Lastige dag voor Nederlandse zeilers tijdens Allianz Regatta

3 juni 2021

 Op de tweede dag van de Allianz Regatta hebben de Nederlandse zeilers het lastig. Een gevolg van de zomerse temperaturen, is een zeer onvoorspelbare wind. Kiran Badloe daalt in het klassement naar de vijfde plaats. Lilian de Geus komt op de derde positie terecht. Marit Bouwmeester bezet nu de negende plek. Het goede nieuws komt vandaag van de talenten in de Nacra 17-klasse. Laila van der Meer (20) en Bjarne Bouwer (18), met het vizier op Parijs 2024, voeren nog steeds de catamaranvloot aan.

Laila van der Meer (l) en Bjarne Bouwer (fotograaf Sander van der Borch)
Laila van der Meer (l) en Bjarne Bouwer (fotograaf Sander van der Borch)

Van der Meer en Bouwer op kop
In de mixed Nacra17 klasse strijden Laila van der Meer en Bjarne Bouwer met drie andere teams om de titel. Voor Van der Meer en Bouwer is dit pas het vierde internationale evenement bij de senioren en ze boeken snel veel progressie. In hun derde internationale evenement op Lanzarote misten ze net een ticket naar Tokio. De inschrijvingen in Medembik vallen tegen, maar het jonge team weet twee Italiaanse en een Duits team achter zich te houden.
 
Zweven boven het water
In de Nacra17 klasse zeilen mixed teams op catamarans die, aan de wind en meestal voor de wind foilen. Met andere woorden; zweven boven het water. Deze innovatie, in een toch al spectaculaire boot, maakt de Nacra17 een fascinerende, zeer technische en complexe klasse, waar Van der Meer en Bouwer goed mee overweg kunnen.
 
Laila van der Meer zei: “Dit voorjaar misten we de laatste kans om ons te kwalificeren voor Tokio. Dat was teleurstellend, maar geen ramp. We wisten dat het een long shot was, dus we zijn nu volledig gefocust op Parijs 2024. We gaan een nieuw traject in, waarin we veel meer gaan zeilen. We willen echt professioneel worden, door meer uren in de sport te steken. We zoeken zelfs een nieuwe coach. Dan hopen we in 2024 een medaille te halen op de Olympische Spelen in Parijs.”
 
“Maar voor nu eerst de Allianz Regatta. Ons eerste wereldbekerwedstrijd! Voor de eerste keer he! En na twee maanden niet gevaren te hebben, vanwege de eindexamens van Bjarne, is dit onze eerste race weer. Het is gewoon lekker om ons weer op het zeilen te concentreren. Plan is, hier winnen, goede plannen maken voor de toekomst, blijven trainen en dan voor de medailles gaan in Parijs!”

(tekst loopt door onder foto)

Kiran Badloe (fotograaf Sander van der Borch)
Kiran Badloe (fotograaf Sander van der Borch)

Badloe: We zitten op een iets anders schema

Wereldkampioen Kiran Badloe scoorde een 15-15-2 op 3 juni en staat daarmee vijfde. De Pool Piotr Myszka gaat nog steeds aan de leiding. Myszka is een zeer ervaren windsurfer die vele veldslagen met Van Rijsselberghe voerde in Medembik. Badloe gaf de volgende reactie:

“De wedstrijden waren moeizaam, het is lastig met die super wisselende wind. Hij gaat aan en dan weer uit. Ik zat er nog een paar keer goed naast. Eén keer wel goed voorin mee gevaren, dus dat was fijn. Maar langzaam komt het gevoel weer terug en begint het ergens op te lijken.”

“We hebben net het WK gehad. Daarna een tijdje rustig aan gedaan, en hier weer begonnen. Dus wij zitten op een iets ander schema dan de rest. Dan zie je dat de kleine fouten keihard worden afgestraft. Misschien maar goed ook. Want we kunnen dit analyseren en weten we waar we aan moeten werken. De concurrentie doet het super goed, we hebben hier een Olympische fleet. In principe iedereen die naar de Spelen gaat is hier, op een paar landen na. Echt wel een superhoog niveau. Voor ons ook het teken om deze maanden stapjes erbij te gaan zetten, zodat we ze straks voorbij kunnen varen. Vanavond even rustig aan en morgen weer fris aan de start.”

Laser zeiler Duko Bos niet tevreden

Duko Bos maakt nog een kans op een olympisch ticket. Dan moet de Rotterdammer in de top vijf eindigen van de Allianz Regatta. Vandaag lukte dat nog niet. Morgen wordt de Laser mannen vloot (ILCA 7) in gold en silver fleet verdeeld. Bos gaf de volgende toelichting en kijkt vooruit:

“Ik ben niet tevreden met vandaag. Ik zat er de eerste wedstrijd goed bij. Maar door een hele domme fout heel veel verloren. Daarna tweede race wel oké. Maar gewoon een paar keer te veel de fout in gegaan. In zo’n klein veld is het toch wel echt lastig goed terug te komen. Ik moet nog even naar kijken waaraan ik moet werken, maar ik denk in elk geval meer geduld hebben en logisch blijven nadenken.”

“Ik vind het moeilijk om te zeggen hoe ik er morgen in ga. Maar goed het is een nieuwe dag. Morgen de finals in de goldfleet, dus dan gaat het er wel hard aan toe en gaan de punten meer meetellen. Dus dat is wel iets positiefs. Ik moet er hard voor gaan knokken.”

Duko Bos (fotograaf Sander van der Borch)
Duko Bos (fotograaf Sander van der Borch)

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Topsport ILCA 7 Nacra 17 Course racing

De partners van TeamAllianz