Mondiale zeiltalenten nemen de haven van Scheveningen over op Jeugd Wereldkampioenschap Zeilen 2022

10 juli 2022

De allerbeste talenten uit 67 landen in de zeil- windfoil- en kitefoilwereld zijn afgereisd naar de haven van Scheveningen voor het Allianz Jeugd Wereldkampioenschap Zeilen 2022. Voor de meesten van deze 431 jonge atleten onder 19 jaar, is dit zeer waarschijnlijk hun absolute sportieve hoogtepunt van het jaar, zo niet van hun hele zeilcarrière. Niet zo verwonderlijk dat de Scheveningse vissershaven deze week tot en met 14 juli van bruist van enthousiasme, energie en gedrevenheid.

File op de Hellingweg (foto Sailing Energy)
File op de Hellingweg (foto Sailing Energy)

Practice race

Op 9 juli stond de ‘practice race’ op de agenda waar de deelnemers voor het eerst de Noordzee op konden met hun nieuwe boot voor het echte werk. Net als op de olympische spelen krijgt een groot deel van de deelnemers op dit Jeugd WK het materiaal van de organisatie. 310 boten dan wel windfoilplanken zijn uitgereikt. Voor deze oefenrace stond een, bij vlagen, frisse en stevige noordwester wind. Maar dat leverde de ervaren sporters geen problemen op. ‘Het was een supergoede dag om wind, golven en stroming te oefenen’, vertelden de deelnemers op weg naar de opening.

 

Zand tussen de tenen

Direct daarna was het tijd voor de officiële openingsceremonie op het strand van Den Haag. Zand tussen de tenen. Alle 540 zeilers, hun coaches en teammanagers stapten vanavond op een echte Hollandse fiets, naar de locatie waar de jonge kitefoilers deze week bivakeren in het toernooi. Op het strand, met zand tussen de tenen. Alle talenten kregen per land even het podium om trots hun vlag van hun land te tonen en om de aftrap te vieren van deze internationale uitdaging.

 

Voor iedereen een fiets en een boot/board (foto Sailing Energy)
Voor iedereen een fiets en een boot/board (foto Sailing Energy)

Mondiale watermix

Bij elke wereldkampioenschappen jeugdzeilen brengt elk land een fles water van het eigen land mee. De traditie van het 'mengen van het water' laat zien hoe verbonden we allemaal zijn over de hele wereld en brengt het thema van dit toernooi naar boven: Internationale strijd en internationale vriendschap. 

 

Toernooidirecteur Dorian van Rijsselberghe, is supertrots en blij dat de organisatie erin geslaagd is om deze competitie van hoog niveau te organiseren met de hulp van alle partners en vrijwilligers. "De jeugd wereldkampioenschappen hebben mij destijds echt geleerd hoe ik moet verliezen om een betere atleet te worden," memoreerde hij.

 

Haring happen

In Nederland wordt haring vaak gecombineerd met rauwe uien en augurken. Sommige mensen eten de verse en rauwe vis graag op een broodje en noemen het 'broodje haring'. Maar de enige echte Nederlandse manier om haring te eten is verticaal, en dat is wat alle zeilers bij de openingsceremonie mochten proberen.

 

Haring happen (foto Sailing Energy)
Haring happen (foto Sailing Energy)

Waterstof Missie H2

Stefan Stüven, zeilend voor Trinidad en Tobago in de ILCA6 had de eer om energie op te wekken met een Missie H2 machine en die energie toe te voegen aan het water dat door alle deelnemende landen is aangeleverd. Die waterstof werd vervolgens gebruikt om het wereldkampioenschap jeugdzeilen officieel te openen met een elektrische scheepshoorn.

 

Samen met Charles Glover Chairman of the Youth Events Sub-Committee, World Sailing, opende de organisatie daarmee het evenement officieel. Het Jeugd Wereldkampioenschap Zeilen gaat van start! Op 10 juli is de eerste racedag en de wedstrijden beginnen om 11 uur. Live tracking en race updates zijn te vinden op www.worldsailingywc.org

 

Het Nederlandse team (foto Sailing Energy)
Het Nederlandse team (foto Sailing Energy)

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van TeamAllianz