Martina Wegman knap 4e op EK Kanoslalom in Liptovsky, Slowakije

28 mei 2022

Martina Wegman heeft op het EK Kanoslalom in Liptovsky, Slowakije, een vierde plaats behaald. Het scheelde 0.03 seconden of ze had een bronzen medaille gepakt. Dat was een voor Nederland historische medaille geweest. De Italiaanse Stefanie Horn pakte de winst, gevolgd door Eliska Mintalova (Slo) en Mallory Franklin (GB).

Het is een knappe prestatie van Wegman die zich als eerste Nederlander in 12 jaar wist te kwalificeren voor de Olympische Spelen 2021 in Tokio voor de discipline kanovaren. Het doel was daar een finale plaats. Die behaalde ze, zij werd zevende.

Wegman heeft haar blik nu vol op Parijs2024 gericht. Het EK is het eerste piekmoment van het jaar. Hiervoor trainde ze in haar thuisland Nieuw Zeeland en in februari reisde ze met trainingspartner Lena Teunissen naar de Emiraten voor een trainingskamp in de woestijn.

Ook voor het EK was het doel een finale plaats. Het scheelde een haar of ze had brons gehaald. Wegman: 'Het voor de finales uitgezette parcours lag me vandaag wat minder goed. Ik heb veel tijd verloren in het midden van de race. De rest van de run ging super goed. Ik ben dan ook erg blij met het resultaat van vandaag en over het gevoel dat ik momenteel heb op het water.'

Telmo Olazabal, coach van Martina: 'Het is echt jammer dat we niet de eerste medaille in de Nederlandse geschiedenis hebben kunnen behalen door die 0.03! Genoeg te doen dus voor de volgende stop: WK 5 - 10 juli in Italië.'

Zondag vaart Martina Wegman het EK Extreme Kanoslalom. Dit is een nieuwe olympische discipline. In september vorig jaar won Wegman in de World Cup goud in deze discipline.

Andere Nederlanders

Ook Joris Otten deed mee aan het EK in de K1 en C1. Hij haalde de semi-finales niet. Zijn zus Maartje Otten en Lena Teunissen voeren in de K1. Ok zij behaalden de semi-finales niet.