Nederland sterkste land op Allianz WK Zeilen 2023

Bouwmeester eindigt als vierde

20 augustus 2023

Met twee gouden en een zilveren medaille voert Nederland het landenklassement aan op dit vierjaarlijkse Allianz WK Zeilen, Windsurfen en Kitefoilen. Met het goud van skiffzeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken en van windsurfer Luuc van Opzeeland is Nederland het enige land met twee keer goud. Die twee medailles gecomplimenteerd met het zilver van Odile van Aanholt en Annette Duetz in de 49erFX, geven de andere grote zeillanden het nakijken, net als op het vorige World Sailing WK in Aarhus in 2018.

Top Nation (foto World Sailing)
Top Nation (foto World Sailing)
Marit Bouwmeester niet op het podium
In de allerlaatste medalrace van het Allianz WK Zeilen kwam Marit Bouwmeester net tekort voor een plaats op het podium. Gedurende de race lag de Friese zeilster virtueel zelfs even op zilver, maar de stroming en de afnemende wind speelden haar parten. De Deense Anne-Marie Rindom kwam wee genoeg terug in de race om haar Nederlandse rivaal nog net achter zich te houden in de einduitslag.
 
Bouwmeester gaf achteraf aan dat het niet haar kant op viel deze week en dat ze de transitie tussen racen in een klein veld op de Middellandse Zee en in een groot veld op de Noordzee niet goed heeft gedaan.
 
“Ik heb het in het begin van de week laten liggen. Dus dit heb ik aan mezelf te danken. Ik heb vooral van mezelf verloren op dit WK. Ik heb niet mijn beste niveau laten zien. Zeilen op de Noordzee is zo anders. Wij zouden dat goed moeten kunnen als Nederlanders, maar ik heb dat niet goed aangepakt.”  
 
Daarmee komt Bouwmeester net te kort voor een definitieve olympische kwalificatie. De eis was podium op dit WK en podium op het eerder gehouden Olympische Test Event in Marseille, waar Bouwmeester won. Maar als gevolg van deze vierde plaats, wordt de strijd om het exclusieve Nederlandse ticket naar Marseille voor de Spelen verlengd.
 
Met andere woorden Marit Bouwmeester, Maxime Jonker, Mirthe Akkerman en Marissa IJben trainen en strijden verder. De beslissing valt nu op het WK ILCA6 in Argentinië van 12-19 januari 2024. Wel heeft Marit Bouwmeester met deze vierde plaats op het Allianz WK Zeilen een voorsprong van zeven punten opgebouwd ten opzichte van haar concurrenten. De uitslag wordt bepaald op basis van punten die worden toegekend aan een score bij de eerste tien (1e plaats =10 pnt, 2=9, 3=8, 4=7 etc.), op dit WK in eigen land en in 2024 in Zuid-Amerika.
Bouwmeester in de achtervolging in bot 019 (foto World Sqiling)
Bouwmeester in de achtervolging in bot 019 (foto World Sqiling)
Duko Bos kwalificeert land
Met een vierde plaats in de medalrace sluit Duko Bos zijn wereldkampioenschap af en eindigt daarmee als zevende overal. Een zeer goede prestatie gezien de kwaliteit van de ervaren en succesvolle zeilers in de top 20 van het Laserveld.
 
Met dit resultaat pakt Bos een landenkwalificatie voor Parijs 2024. De Rotterdammer  heeft ook al een NOC*NSF prestatie-eis gerealiseerd maar heeft nog niet de nationale selectie gewonnen. Dat wordt bepaald aan de hand van het opgetelde resultaat van Het Australische kampioenschap van 4-10 januari 2024 en het WK in Australië van 27-31 januari 2024.
 
Duko Bos stond tussen vrienden en familie op het strand en legt uit: “Ik ben heel blij dat ik de zevende plaats heb kunnen behouden en het land heb gekwalificeerd. Mijn medalraces gaan steeds beter en de gewone races ook. Ook heel blij met dit WK en heel tevreden met het hele jaar. Als ik wilde presteren, scoorde ik steeds een top tien. Dus volgend jaar een top vijf of het podium op.”  
 
