Kitefoiler Annelous Lammerts geniet van Olympisch Test Event

10 juli 2023

Op de tweede dag van het Olympische Test Event in Marseille komt kitefoiler Annelous Lammerts voor het eerst in actie, nadat de races op 9 juli werden uitgesteld wegens een gebrek aan wind. Lammerts (29) geniet met volle teugen van dit voorproefje op de Olympische Spelen. In de vijf races zet de Team Allianz kiter een sterke serie neer van 4-4-6-4-5 en staat vijfde in het klassement. Marit Bouwmeester werd bestraft voor een minder goede uitvoering en staat nu vierde.

Annelous Lammerts maakte furore als freestyle kitesurfer een paar jaar geleden, totdat ze overstapte van het freestylen naar het course racen in deze nieuwe olympische discipline. De surfer die uitkomt voor KZ & RV De Maas draait mee in de wereldtop en laat ook vandaag weer zien kans op het podium te maken.
 
Na afloop begon de kitesurfster met een grote glimlach te vertellen over het goede gevoel dat ze erbij zit en met een paar aanpassingen hier en daar er nog wel meer in zit.
 
Op de vraag over hoe ze het Test Event beleeft begint ze te glunderen.
“Hoogtepunt was dat ik de eerste race best wel lang op kop lag, maar toen maakte ik een heel stom foutje. Uiteindelijk werd ik nog vierde. Dat was best prima. Maar die fout maak ik niet nog een keer.”
 
“Vijf races was best zwaar. Met de 21 (maat kite red.) staan we goed gepowered. Dat is sowieso eentje die fysiek best zwaar is maar wel goed vol te houden. Ik blijf wel scherp tot het einde. Als die drie minuut vlag omhooggaat, dan krijg ik zoveel adrenaline, dan ben je superscherp.”
 
“Het is echt superleuk om hier te staan en dit mee te maken. Het is toch anders met een deelnemer per land en alles is best officieel allemaal. Echt gaaf en een goede generale voor volgend jaar.”
Marit Bouwmeester: “Je wilt winnen en je wilt leren”
De eerste dag van het evenement werd gekenmerkt door lastige wind. Marit Bouwmeester had goede resultaten in de ILCA6 klasse en was daar heel tevreden mee. Op de tweede dag stond er betere, stabiele wind, maar het resultaat viel wat tegen. De zeilster van KWV Frisia had in beide races geen scherpe start.
 
“De uitvoering vandaag was wat minder, daar werd ik voor bestraft. Dat hoort ook, want als je wilt winnen moet je alles goed uitvoeren. Dat was vandaag wel een stuk minder. Maar ook wel weer super leerzaam. Zoveel races hebben we hier nog niet gedaan. Het is een beetje dubbel, want we willen leren hoe het werkt en we willen winnen. Natuurlijk willen we het ook goed doen, dus het mag wel een beetje beter,” legt Bouwmeester uit.   
 
Op de vraag of ze zich al een beetje thuis voelt in Marseille zegt ze: “Jazeker, waar we hier varen, iets ten zuiden van de stad aan deze kant van de baai is het rustig, grotere huizen met tuinen. Waar wij wonen, meer richting het centrum, is het best druk, met lekker veel afleiding. Dat doet ook wel een beetje aan Rio denken. Daar hou ik wel van.”
 
Duko Bos 12 bij de Laser mannen
Duko Bos kwam in actie op 10 juli in zijn twee races in de ILCA7 zette Bos een 15 en een 29 neer. Die laatste is zijn schrapresultaat. Daarmee staat Bos van RZV Rotterdam na vier races op de 12de plaats.
 
 
 Website evenement met uitslagen: https://paris2024.sailing.org/test-event/

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

KiteFoil ILCA6

De partners van TeamAllianz