Koude en succesvolle dag op Allianz Regatta

1 juni 2023

Op meerdere plekken van het Markermeer, voor de kust van Almere en Lelystad, kon de oplettende kijker grote velden met olympische boten, kitesurfers en windsurfers zien in de AllianzRegatta. Ondanks de koude noorderwind was het een goede dag voor de deelnemers en het race comité. In de redelijk sterk bezette 49er klasse behouden Bart Lambriex en Floris van de Werken de koppositie, net als Luuc van Opzeeland in de foilende windsurfklasse.

Luuc van Opzeeland NED 55 op kop
Luuc van Opzeeland NED 55 op kop
Perfecte condities volgens de Principal Race Officer
David Brookes is namens World Sailing de Principal Race Officer (PRO) tijdens deze wereldbekerwedstrijd. De Australiër is verantwoordelijk voor alle race comités en coördineert en faciliteert de comités op het water. Zij kunnen zich op hun beurt weer focussen op de belangrijkste taak; Het organiseren van de races van wereldbekerklasse.
Brookes was heel tevreden vandaag met de kwaliteit van de races en de snelheid.
“Het weer en de omstandigheden zijn fantastisch. Vandaag wat koud, maar gisteren hadden we een prima temperatuur. Maar belangrijker is dat we elke dag echt goede wind hebben. Niet te veel, zeker ook niet weinig en vooral een hele stabiele wind. Daarom kunnen wij als race comité heel snel handelen en banen verleggen in korte tijd. Daar gebruiken we ook de innovatieve robotboeien voor die goed werken. Ik heb natuurlijk ook gehoord van het wier vorig jaar, maar daar hebben we helemaal geen last van. Het is perfect.”
Lambriex en Van de Werken
Lambriex en Van de Werken
Lambriex en Van de Werken domineren 49er vloot
Bart Lambriex en Floris van de Werken blijven koploper in de 49er klasse. Dit keer zijn het de Australiërs Needham en Turner die op de tweede plaats in het klassement staan. Gevolgd door de Oostenrijkers Prettner en Flachberger. In totaal doen er 32 teams mee. 
 
Marit Bouwmeester neemt rust
Marit Bouwmeester, die na de eerste dag het klassement aanvoerde, kwam op 1 juni niet in actie. Afgelopen trainingsperiode in Scheveningen, o.a. in voorbereiding op het Allianz WK Zeilen deze zomer, is door de weersomstandigheden fysiek meer belastend geweest dan vooraf ingeschat. Het team heeft besloten dat Bouwmeester tijdens de Allianz Regatta extra rust neemt. Bouwmeester komt zaterdag 3 juni weer in actie in Almere.
 
Maxime Jonker voert het klassement in de ILCA6 aan met de Duitse Julia Beusselberg op een tweede plaats. Jonkers teamgenoot Marissa IJben staat vierde.
 
In de Laserklasse bij de mannen scoort Willem Wiersema twee overwinningen en hij stijgt daarmee naar de derde plaats. Valtteri Uusitalo (FIN) gaat aan de leiding met Duko Bos op een tweede plaats. 
 
Luuc van Opzeeland, Kiran Badloe en Huig-Jan Tak vechten om de koppositie. Na twee dagen voert Van Opzeeland het klassement nog steeds aan, heeft hij twee punten voorsprong op Kiran Badloe en acht punten op Huig-Jan Tak.
 
Kitesurfer Annelous Lammerts bezet, net als op de eerste dag, de vierde plaats in het klassement.
website evenement: AllianzRegatta.org
Annelous Lammerts (links) op kop
Annelous Lammerts (links) op kop

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil 49er ILCA6

De partners van TeamAllianz