Laila van der Meer en Bjarne Bouwer winnen met overmacht WK U23

7 augustus 2022

Het wereldkampioenschap Nacra 17 U23 werd uiteindelijk een masterclass van Laila van der Meer en Bjarne Bouwer in de foilende catamaranklasse op het Gardameer. Met een ongelofelijke score van 14 race-overwinningen geven ze hun tegenstanders geen enkele kans. Precies zoals het ambitieuze duo vooraf bedacht had. “Als we meedoen willen we domineren.”

De Nacra 17 is een van de meest spectaculaire disciplines van de Olympische Spelen. De catamarans zweven over het water, tegenwoordig zowel aan de wind als voor de wind, met snelheden van rond de 40km. Technisch gezien een zeer complexe discipline. Van der Meer en Bouwer varen al een paar seizoenen mee met de senioren en hebben zich definitief genesteld in die top tien met alle grote namen. Maar een overwinning in een sterk bezet veld bij de senioren is er nog niet van gekomen. Van der Meer en Bouwer wilden aan dit WK U23 meedoen om te leren winnen en om een serie te domineren. Met veertien ‘bullets’ kan je, met enige vorm van understatement zeggen, dat die doelstelling wel gerealiseerd is.

 

Het team begon samen te zeilen in de jeugdklasse Nacra15. Na samen goede resultaten te hebben gehaald op jeugdtoernooien, met als hoogtepunt de derde plek op de Jeugd Olympische Spelen in 2018, zijn ze overgestapt naar de Nacra17. Het doel: de Olympische Spelen van 2024. Op weg naar Parijs wordt het team begeleid door coach Coen de Koning, die zelf in de Nacra17 deelnam aan de spelen van Rio 2016. In de aanloop naar Tokio was De Koning in dienst van het Deense zeilteam.

 

Een zeer tevreden Bjarne Bouwer gaf de volgende reactie.

“We doen nu al een poos met de senioren mee. Dat gaat goed, maar een evenement winnen is toch wel wat anders. Dat was echt ons doel op dit WK, om het evenement te leren winnen en dominant te zijn. Door geen onnodige risico's te nemen. Door volwassen het evenement binnen te halen.”

 

“Het niveau was hier wel wat lager dan bij de senioren natuurlijk. Maar wij zijn echt dominant geweest en we proberen daarnaast zoveel mogelijk andere leerpunten eruit te halen. Dus als we eerste lagen ging de focus naar hoe we de boot echt op de limiet kunnen varen, zodat we wel echt beter worden.”

 

“We hebben alle 14 wedstrijden kunnen winnen. Dat was ons doel, dus het leren winnen dat gaat ons tot nu toe goed af. Daarmee zijn we volgens mij het eerste team ooit die een Jeugd WK heeft gewonnen met alleen maar ‘eentjes’. Top dat we ons wereldkampioen onder 24 kunnen noemen.”

 

1) Laila van der MEER Bjarne BOUWER, NED -13 punten

2) Margherita PORRO en Stefano DEZULIAN, ITA - 27 punten

3) Iset SEGURA Marcos FERNANDEZ FUERTES, ESP- 64 punten

 

Alle uitslagen https://nacra17.org/events/2022-junior-world-championship-2/#results

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Nacra17

De partners van TeamAllianz