Luuc van Opzeeland zeker van medaille op EK IQFoil olympisch windsurfen

21 mei 2022

Op pole-position naar de medal-series

Op de voorlaatste dag van het EK IQ Foil komen de windfoilers nog vier keer in actie op het Gardameer, bij Torbole Italië. De beste tien van het klassement plaatsen zich voor de medal-series op zondag 22 mei. Die medal-series vormt de finale van dit Europees Kampioenschap in deze nieuwe olympische klasse. Luuc van Opzeeland plaats zich als leider van het klassement en is daardoor al zeker van een podium plaats. Teamgenoot Huig-Jan Tak kwalificeert zich ook voor deze beslissende serie als negende. Bij de vrouwen plaats Sara Wennekes zich met een zevende plaats voor de medal-series.

Luuc van Opzeeland (foto IQ Foil class Elena Giolai)
Luuc van Opzeeland (foto IQ Foil class Elena Giolai)

Medal-series format hoe werkt het

Wennekes en Tak maken ook nog kans op goud. Hoe werkt dat? Het nieuwe format past bij deze nieuwe olympische klasse omdat het anders is. Het is even wennen, maar volgens velen een verbetering, omdat alle tien finalisten nog een kans maken op het goud en dat de leiders in het klassement, op basis van hun ranking, de kwartfinales en of de halve finales mogen overslaan en een ‘bye’ krijgen.

 

De atleten in positie vier tot en met de tien racen tegen elkaar in de kwartfinales; de eerste twee gaan door naar de halve finales tegen de windfoilers die als tweede en derde overall geëindigd zijn. De beste twee van deze halve finales nemen het op tegen de leider van het klassement om zo de definitieve kleur van de medaille te bepalen. Voor Luuc Van Opzeeland en de Britse Emma Wilson is het dus al zeker dat ze een medaille mee naar huis nemen.

 

Twee keer podium op een rij

Iets meer dan een maand geleden eindigde Van Opzeeland ook al op het podium tijdens de Trofeo Sofía, een wereldbekerwedstrijd op Mallorca.  In Torbole heeft hij het meest te duchten van de Fransman Nicolas Goyard en de Italiaanse Nicolò Renna uit Torbole, dit duo staat respectievelijk op de tweede en derde plaats.

 

Luuc van Opzeeland was ‘stoked’ zoals hij dat noemde. "Stoked to finish the qualifying series first! Ik heb echt een enorm goeie week gedraaid in echt hele lastige condities. Ik ben het meest constant geweest. Dit laat echt zien waar ik nu sta en dat we op het juiste pad zijn richting Parijs 2024.”

 

“Morgen is de medal race serie met de top drie. Het wordt ‘all or nothing’. Het is een heel lekker gevoel dat ik vandaag in ieder geval al een podium plek pak. Waar de rest nog voor een plek in die finale moeten strijden morgen. Maar ik kom hier niet voor de tweede of derde plek, dus het wordt vol gas morgen"

Kiran Badloe (foto IQ Foil klasse Elena Giolai)
Kiran Badloe (foto IQ Foil klasse Elena Giolai)

Sara Wennekes maakt nog kans op goud

Bij de vrouwen eindigt Sara Wennekes op een zevende plaats. Wennekes organiseert haar eigen campagne en is geen onderdeel van Team Allianz. In het verleden was Wennekes wel onderdeel van de nationale selectie op het ondertussen ingeruilde olympische RS:X board. Lilian de Geus eindigt op Lake Garda als 14de.

 

Compleet evenement

Het evenement, dat begon met de kwalificatiewedstrijden op dinsdag 17 mei bestond in totaal uit 19 races; Tien baanwedstrijden, acht slaloms en een marathonwedstrijd: kortom een zeer compleet kampioenschap met waarin alle specialisten aan hun trekken konden komen.  Volgens de internationale volgers maakt Luuc Van Opzeeland de minste fouten in alle negentien races. Frankrijk steekt er met kop en schouders bovenuit in absolute aantallen van deelnemers aan de medalrace, zowel bij de mannen als de vrouwen.

 

Nederlandse mannen

1  Luuc van Opzeeland

9  Huig-Jan Tak

22 Max Castelein

24 Kiran Badloe

27 Sil Hoekstra

30 Joost Vink

58 Luc Schmitz  

66 Amado Vrieswijk

 

Nederlandse vrouwen

7 Sara Wennekes

14 Lilian de Geus

67 Fiane van den Brule

 

Website evenement: https://iqfoilclass.org/iqeuropeans2022/

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil

De partners van TeamAllianz