Nederland kanshebber op meerdere wereldtitels tijdens Allianz WK Zeilen

Allianz WK Zeilen, Kitefoilen en Windsurfen Den Haag

3 augustus 2023

Op 11 augustus beginnen de wedstrijden van het vierjaarlijkse Allianz WK Zeilen, Kitefoilen en Windsurfen voor de kust van Den Haag en op het Braassemermeer voor de Parazeilers. Ongeveer 1.200 sporters uit meer dan 80 landen strijden om 13 wereldtitels in tien olympische disciplines en drie para-klassen. In Den Haag verschijnen in totaal 56 Nederlandse sporters aan de start waarvan 29 atleten van Team Allianz, de Nationale selectie van het Watersportverbond. Op de Braassem zeilen zeven Nederlandse parasporters.

Het strijdtoneel voor de kust van Den Haag (foto World Sailing)
Het strijdtoneel voor de kust van Den Haag (foto World Sailing)
Dertien wereldtitels
Op 20 augustus, aan het einde van de dag kent de wereld van het zeilen, windsurfen en kitefoilen weer 13 nieuwe wereldkampioenen 2023.
 
Twee Nederlandse teams verdedigen op dit WK hun titel op het thuiswater, te weten skiff-zeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken in de 49er en Odile van Aanholt en Annette Duetz in de 49erFX klasse.
 
Marit Bouwmeester is viervoudig wereldkampioen in de Laser, nu ILCA6 geheten, en alleen daarom al een van de favorieten. Bouwmeester verdedigt haar titel dit jaar niet. Ze werd in 2022, vlak na een zwangerschap, negende in Texas.
 
Bij de mannen windfoilers greep Luuc van Opzeeland in 2022 net naast het goud in het Franse Brest in de iQFoil klasse, maar ook Huig-Jan Tak en Kiran Badloe horen bij de absolute wereldtop en zijn in goede vorm ook een van de favorieten in deze klasse.
 
In de ILCA7 laat Duko Bos dit jaar zien in goede vorm te steken met een achtste plaats op het olympische test event. Een groep van vijf Laserzeilers traint met elkaar en strijden tegen elkaar tijdens dit WK. Maar ook in aanloop naar de Spelen werken ze samen op weg naar dat ene exclusieve ticket voor Parijs 2024. De eerste en laatste wereldkampioen in de ILCA7 klasse voor Nederland was Nicholas Heiner in 2014.
 
Bij de vrouwen in de iQFoil steekt Sara Wennekes in goede vorm, vlak na het winnen van een bronzen medaille op het olympische test evenement in Marseille. Haar eerste podiumplaats in een groot internationaal toernooi. Drievoudig wereldkampioen windsurfen Lilian de Geus wil dit WK gebruiken om zich te bewijzen op weg naar Parijs 2024 zonder daarbij het podium uit het oog te verliezen.
 
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer zijn zeker een top tien kandidaat op dit WK in de mixed multihull klasse. Van der Meer is een van de weinig vrouwelijke stuurvrouwen in de top acht van de wereld in deze supersnelle foilende Nacra17. Bouwer is een van de jongste Team Allianz leden met 20 jaar op het recente gehouden Olympische Test Event scorden ze een zevende plaats.
 
Kitefoiler Annelous Lammerts maakte een paar jaar geleden de switch van freestyle kitesurfen naar het nieuwe olympische course racing in de Formula Kite klasse. Ondertussen mengt Lammerts zich steevast voor de medalseries en claimt ook wel eens een podium en wordt door de kenners ook tot de kanshebbers gerekend.
Team Allianz (foto archief - Sander van der Borch)
Team Allianz (foto archief - Sander van der Borch)
Olympische kwalificaties
Naast de wereldtitels die in Den Haag op het spel staan, zijn er ook andere zaken te verdienen op weg naar Parijs 2024. In de acht olympische disciplines waar Team Allianz in uit komt, is het team in alle acht klassen verzekerd van een sporter met een olympische nominatie op naam. Ook is het in de lijn der verwachtingen dat Team Allianz in alle acht disciplines een landenkwalificatie gaat realiseren in Den Haag op dit WK. Deze landenplekken worden in Den Haag vergeven op basis van het op landen geschoonde eindklassement.
 
In het geval van succesvolle landenkwalificatie zijn twee van de drie ‘olympische kwalificatie stappen’ afgehandeld. Dan rest, voor een aantal sporters nog een Nationale selectie, aangezien er soms meerdere Nederlandse kanshebbers zijn en maar één deelnemer per land mag uitkomen op de Spelen in Marseille.
 
