Lambriex en Van de Werken pakken tweede goud voor Team Allianz

Olympisch Test Event 9-16 juli 2023

15 juli 2023

Op het Olympische Test Event in Marseille weten skiff zeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken het goud in de 49er zeker te stellen met de medalrace nog te gaan. Met een score van 5-7-7 op de voorlaatste dag hebben de huidige Wereldkampioenen 21 punten voorsprong op het Franse Team van Fischer en Clement en 33 punten voorsprong op nummer drie, de ervaren Fantela broers uit Kroatië.

Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto World Sailing)
Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto World Sailing)
Gat geslagen op 14 juli
De twee in Den Haag wonende atleten hebben op 14 juli het gat geslagen met drie overwinningen op rij. Dat lukte vandaag niet, maar in de sterke en zeer fluctuerende wind wisten Lambriex en Van de Werken stabiel te presteren met een score van 5-7-7.
 
Het was een spectaculair gezicht, de planerende 49ers die over de golven stuiterden met de gekleurde gennaker op. Zeer waarschijnlijk in een alles of niks poging om het gat te dichten sloegen de Fantela broers om met hun boot om in het laatste rak naar de finish. Ogenschijnlijk probleemloos vlogen Lambriex en Van de Werken vervolgens verder in de krachtige wind naar de finish op weg naar de eindoverwinning.  
 
Strijd op olympisch water  in Marseille, Lambriex en Van de Werken met de NED 1 (foto World Sailing)
Strijd op olympisch water in Marseille, Lambriex en Van de Werken met de NED 1 (foto World Sailing)
Het tweetal dat lid is van KWV Loosdrecht komt over als rustig en zeer geconcentreerd. Ze waren blij met het resultaat maar het duo was vooral blij met wat ze allemaal geleerd hebben op het water deze week in de baai net ten Zuiden van Marseille.
 
We weten jullie zijn niet van het ‘vroeg juichen’ maar hoe heb je dit gevierd?
“Toch weer een boks op de finish, begint Bart Lambriex glimlachend. “Dit evenement is voor ons een voorbereidingsevenement voor de Spelen van volgend jaar en ook wel voor het WK in Den Haag dat over een klein maandje begint. Dus we kwamen hier niet naartoe met als hoofddoel om dit evenement te winnen. We wilden werken aan onze snelheid in deze condities en kennis van deze locatie verkrijgen, dat is gelukt. Daar zijn ook we blij mee. We hebben veel geleerd.”
 
Gisteren zeiden jullie al; je kan niet elke dag drie overwinningen neerzetten. Lambriex vervolgt: “Gisteren hadden we net even wat over op snelheid en de starts en dan lig je uit de drukte. Dat was vandaag niet zo. Elke dag liggen de verhoudingen weer wat anders.”  
 
Het team werkt minder dan twee jaar samen en is in die korte tijd al twee keer wereldkampioen en heeft het Olympisch Test evenement gewonnen. Had je dat verwacht?
 
Floris van de Werken reageert: “Je verwacht dat niet direct in het begin, maar je voelt wel dat er potentie is. Wat vooral belangrijk is en waarom we goede resultaten neerzetten afgelopen tijden, is dat we vooral juist kritisch blijven op dagen dat het goed gaat. Natuurlijk vieren we deze even. Dat is hartstikke mooi. Maar het belangrijkste is dat we het straks ook goed doen op het WK en Olympische Spelen. Daarvoor moeten we een kritische blik blijven houden en kijken waar we nog sneller kunnen worden.”
Om te beginnen morgen met de medalrace? “Het is zeker belangrijk om te zien waar de baan ligt en of er eventueel nog wat te leren valt over de omstandigheden. Ideaal,” besluit Van de Werken. 

Deel dit artikel:

49er

De partners van TeamAllianz