Luuc van Opzeeland wereldkampioen windfoilen op Allianz WK Zeilen

19 augustus 2023

Alles klopte op deze zaterdag 19 augustus voor Luuc van Opzeeland. Als derde plaatste de windsurfer zich voor de afsluitende medalseries met de best tien van het klassement in de olympische iQFoil klasse. En na afloop stapte hij als de nieuwe wereldkampioen het strand op bij Scheveningen onder het luid applaus van vrienden, familie en fans. De Hoofddorper leidde in de finale van start tot finish op uitdagende Noordzee en onttroonde de Duitse Kördel van zijn wereldtitel en liet ook Europees kampioen de Italiaan Rena achter zich.

Luuc van Opzeeland
Luuc van Opzeeland
In het afgelopen seizoen stond Van Opzeeland vaak op het podium maar op de grote toernooien net niet op de hoogste trede. Dit keer kwam alles bij elkaar. In eigen land was Van Opzeeland onverstoorbaar. Hij wilde die wereldtitel, dit jaar en op deze locatie winnen. En hij wilde laten zien dat hij de man to beat is en dat alles lukte in stijl. De wind, de golven en met name zijn tegenstanders deden allemaal hun best Van Opzeeland te doen wankelen, maar bijna twee meter lange windsurfer liet zich niet uit balans brengen.
 
“Eindelijk. Ik heb het zo vaak geprobeerd en om het dan uiteindelijk te doen, daar ben ik enorm tevreden mee. En ik heb ook het land gekwalificeerd, daar ben ik super tevreden mee. Nog niet helemaal mijn eigen plekje, maar een goede stap in de juiste richting. Voor alle duidelijkheid dat wereldkampioenshap in eigenland is zo veel specialer dan het land te kwalificeren. Om te winnen, na een keer tweede en derde plaats op het WK, is zo speciaal. Het is nog niet helemaal ingezonken maar ik denk dat vanavond het dak er wel afgaat.”
Luuc met zijn vader
Luuc met zijn vader
Van Opzeeland met stip op 1 in olympische kwalificatie
Luuc van Opzeeland heeft met dit resultaat het land gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Wie uiteindelijk het exclusieve Nederlandse ticket naar Marseille voor Parijs 2024 wint, is afhankelijk van de nationale selectie. Die wordt bepaald door het opgetelde resultaat van de punten verdient op dit WK, het WK 2024 en een wereldbekerwedstrijd in Spanje in april 2024. In die strijd staat Luuc van Opzeeland nu met stip op 1 met 11 punten. Die punten worden alleen vergeven bij een resultaat in de top vijf op een van deze drie eerdergenoemde toernooien.
Annelous Lammerts
Annelous Lammerts
Kitefoiler Annelous Lammerts eindigt op de zesde plaats
In de medalseries werd Annelous Lammerts uitgeschakeld in de kwartfinale. Vanaf start tot finish lag de Zeeuwse kitesurfer op een derde plaats. De Engelse Lily Young won deze race en ging direct door naar de halve finale. Young plaatste zich ook voor de finale, maar daarin moest ze haar meerdere erkennen in landgenoot Eleanor Aldridge. Wereldkampioen werd de Franse Lauriane Nolot.
 
Lammerts reageerde: “Land gekwalificeerd, dat is een belangrijke stap voor volgend jaar naar de Spelen. Natuurlijk wil je meer. Ik wil richting die finale en voor de prijzen meebattlen. Maar dat willen we vooral volgend jaar. Het is duidelijk wat we komend jaar moeten doen. Iets meer focus op snelheid, meer races meedoen en de starts moeten beter. Ik heb een goed evenement gevaren ondanks slechte starts. En dan toch goed meekoken. Dus veel gaat er goed.”
Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester weer op medaillekoers
Na tien races in de ILCA6 klasse is Marit Bouwmeester op de voorlaatste dag het podium genaderd. Ze staat op negen punten van het goud, met alleen nog de medalrace te gaan om de dubbele punten. Zelf sprak Bouwmeester over ‘niet haar beste week’. Maar op de laatste dag van het WK vecht ze zich toch nog in een positie met kansen op goud. “Ik heb nog niet het beste van mezelf laten zien, laat ik dat nou voor morgen bewaren,” sluit de Friese zeilster af met een glimlach.
 
Bouwmeester staat 5 punten verwijderd van het brons en negen van het goud. Ze neemt het op tegen de Deense olympisch kampioen Anne-Marie Rindom, Maria Erdi uit Hongarije en Maud Jayet uit Zwitserland. Maar moet morgen ook goed over haar schouder kijken want er zijn ook nog wat kapers op de kust in deze allerlaatste medalrace van het Allianz WK 2023.  
 
Duko Bos plaats het land voor de Spelen
In de ILCA7 klasse maakt Duko Bos geen kans meer op een medaille. Maar met de zevende plaats in de ranglijst plaatst de zeiler van de Rotterdamse Zeilvereniging zich voor de medalrace en daarmee verdient Bos ook een landenticket voor Parijs 2024.
Duko Bos
Duko Bos
Alle resultaten 19 augustus:
Laser mannen ILCA7 na 10 races
Duko Bos staat 7de en plaats zich voor de medalrace      
Thomas van Ofwegen eindigt 45ste
Niels Broekhuizen eindigt 51ste
Willem Wiersema eindigt 71ste
Paul Hameeteman eindigt 88ste
Laser vrouwen ILCA6 na 10 races
Marit Bouwmeester 4de en plaats zich voor de medalrace
Mirthe Akkerman eindigt 14de
Maxime Jonker eindigt 17ste
Marissa IJben eindigt 57ste
Windsurfen mannen, na 14 races en medalseries  
           Luuc van Opzeeland wint medalseries en is Wereldkampioen
Kitefoil vrouwen, na 12 races (geen races vanwege gebrek aan wind)
           Annelous Lammerts eindigt als 6de in medalseries  
         
Website Allianz WK Zeilen: https://allianzsailingworlds.com/

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil KiteFoil ILCA6 ILCA7

De partners van TeamAllianz