Nederland dubbel vertegenwoordigd in finale World Cup Kanoslalom

5 september 2022

Lena Teunissen heeft op de laatste World Cup Kanoslalom in Seu, Spanje, haar beste resultaat van het seizoen neergezet. Niet alleen behaalde zij de finale, zij eindigde op een verdienstelijke vijfde positie. Martina Wegman, die deel uitmaakt van TeamAllianz, behaalde eveneens de finale en eindigde op de tiende plaats. Daarmee was Nederland dubbel vertegenwoordigd in de finale van de World Cup, een opvallende prestatie.

Teunissen zette een tijd van 102,54 neer in de halve finale en verzekerde zich daarmee van een finaleplek. Wegman leek met de 102,67 in de semifinale net tekort te komen. De Olympisch kampioen Jessica Fox - winnaar van alle voorgaande World Cup-wedstrijden – moest nog varen maar maakte een fout waardoor ze na een tijdcorrectie buiten de top-10 viel. Twee Nederlanders in de finale dus.

Teunissen wist in de finale boven zichzelf uit te stijgen door een foutloze en razendsnelle race neer te zetten. Wegman maakte een ongelukkige laatste run. Ze kwam onder meer verkeerd uit in een draai en miste daarmee een poortje.

Ik ben supertevreden over afgelopen weekend”, vertelt Teunissen. “Bij de vorige wereldbeker had ik ook al een goed gevoel, maar miste ik door twee tikkers de finale. Dit weekend verliep perfect. Ik ben in alle runs binnen de top-10 geëindigd. In de finale voer ik ook nog mijn beste run; beter had het bijna niet kunnen lopen. Een medaille was natuurlijk nog beter geweest, maar het was echt een sterke finale.”

Zaterdag was het precies een jaar geleden dat Teunissen een schouderoperatie onderging. “Ik had me dat zelf niet eens gerealiseerd maar kreeg een herinnering via m’n telefoon. Het maakt me wel trots dat ik zo terug heb kunnen komen. Dit seizoen begon voor mij wat te vroeg en ik was eind juli ook gefrustreerd over het WK. De halve finale ging daar niet goed. Maar daarna heb ik mijn vorm kunnen doorzetten. Heel fijn om het seizoen zo af te kunnen sluiten.”

De World Cup Serie ranglijst

De World Cup-serie, die dit jaar voor de 35e keer werd gehouden, bestaat in totaal uit vijf toernooien. Afgelopen zomer streden slalommers in Praag, Krakau, Ljubljana, Pau en La Seu. In het finaleweekend konden dubbele punten worden verdiend. Teunissen eindigde uiteindelijk op plek 13 en Wegman op plaats 21. Jessica Fox werd met grote afstand kampioen, ondanks het missen van de laatste finale. Bij de heren C1 eindigde Joris Otten op plaats 39.

Wegman vertelt dat haar piekmoment echt op het WK lag, waar ze als zevende eindigde. Ze kijkt daarom met gemengde gevoelens terug op de laatste slalomfinale. “Na het WK was ik in m’n hoofd eigenlijk al met 2023 bezig”, vertelt de sportvedette. “Het was lastig om nog een goed doel te stellen voor de laatste twee World Cups. Ik miste de ‘drive’ een beetje. Dus ik was ook heel verrast dat ik in de finale stond. Ik was niet blij met m’n run, maar natuurlijk wel blij om nog in de finale te kunnen staan.”

Telmo Olazábal, coach van het Nederlands kanoslalom team: ‘Wij zijn heel blij met het resultaat van afgelopen weekend en om zo het seizoen af te sluiten. Twee dames in de finale, dat is echt bijzonder. Samen met de Britten waren wij het enige land met twee dames in de finale. Volgens mij is dat voor het eerst in de geschiedenis dat Nederland dit bereikt.’

Over het seizoen zegt Olazábal: ‘Ook hierover zijn wij tevreden. Martina heeft echt goed gepresteerd in de belangrijkste evenementen van dit jaar. Lena kwam van een blessure en is goed teruggekomen met een goed ritme voor de laatste drie evenementen. En dan in de laatste race haar beste resultaat in haar carrière tot nu toe. We kunnen nu steeds meer gaan dromen van medailles in 2024. We hebben goede potentie.’

Teunissen en Wegman vliegen binnenkort naar Londen voor een trainingskamp van twee weken. “Daar kijk ik wel naar uit”, vertelt Wegman. “Het seizoen voelde vrij lang, nu kan ik daar een punt achter zetten. De druk om te presteren is er altijd van buitenaf, maar het is goed als die ook weer wat meer van binnenuit gaat komen. In Londen kan ik me weer vol gaan concentreren op hard trainen en beter worden. Dus daar kijk ik zeker naar uit.”