Jacco Koops Hoofd Talentontwikkeling Watersportverbond

10 februari 2022

Jacco Koops Hoofd Talentontwikkeling Watersportverbond 

Jacco Koops neemt een nieuwe rol aan bij het Watersportverbond als Hoofd Talentontwikkeling. Daarmee eindigt hij zijn indrukwekkende carrière als coach van meerdere olympische medaillewinnaars en Europees- en wereldkampioenen. Zijn hoofddoel: talentvolle jeugd en coaches optimaal opleiden en begeleiden en ze goed voorbereiden op een succesvolle internationale carrière als zeiler/foiler.    

Ik vind het heel erg leuk en uitdagend, nog uitdagender dan ik dacht. Ik zie en voel nieuwe energie in het veld bij de trainers/coaches, sporters, klassenorganisaties en verenigingen, " aldus Jacco Koops

De Nederlandse zeil-, kite, en windsurfselectie staat sinds 2018 structureel in de top drie van meest succesvolle zeillanden. Het resultaat van een visie die hoofdcoach Jaap Zielhuis bij zijn aanstelling in 2008 uitsprak. Al langer heerst op het Topzeilcentrum van het Watersportverbond in Den Haag de zorg dat de aanwas van nieuw talent om die positie te behouden, geen vanzelfsprekendheid is. Koops is zich gaan verdiepen in het traject van beginnend zeiler/surfer/kiter naar olympisch kampioen en zag al snel dat de sleutel voor toekomstig succes ligt bij de wedstrijdorganiserende watersport- en zeilverenigingen en de jeugd die daar wordt opgeleid. Daar worden de olympisch kampioenen geboren. Voor wind- en kitefoilen zijn andere structuren nodig, omdat de sport is veranderd. Windsurfverenigingen kunnen zich gaan richten op windfoilen en voor het kitefoilen moeten er nog trainingscentra worden opgericht. Koops verruilt nu definitief zijn loopbaan als coach om het traject voor talenten in het zeilen, kite-, en windfoilen te ontwikkelen. 

 

Van incidenteel goede Spelen naar structureel top drie van de wereld

Sinds 2009 zijn we gegroeid van incidentele medailles op de Olympische Spelen naar meerdere medailles met meerdere sporters in Tokio. Dat is wat we structureel willen realiseren,” legt hoofdcoach Jaap Zielhuis uit.  

Om die reden gaan we meer focus leggen op de jeugd om ervoor te zorgen dat we een bredere en betere groep van talenten opleiden binnen de afdeling Topzeilen. We maken met Jacco een van onze meest succesvolle topcoaches vrij om dat te realiseren, samen met onze sterke wedstrijd zeilende verenigingen en klasse-organisaties.”   

In zijn nieuwe rol wordt Jacco Koops verantwoordelijk voor het opleiden en begeleiden van trainers/coaches en jonge sporters (14-20 jaar) van de talentopleiding van het Watersportverbond. 

Jacco Koops legt uit: “We moeten investeren om meer jonge zeilers op een hoger niveau te krijgen. En dat kunnen we als afdeling Topzeilen niet alleen. Het begint met een structureel dialoog tussen coaches die verbonden zijn aan klassenorganisaties en verenigingen met een sterk zeil/foilprogramma. Daar zijn we vorig jaar mee begonnen. Vanuit topsport delen we onze kennis met de hoofdcoaches van die verenigingen. De hoofdcoach stuurt vervolgens zijn vereniging aan op sportief gebied.” 

 

Twintig jaar ervaring als succesvolle coach

Jacco Koops heeft meer dan twintig jaar topzeilers/-windsurfers op het water begeleid. Als coach/manager stond hij achter het succes van Marcelien de Koning/Lobke Berkhout, Lisa Westerhof/Lobke Berkhout, Pieter-Jan Postma en Lilian de Geus. Met twee olympische medailles (zilver ’08, brons ’12) en acht wereldtitels als coach stapt Koops stapt nu uit de coachboot om jonge talenten en coaches te begeleiden in nauwe samenwerking met verenigingen, klassenorganisaties en andere organisaties.  

