Meervoudig wereldkampioen De Geus laat olympische droom varen

22 februari 2024
Lilian de Geus , meervoudig wereldkampioen windsurfen op het ‘oude’ olympische RS:X board, stopt met haar olympische campagne in de nieuwe olympische IQFoil klasse. De Geus kijkt als topsporter terug op een lange en succesvolle carrière van 15 jaar. De windsurfer uit Almere werd vierde op de Olympische Spelen van Rio in 2016 en vijfde op de Spelen van Tokio in 2021. Tussen beide Spelen werd ze drie keer wereldkampioen op het olympische RS:X board.

Lilian de Geus
Lilian de Geus
De sporter, die nu in Rotterdam woont, is al die jaren onderdeel geweest van de nationale selectie van het Watersportverbond, het huidige Team Allianz. De Geus, die nog steeds uitkomt voor haar eerste windsurfclub Almere Centraal, is de laatste twee jaar bezig geweest om ook de beste te worden in de nieuwe olympische IQFoil klasse. Op het WK 2024, afgelopen januari, verloor zij de nationale selectiestrijd voor Parijs 2024 van Sara Wennekes. 
De goedlachse en hardwerkende De Geus kende geen eenvoudige campagne. "De laatste tweeënhalf jaar waren niet makkelijk. De overstap naar de nieuwe Olympische discipline IQFoil was niet eenvoudig,” steekt De Geus van wal. 

“Ik ben de uitdaging aan gegaan maar helaas is het niet gelukt om me te kwalificeren voor Parijs 2024. Door een tekort aan tijd in deze campagne, merkte ik al snel dat het een race tegen de klok ging worden. Een race die ik helaas niet heb weten te winnen. De zoektocht naar een geschikte coach bleek een zeer lastig en lang traject en waren er zowel fysiek als mentaal grote uitdagingen.”
“Hiermee komt er voor mij een einde aan een prachtige reis van maar liefst 15 jaar in de topsport. Daarbij wil ik graag mijn dankbaarheid uitspreken aan Allianz, de huidige hoofdsponsor van het Watersportverbond, en in de jaren daarvoor natuurlijk DeltaLloyd, voor het mogelijk maken van de topsportprogramma's. Dat geldt ook voor de andere partners van het Watersportverbond en NOC*NSF. 
Minstens zo dankbaar ben ik ook mijn privé partners en in het bijzonder: Giant/Liv Benelux, Brunotti, Zeeuw&Zeeuw, Daily Dutch, Dino Coffee en tot voor kort Worldline. Want ook zonder hen zou ik niet hebben kunnen bereiken wat ik heb bereikt.”
"Absolute hoogtepunten in mijn carrière zijn mijn drie wereldtitels in de Olympische RS:X klasse. Met een 4e en een 5e plek op de Olympische Spelen is het niet gelukt de gedroomde medaille te halen. Ik was zo dichtbij,  één punt. Hoewel mijn topsport carrière nu ten einde loopt, draag ik de herinneringen aan mijn overwinningen en prestaties en de vriendschappen die ik op heb mogen doen, trots met me mee." 

Lilian de Geus
Lilian de Geus

Serge Kats, manager Topsport Watersportverbond en Team Allianz zegt: "Lilian is een voorbeeld voor sport op het allerhoogste niveau. Zij heeft zich pas op latere leeftijd gespecialiseerd in het windsurfen en dat maakt het extra bijzonder dat ze in relatief korte tijd door is doorgegroeid naar de absolute wereldtop. Met haar drie wereldtitels heeft ze iets unieks gepresteerd en is een ware inspiratie voor een nieuwe generatie jonge windsurfers."

Palmares Lilian de Geus
  • Wereldkampioen RS:X 2021, 2020, 2018
  • Europees kampioen RS:X 2019
  • Olympische Spelen: Rio de Janeiro 2016 4e & Tokyo 2020ne 5e 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil

De partners van TeamAllianz