In vier van die acht disciplines (ILCA6, ILCA7, IQFoil mannen en IQFoil vrouwen) zijn er meerdere Nederlandse atleten die kans maken op een kwalificatie en in de resterende vier disciplines (Nacra17, 49er, 49erFX, Formula kite vrouwen) is er nog geen nationale concurrentie voor Parijs 2024.
 
Vroege olympische kwalificatie in Den Haag mogelijk
In drie disciplines, de ILCA6, 49erFX en iQFOiL, kunnen Nederlanders op dit WK in al voldoen aan alle prestatie-eisen en kunnen daarmee bij NOC*NSF worden voorgedragen voor uitzending naar Parijs 2024. Dat kan alleen als de sporter in deze drie disciplines succesvol is op het recent gehouden Olympische Test Event in Marseille én het Allianz WK Zeilen.
Voor Marit Bouwmeester, zeilend in de ILCA6, geldt dat ze op dit WK op het podium moet eindigen, net zoals ze op het Test Event in Marseille deed. Daarnaast geldt als extra eis dat geen enkele andere Nederlandse ILCA6 zeilster in Den Haag in de top tien eindigt.
 
Voor Sara Wennekes in de iQFOiL klasse geldt dat ze niet meer dan acht punten scoort op het Test Event in combinatie met het Allianz WK Zeilen Den Haag en dat er geen enkele andere Nederlandse op het WK in Den Haag in de top tien eindigt. In Marseille pakte Wennekes de bronzen medaille, dus staat nu op drie punten.
 
Datzelfde geld voor Odile van Aanholt en Annette Duetz in de 49er FX. Als ze opgeteld niet meer dan acht punten scoren op het Test Event in combinatie met het Allianz WK Zeilen in Den Haag en als er geen ander Nederlanders 49erFX team op het WK in Den Haag in de top tien eindigt, worden ze voorgedragen voor deelname aan de Olympische Spelen van Parijs 2024.
Scheveningen (foto World Sailing)
Scheveningen (foto World Sailing)
Nederlandse deelnemers Allianz WK Zeilen
In totaal doen er 29 sporters mee van de nationale selectie / Team Allianz en 20 sporters buiten de nationale selectie. Op de Braassem zeilen zeven Nederlandse parasporters buiten de nationale selectie.
MEN’S SKIFF / 49-er
Bart Lambriex & Floris van de Werken (Team Allianz)
Robbert Huisman & Jorn Swart
Wiebrand de Vos & Corné Janssen
Olaf Ganzevles & Stijn Gast
WOMEN’S SKIFF / 49-er FX
Odile van Aanholt & Annette Duetz (Team Allianz)
Paula van Wieringen (Team Allianz) & Isis Lodewijk
Marlies Schouten & Maud Lodewijk
Vera ter Horst & Jorien Hin
WOMENS’ DINGHY / ILCA 6
Marissa IJben (Team Allianz)
Maxime Jonker (Team Allianz)
Marit Bouwmeester (Team Allianz)
Mirthe Akkerman (Team Allianz)
MENS’ DINGHY / ILCA 7
Thomas van Ofwegen (Team Allianz)
Willem Wiersema (Team Allianz)
Duko Bos (Team Allianz)
Niels Broekhuizen (Team Allianz)
Paul Hameeteman (Team Allianz)
MIXED DINGY / 470
Afrodite Zegers & Pim van Vugt
MIXED MULTI HULL / NACRA 17
Laila van der Meer & Bjarne Bouwer (Team Allianz)
Willemijn Offerman & Scipio Houtman (Team Allianz)
Puck van der Veen & Wouter van Rooijen
Jella-Rike Spijkervet & Bart Kooijman
MEN’S WINDSURFING / iQFOiL
Luuc van Opzeeland (Team Allianz)
Kiran Badloe (Team Allianz)
Huig-Jan Tak (Team Allianz)
Max Castelein (Team Allianz)
Joost Vink (Team Allianz)
WOMEN’S WINDSURFING / iQFoil
Lilian de Geus (Team Allianz)
Sara Wennekes
Fianne van den Brule
 
WOMEN’S KITE / Formula kite
Annelous Lammerts (Team Allianz)
Mariska Wildenberg
 
Men’s kite / Formula kite
Roderick Pijls (Team Allianz)
Sven van de Kamp (Team Allianz)
Jis van Hees (Team Allianz)
Sam Aben (Team Allianz)
RS Venture (para)
Wieke Mulder & Jasper Zuidervaart
Katelijne Langezaal & Arend Pet
2.4mR (para)
Pieter Visser
Hansa 303 (para)
Jurrian Raa
Finy Teitsma

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil 49er 49erFX

Nederland kanshebber op meerdere wereldtitels tijdens Allianz WK Zeilen