Tot nu toe bevalt de stap hem goed. “Ik vind het heel erg leuk en uitdagend, nog uitdagender dan ik dacht. Ik merk dat ik veel kan geven en dat er positief wordt gereageerd op de initiatieven die we op dit moment aan het ontwikkelen zijn. Ik zie en voel nieuwe energie in het veld bij de trainers/coaches, sporters, klassenorganisaties en verenigingen. Een leuk voorbeeld: elke drie weken zijn we online met 25 hoofdcoaches om kennis en kunde te delen en leerlijnen te behandelen. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld de winterstages geclusterd zodat zeilers en coaches uit verschillende klassen nu op 1 locatie trainen. Op dit moment zitten de Nacra 15, 29er, ILCA4 en de ILCA 6 zeilers samen in Barcelona. Zowel zeilers als coaches reageren hier heel enthousiast op. Hoe gaaf is het dat je nu weer samen met je vriendjes en vriendinnetjes van vroeger uit bijvoorbeeld de Optimist weer op 1 locatie aan het trainen bent”.

 

Opleiden van ex-topzeilers

In een paralleltraject is het Watersportverbond bezig met het opleiden van coaches en trainers uit een poule van ex-topzeilers. Koops vervolgt: “Dat loopt goed. Grote credits aan opleiders Arnoud Hummel en Koen van Esch die nu de versnelde opleiding van ex-wedstrijdzeilers niveau 4 (ZT4) hebben afgerond en is een groot aantal al actief bij een vereniging of bij een klassenorganisatie. Na de ZT4 is er direct een nieuwe groep van 14 ZT3 gestart. Deze opgeleide ZT4 en ZT3 trainers geven hun kennis terug aan de jeugd. De resultaten zullen op relatief korte termijn zichtbaar moeten worden doordat ze sneller stappen maken op bijvoorbeeld technisch vlak of betere beslissingen nemen op het gebied van strategie.”

 

Van Vereniging naar Olympische Spelen

De basis voor talent wordt gelegd bij de verschillende zeil- en watersportverenigingen in het land. Daar wordt een trainingsprogramma op het water en op de kant gevolgd. De beste zeilers van de vereniging gaan dan samen met hun verenigingscoach naar de nationale selectiewedstrijden. De beste zeilers uit deze selectiewedstrijden krijgen een uitnodiging voor het NTT. De NTT programma’s worden door de klassenorganisatie en Topzeilen georganiseerd waarbij er een taakverdeling is tussen Klassenorganisaties en het Watersportverbond. De afdeling topzeilen geeft met name input op het sporttechnisch vlak. Het gaat hier om sporters tussen de  14-21 jaar. 

 

NTT en NTT+

Koops vervolgt: “Dit NTT staat al heel goed en vraagt nog wel tijd om het verder te laten bloeien. Wij hebben echter ook gezien dat de stap van NTT naar de Topzeil Academie in Scheveningen vaak (te) groot is. Daarom hebben we het NTT+ opgezet om de stap kleiner te maken. Het betekent namelijk nogal wat om van thuiswonend en naar school en bij het NTT te zeilen, naar uitwonend, studerend en fulltime topsport te gaan. Een kleine selectie van de NTT sporters die in de top varen van hun klasse, krijgt nu gedoseerd een aantal faciliteiten aangeboden om naar Topzeil Academie toe te groeien. In deze tijd (1-3 jaren) kunnen zowel de sporter als de coaches gaan kijken of ze potentie hebben maar ook of ze het leven van een topsporter ambiëren. Onze lifestyle coach, fysieke trainers, voeding expert en andere experts helpen de jonge NTT+ sporters om de gewenste stappen te maken om stapsgewijs naar de Topzeil Academie te groeien.

We denken o.a. op deze manier de topsporter beter te kunnen begeleiden naar het hoogste niveau om vervolgens medailles te winnen tijdens EK/ WK’s en Olympische Spelen.

 

Stappenplan: 
  1. Hoofdcoaches van de verenigingen met een zeil/foilprogramma
  2. NTT beste talenten van Nederland i.s.m. met klasse-organisaties
  3. NTT+ (Stepping stones richting Topzeil Academie)
  4. ​Topzeil Academie Scheveningen

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz