OS dag 8: Na surfgoud van Badloe op zoek naar zeilgoud voor TeamAllianz

1 augustus 2021
Enigszins ludiek maakte Kiran Badloe aan het begin van de Olympische Spelen zijn ambitie kenbaar. Met een funky kapsel van een blauwe pijl bracht hij een ode aan The Avatar. Opdat hij ooit net als de hoofdrolspeler uit die animatieserie een master of the wind zou worden; a true Airbender. Met het behalen van het goud op het hoogste strijdtoneel heeft hij die queeste ruimschoots volbracht. Vervolgens rijst de vraag; is er ook goud te vinden voor de zeilers in Tokio de komende twee dagen.
 
Bouwmeester blijft vechten voor goud
TeamNL Zeilen heeft nog een aantal ijzers in het olympische vuur in Tokio. Om te beginnen Marit Bouwmeester die op 1 augustus 2021 van start gaat in de medalrace in tweede positie. Een medaille is mogelijk. Om het goud te winnen moet Bouwmeester zeven punten goedmaken op Anne-Marie Rindom, de Deens leider in het Klassement. Met andere woorden Bouwmeester moet drie boten tussen haarzelf en de Deens zien te krijgen, in de laatste korte race met de beste tien om de dubbele punten. Geen makkelijke taak, zeker niet op de onvoorspelbare Sagami Bay.
 
De kwaliteiten van Bouwmeester kennen we, ze is een vechter die nooit opgeeft. En mogelijk heeft ze hier het mentale voordeel dat ze in achtervolging is en de Deense zich opgejaagd voelt. Rindom is echter ook geen groentje, ze pakte brons in Rio en werd in 2019 wereldkampioen in de Laser radial klasse.

Bekkering/Duetz in de gele hes. Foto: World Sailing/Sailing Energy
Bekkering/Duetz in de gele hes. Foto: World Sailing/Sailing Energy


Annemiek Bekering en Annette Duetz nog steeds in gele trui

In de 49erFX staat alleen nog de medalrace op het programma op 2 juli 2021. Vandaag 1 juli hebben de tweevoudig wereldkampioenen een rustdag voordat ze de belangrijkste race van hun leven gaan varen.
Op dit moment gaat dit sympathieke team nog steeds aan de leiding in de gele trui met hetzelfde puntenaantal als het Braziliaanse team van Grael en Kunze. De huidige olympisch kampioenen. Het Spaanste team van Tamara Echegoyen Dominguez en Paula Barcelo Martin is ook een geduchte tegenstander als  wereldkampioenen van 2019 in de 49erFX. Echegoyen heeft ook al eens een gouden medaille gewonnen in het matchracen tijdens de Spelen van 2012.
 
De opdracht klinkt vrij simpel; de race winnen en je wint het goud. De uitvoering is een stuk meer uitdagend.  Over de druk om te presteren zei Bekkering op 31 juli:
 
“De druk, dat komt goed. Dat is juist het mooie. We moeten er zeker van zijn dar we een goed aanvalsplan hebben en dat perfect uitvoeren. Het is geweldig dat we die druk hebben en in deze positie staan, dus we gaan dat gebruiken om zo goed mogelijk te zeilen.”

Resultaten (selecteer de klasse op deze pagina)

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49erFX iQFoil

De partners van TeamAllianz