Jeugd voelt zich thuis in Den Haag op het Jeugd WK Zeilen

12 juli 2022

Op de derde dag van de jeugdwereldkampioenschappen zeilen in Den Haag stond relatief weinig wind. De honderden talenten ‘bezetten’ sinds een halve week het Scheveningse havengebied en voelen zich al behoorlijk thuis. Op de fiets verplaatsen ze zich tussen Vakantiepark Kijkduin, het Nationaal Trainingscentrum en het strand aan de boulevard, waar de foilers verblijven.

Daan Boekholt in het midden tussen twee nieuwe vrienden (foto Sailing Energy)
Daan Boekholt in het midden tussen twee nieuwe vrienden (foto Sailing Energy)

Jong Oranje

De Nederlandse talenten die vandaag in actie kwamen vochten voor wat ze waard waren in zomerse condities met weinig wind. Morgen 13 juli komt er een koufront over met meer wind en golven. Dat is in het voordeel van de Nederlanders.

 

Roos Wind zeilt in de ILCA6 en komt uit voor de KWV Loosdrecht. Roos komt net terug van het EK in Griekenland en stond daar lang op podium koers. Na drie dagen zeilen staat Wind nog altijd op de vierder plaats.

 

Ik denk dat 4 m’n geluksgetal is. Maar er zijn nog drie dagen te gaan en genoeg races.  Vandaag wordt het lastig, er staat weinig wind en de stroming gaat kenteren. Het wordt dus interessant, waarbij denk ik de slimste gaat winnen. Als ze erachter komen dat ik Wind heet, moeten de meesten wel lachen, dat is wel leuk. Het is natuurlijk grappig dat ik ook zeil. Morgen is er meer wind en ook meer golven. Ik hoop dan op meer actie, lekker beuken. Dat is wat leuker dan een beetje zitten in je boot.”

 

Stijn Gast zeilt voor de KNZ&RV uit Muiden samen met Olaf Ganzevles die voor Windsurfvereniging Almere Centraal uitkomt. Stijn staat met Olaf op de helling om het water in te gaan. Terwijl ze wachten geeft Stijn een korte toelichting.

 

Gisteren was wel een beetje lastig, ja. Het waren niet echt onze condities. We hopen dat het vandaag beter gaat. We moeten gewoon blijven vechten. Want het is nog lang niet klaar en we hebben nog best wel veel races te gaan. Morgen (woensdag 12 juli) staat er meer wind, daar worden wij wel blij van. Op dit moment staan de Argentijnen eerste in een vloot van 26 29ers. Die gaan echt hard!

 

Thuis in de haven van Scheveningen (foto Sailing Energy)
Thuis in de haven van Scheveningen (foto Sailing Energy)

In de ILCA6 mannen verdedigt Daan Boekholt de Nederlandse eer. Voordat Boekholt, uit Breda, het water op gaat, geeft de zeiler van KWV Loosdrecht een korte toelichting. “Ik heb altijd zin om het water op te gaan, ook met weinig wind. Maar ik hoop morgen wel op meer wind, liefst  zo’n 15-20 knopen. Vandaag wordt het constant overleven, het is een moeilijk dagje. Bij ons staat een jongen uit Bermuda nu eerste van de 61 deelnemers.  Ik sta 5 punten van de top drie af, maar alles zit heel dicht op elkaar. Er kan nog van alles gebeuren.

 

Alle uitslagen hier: https://worldsailingywc.org/

 

NL team:

Skiff (29er) meisjes:

Vera ter Horst, Haarlem, 16 | Haarlemsche Jachtclub

Jorien Hin, Ouderkerk Aan De Amstel, 17 | Haarlemsche Jachtclub

 

Skiff (29er) jongens

Olaf Ganzevles, Almere, 17 | Windsurfvereniging Almere Centraal

Stijn Gast, Bussum,17 | KNZ&RV

 

Kiteboard jongens (formula Kite)

Duuk van Hees, Oisterwijk, 17 | Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV)

 

IQ Foil Meisjes (IQFoil Youth)

Zara Rozeboom, Amsterdam, 17 | Windsurfvereniging Almere Centraal

 

IQ Foil Jongens (IQFoil Youth)

Hidde van der Meer, Grouw, 18 |KWV Frisia + Windsurfvereniging Almere Centraal

 

Eenmansboot meisjes (ILCA 6)

Roos Wind, Breukelen, 17 | KWV 'Loosdrecht'

 

Eenmansboot jongens (ILCA 6)

Daan Boekholt, Breda, 18 | KWV 'Loosdrecht'

 

Catamaran mixed (Nacra 15)

Linde Timmermans, Oosterhout, 17 | KR en ZV De Maas

Michiel van der Vorm, Rotterdam, 17 | KR en ZV De Maas en WV Braassemermeer

 

Website evenement: allianzsailingworlds.com

 

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz