de kansrijke projecten richting Parijs 2024. Vervolgens zijn aan die projecten goede coaches verbonden en zijn planningen voor 2022 opgesteld.
Verder is er op initiatief van teammanager Dorien Hoekstra een teambase in Marseille opgetuigd. Deze base is nu al operationeel en vormt de komende jaren ‘home away from home’ voor Team Allianz in voorbereiding op de Olympische Spelen. Kortom, alles staat in de steigers en de ploeg staat er goed voor. 


Arnoud Hummel nieuwe hoofdcoach tot en met Parijs 2024

Arnoud Hummel is een bekende van het Watersportverbond en het Nederlandse zeilen. De afgelopen jaren heeft de ervaren wedstrijdzeiler en management-consultant diverse coaches van Team Allianz begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling en heeft hij samen met Jacco Koops een impuls gegeven aan de opleiding en kwaliteit van de talentcoaches. Gedurende de olympiades van ‘84 en ‘88 heeft Arnoud Hummel zelf ook deel uitgemaakt van de Kernploeg. In de Finn-klasse was hij de grootste uitdager van meervoudige olympiërs Neeleman en Heiner om een olympische startplek.
 
In de periode daarna is Hummel doorgegaan in diverse professionele zeezeil-campagnes en in het ‘matchracen’, veelal als stuurman en tacticus samen met Roy Heiner. Met Heiner werkte hij daarna samen als leider van management-programma’s voor managers en CEO’s, die zij trainden in een setting van een zeilteam. Deze activiteiten combineerde Hummel bijna 20 jaar met zijn werk als consultant, manager en directielid bij beursgenoteerde ICT-organisaties en hun klanten.
Arnoud Hummel

Arnoud Hummel

25 jaar in dienst

Jaap Zielhuis legt zijn keuze uit: “Onlangs werd ik eraan herinnerd dat ik al 25 jaar voor het Watersportverbond werk en toen realiseerde ik me dat ik dat alleen heb kunnen doen omdat ik bijna iedere 4 jaar een andere rol heb vervuld, van coach, jeugdcoach, zeiler tot hoofdcoach.”
“Ik hoef niet weg bij het Watersportverbond en draag de Nederlandse zeilsport nog altijd een warm hart toe, maar het is wel weer tijd voor iets anders, liefst in de rol als coach. Als ik nu door zou gaan in deze rol zou ik veel hetzelfde doen en ik denk dat de ploeg geholpen is met nieuwe impulsen.”
“Arnoud is iemand die daarvoor kan zorgen. Hij kent de ploeg en komt niet ‘alles anders‘ doen maar heeft wel uitgesproken ideeën over hoe het nog beter kan. Dat vind ik mooi. En Arnoud wil in de komende periode ook toewerken naar daadwerkelijke verjonging en differentiatie van de staf. Iets wat we allemaal, inclusief Arnoud, belangrijk vinden.”
In de komende weken heeft Zielhuis diverse werkzaamheden. Vanaf 2 juli valt de ex-hoofdcoach in Aarhus  in als coach voor Odile van Aanholt en Annette Duetz op het EK 49erFX omdat hun vaste coach Kaj Böcker op het punt staat vader te worden.

 

Teamwork centraal

Arnoud Hummel ziet in deze nieuwe rol een geweldige uitdaging en wil interdisciplinair ‘teamwork’ nog meer aandacht geven.
 
“Ik zie er enorm naar uit om samen met het hele team het maximale te halen uit de huidige groep van medaille-kanshebbers voor Parijs 2024. Er staat al een sterk programma met een hoog niveau sporters, coaches en begeleiding. Toch is dit zeker geen gespreid bedje. Elke dag moeten we elkaar inspireren, uitdagen en leren. Ik ben bekend met de ontwikkeling van de meeste sporters en coaches. En ik denk dat er nog meer te halen valt uit het samen ontwikkelen als team. Niet alleen binnen de diverse disciplines, maar juist over de gehele nationale selectie van Team Allianz.”

 

Dubbel gevoel

Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond heeft een dubbel gevoel. “Jaap is een heel sterke cultuurbewaker van de Nederlandse Topsport en samen met Jacco Koops de stabiele en inspirerende kracht geweest achter de huidige sterke en succesvolle structuur. Dankzij Jaap zijn we zijn van incidenteel naar structureel succes gegroeid. Een top-3 zeilland in de wereld.”
 
“Als zo iemand aangeeft iets anders te willen is dat wel even schrikken. Maar ik ben daarom ook weer heel blij dat we met Arnoud zonder onderbreking vol door kunnen met iemand die de klappen van de zweep kent, de sport goed kent, maar vooral de progressie goed kent en meer wil. Ook heel fijn dat Arnoud in zijn periode tot een passende verjonging en differentiatie van de staf wil komen en het is natuurlijk geweldig dat we ook met Jaap in gesprek zijn over diverse opties. We willen hem graag blijven inzetten.”

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz