Kiran Badloe wint goud en Lilian de Geus pakt brons op allereerste EK iQFOiL

De Nederlandse windsurfers Lilian de Geus en Kiran Badloe geven op het allereerste EK iQFiOL hun visitekaartje af met een gouden en een bronzen medaille.

26 augustus 2020

De Nederlandse windsurfers Lilian de Geus en Kiran Badloe geven op het allereerste EK iQFiOL hun visitekaartje af. Deze week mochten de twee wereldkampioenen op het olympische RS:X board weer een echte wedstrijd surfen. Op het ‘zwevende’ iQ FOiL board deden beide TeamNLZeilers goede zaken op de laatste dag van het EK. In de uit drie slalom races bestaande finale, klom Badloe van de 7de plaats naar het goud en De Geus van de 4de plaats naar het brons.

 

Kiran Badloe: “Heel intense medalraces”

 De eerste Europese Kampioen Kiran Badloe zei direct na afloop: “Mijn hartslag ging door het dak. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat die hartslag net voor de finish meer dan maximaal was. En vergeet niet dat we ons op grote hoogte bevinden met nog minder zuurstof. We moesten echt zo hard werken. Maar in dat laatste rak naar de finish haalde ik de koploper in, met de wind die van achteren kwam. En op 20 meter van de finish lagen we nek aan nek. Wow, veel spannender dan dit wordt het niet."

 

Over het format van de medal races was een hoop te doen. Badloe zei: “Het is wat het is, de nieuwe iQFOiL klasse heeft dit bepaald. Wij zijn onderdeel van deze klasse en natuurlijk een klasse in ontwikkeling. Dus we proberen verschillende formats uit. Deze opzet met een drievoudige medal-race, met alleen de beste 12 van het klassement, allemaal weer met 0 punten, is echt heel spannend. We beleven deze laatste dag allemaal als een hele intense finale. Alles ligt weer open. Je kunt alles verliezen en je kunt alles winnen. Ik denk dat we hiermee door moeten gaan. Hoewel het deze keer in mijn voordeel werkte, heb ik ook vaak genoeg met lege handen gestaan. Het is sport, je moet de ups en downs nemen. Dus ja, dit format heeft zo zijn voordelen," zei Badloe lachend.

 

De Duitser Sebastian Koerdel ging de hele week aan de leiding met een hele sterke serie. Koerdel zei het volgende over zijn medal race en eindresultaat.

 

“Het is stressvoller als je zonder puntverschil de medal races ingaat. Vlak voor de start waren we allemaal alerter, scherper, meer gespannen. Ik haalde laatste race met de laatste vier en won niet. Maar ik denk dat we een goede show hebben gegeven. Oké, ik zat aan de verkeerde kant van de resultaten. Maar ik ben blij, want vice-Europees kampioen is best gaaf. Ik hou meer van de harde wind. Maar terugkijkend waren we allemaal erg blij dat we een goede race konden neerzetten voor alle fans en alle kids die naar onze sport kijken."

 

Lilian de Geus pakt brons

Lilian de Geus zeilde een goede serie, maar was niet geheel tevreden: “Het was echt spannend. Er stond wel weinig wind in het begin van de medal races. De omstandigheden waren echt uitdagend. Het nieuwe format kent zijn ups en downs. Over het algemeen was ik niet zo blij met mijn resultaten gedurende de week. Deze medal race ingaan zonder puntverschil was in mijn voordeel. Maar het is misschien wat te zwaar voor sommigen van ons die tot de medal race een geweldige serie neergezet hebben. Maar dat is wat we afgesproken hadden en natuurlijk ben ik erg blij met mijn bronzen medaille.”

Uitslagen mannen zie hier.

Uitslagen vrouwen zie hier

Kijk de finales terug op YouTube.

Lilian de Geus NED3
Lilian de Geus NED3

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil

De partners van TeamAllianz