Martina Wegman vierde op WK Kanoslalom

23 september 2023

Kanovaarder Martina Wegman eindigde zaterdag 23 september op het ICF Wereldkampioenschap kano in Lee Valley, Londen op de vierde plaats in de K1 (kajak). Wegman kwam 0,03 seconden tekort voor een podiumplaats. Met dat resultaat sleept de sporter van Team Allianz voor Nederland een landenticket in de wacht voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.

Martina Wegman (foto archief fotograaf Klaas-Jan van der Wey)

De Australische Jessica Fox won het goud en haar vierde wereldtitel. Het zilver was voor de Slowaakse Eliska Mintálová. Klaudia Zwolinska uit Polen werd derde.

Lena Teunissen was de enige andere Nederlandse deelnemer in Londen bij de vrouwen in deze discipline, maar strandde in de halve finales.

Land geplaatst, nationale selectie nog niet afgerond

Door de vierde plek van Wegman is Nederland in elk geval zeker van een olympisch ticket. Het is echter nog niet bekend wie Nederland volgend jaar mag vertegenwoordigen in Parijs, aangezien er per land en per discipline maar één startbewijs is.

Het Watersportverbond heeft met de sporters en NOC*NSF een nationaal selectiedocument opgesteld om te bepalen wie dat exclusieve ticket krijgt. Daarvoor zijn de volgende drie wedstrijden aangewezen:

• European Games 2023 (geen punten toegekend)
  • WK 2023 London (Wegman 21 punten, Teunissen 4 punten)
  • Wereldbeker Parijs 5-8 okt 2023

Als één van de sporters na de Wereldbeker in Parijs 2023 tenminste15 punten voor staat, is de selectie afgerond. Als dat niet het geval is moet de beslissing vallen na het EK 2024.

Wegman superblij

“Ik was verrast dat het er zo lang nog naar uitzag dat ik een medaille kon winnen," legt Martina Wegman uit. "Helaas, zat het er net niet in. Maar ik kom steeds dichter- en dichterbij. Dit keer 0.03 seconden van een medaille. Dus ik ben superblij, dit is mijn beste resultaat ooit. Echt heel jammer dat het geen medaille is. Maar weer beter dan vorig jaar toen ik zevende werd op het WK.”