Marit Bouwmeester Europees Kampioen ILCA 6 2023

17 maart 2023

Met ruime voorsprong wint Marit Bouwmeester het Europees Kampioenschap in de olympische ILCA6 klasse. Op de laatste dag van het EK komen de ruim 100 deelnemende vrouwen in de Laser drie keer in actie in het Italiaanse Andora. De Friese zeilster van Team Allianz zeilt sterk en scoort 7-1-12. Daarmee eindigt ze met 18 punten voorsprong op de Portugese Vasileia Karachaliou, die tweede wordt. Maxime Jonker eindigt op een vierde plaats en Mirthe Akkerman op een 13de plaats. Bij de mannen wordt Duko Bos negende en Niels Broekhuizen 18de .

 

Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester

Marit Bouwmeester (34 – KWV Frisia) heeft na de bevalling van een dochter in 2022, haar zinnen gezet op een vierde olympische medaille in Parijs 2024. Het winnen van deze Europese titel is een enorme opsteker. Voorafgaand aan het EK zei ze:

 

“Ik wil het gewoon nog een keer goed doen. De laatste keer in Parijs, lekker dichtbij. De trainingen zijn deze winter heel erg goed gegaan. Want het was natuurlijk een beetje race tegen de klok na mijn zwangerschap.”

 

Direct na de laatste race zei Bouwmeester:

“Ik ben fit, ik ben sterk, de trainingen gaan goed, maar ja, je moet het maar wel laten zien op zo’n moment. Dus ik ben super happy en heel blij.”

 

“Blij met Jaap, die heeft het geweldig gedaan als coach. Ik ben dankbaar hoe hij mij helpt en steun die ik van het thuisfront krijg. Blij met Diederik, mijn vriend. Die zei laatst, het is niet alleen meer jouw campagne. Het is de campagne van heel veel mensen. Als ik bijvoorbeeld beslis om te gaan trainen, dan dat heeft dat invloed op velen. Ik krijg zoveel hulp van mijn ouders, mijn schoonouders en gastouder Sophie. Ik ben heel dankbaar dat iedereen me de kans geeft om dit te doen. Het is gewoon zo bijzonder. Voor het eerst voelt topsport als een opoffering voor mij omdat ik niet bij Jessie kan zijn, en dat maakt het zwaar. Maar het is de moeite waard.”

Maxime Jonker
Maxime Jonker

Nationale prestatiecriteria NOC*NSF

Maxime Jonker (28 – KWV Loosdrecht) en Marit Bouwmeester voldoen met dit resultaat op het Europees Kampioenschap aan de volledige NOC*NSF nationale prestatie-eis voor deelname aan de Olympische Spelen. Definitieve deelname aan de Spelen is ook afhankelijk van landenkwalificatie en een interne selectie, aangezien er slechts één deelnemer per land mag deelnemen aan de Olympische Spelen in zeilen, windsurfen en kitesurfen.

Duko Bos
Duko Bos

Duko Bos goed voor halve prestatie-eis van NOC*NSF

Duko Bos eindigt op een negende plaats tijdens het Europees Kampioenschap in de ILCA7 (voorheen Laser). De nieuwe Europees Kampioen bij de mannen is ‘good old’ Tonci Stipanovic uit Kroatië. Niels Broekhuizen, trainingspartner van Duko Bos en ook concurrent van Bos voor het olympische ticket, eindigt op een 18de plaats. Willem Wiersema wordt 38ste en Thomas van Ofwegen 54ste. Paul Hameeteman wordt zesde in de zilvervloot. In totaal deden 180 mannen mee. Met de negende plaats van Bos, voldoet de zeiler van RZV Rotterdam aan een halve NOC*NSF prestatie-eis op weg naar Parijs 2024.

 

Eerste stap naar Parijs 2024 en Allianz WK Zeilen Den Haag 2023

Dit EK telt ook indirect mee als een kwalificatie-evenement voor deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar en het Allianz Wereldkampioenschap Zeilen, Windsurfen en Kitesurfen, dat voor het eerst in de historie, van 10-20 augustus in Den Haag wordt gehouden.

 

Website evenement met alle uitslagen: https://2023-senior.eurilca-europeans.org/

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

ILCA6

De partners van TeamAllianz