“In aanloop naar de vorige spelen had ik ook het land gekwalificeerd. Maar met een slechts een halve nominatie kwam ik toen net tekort. Nu ben ik nog niet zeker, maar we weten in ieder geval dat een Nederlander gaat en de kans is groot dat ik dat ben.”
Duko Bos rechts en coach Pieter-Jan Postma (foto World Sailing)
Duko Bos rechts en coach Pieter-Jan Postma (foto World Sailing)
Analyse van hoofdcoach Arnoud Hummel
Hoofdcoach Arnoud Hummel kijkt terug op een geslaagd WK: “We zijn heel blij met de resultaten, onze atleten hebben het goed gedaan. Je kijkt altijd eerst naar de medailles, twee keer goud en een keer zilver is overal heel goed. Zeker als je ziet dat de zilveren medaille gepaard ging met een blessure vlak voor de start van het evenement. Daar had meer ingezeten.”
 
“Dus overal zijn we heel tevreden. Maar we kijken niet alleen naar medailles. Wij kijken ook naar progressie van andere teams. Bijvoorbeeld Laila van der Meer en Bjarne Bouwer in de mixed multi-hull. Ongelofelijk, in de medalrace stonden ze nog virtueel op een podiumplek. Een vierde plaats is echt heel goed, beter dan verwacht.”
 
“Duko Bos bijvoorbeeld in de ILCA7. De buitenstaander is geneigd om te kijken of hij wel of niet op het podium staat. Maar als je kijkt waar hij staat internationaal, tussen de grote kanonnen van de afgelopen 15 jaren. Als hij wordt gevraagd om te gaan sparren met de grote namen, dat is iets waar we een half jaar geleden niet van hadden durven dromen.”
 
“Waarom ik ook heel blij ben met dit resultaat is dat de teams, die ook net naast het podium zitten toch wel weer laten zien dat ze op het gebied van verrassingen, er mentaal goed mee omgaan en niet door het ijs zakken. We gaan ook in Marseille met tegenslagen te maken krijgen. Dus als we over de hele linie in vier of vijf klassen meestrijden om de medailles op zo een uitdagend groot kampioenschap als deze, dan is dat een verdienste van het hele team van coaches en staf. Dat we ervoor kunnen zorgen dat de sporters in staat zijn goede prestaties neer te zetten.”
 
Landenkwalificatie voor Parijs 2024
Naast het sterkste land is Team Allianz, de nationale selectie van het Watersportverbond, in alle acht olympische disciplines waarin het wil meestrijden op de Olympische Spelen, ook zeker van een landenkwalifcatie. Ook in al die acht disciplines heeft een Team Allianz sporter voldaan aan de NOC*NSF prestatie-eis.
 
Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn de enigen die na dit WK aan alle eisen voldaan hebben en worden door het Watersportverbond voorgedragen aan NOC*NSF voor olympische kwalificatie. In de zeven andere disciplines gaat de strijd om de nationale selectie nog door.
 
Een overzicht op weg naar Parijs 2024
1.    49er – Bart Lambriex en Floris van de Werken moeten de nationale selectie formeel nog afronden op EK in Portugal (8-13 november 2023)
2.    49erFX – Odile van Aanholt en Annette Duetz worden voorgedragen voor olympische selectie
3.    ILCA6 – zie tekst boven bij Marit Bouwmeester
4.    ILCA7 – de nationale selectie loopt door, zie uitleg bij Duko Bos
5.    iQFoil mannen – Luuc van Opzeeland leidt in de nationale selectie met 11 pnt. zie verder uitleg bij persbericht van 19 augustus.
6.    iQFoil vrouwen – Lilian de Geus heeft halve prestatie-eis op naam en Sara Wennekes is in bezit van een hele prestatie-eis van NOC*NSF. Beslissend wordt de score op het WK 2024 op Lanzarote (26 jan-3 feb).
7.    Kite vrouwen – Annelous Lammerts moet de nationale selectie formeel nog afronden op EK Portugal van 18-24 september 2023
8.    Mixed multi hull – Laila van der Meer en Bjarne Bouwer moeten formeel de nationale selectie nog afronden van 8-13 November 2023 in Portugal
 
Website Allianz WK Zeilen: https://allianzsailingworlds.com/

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

ILCA7 49er 49erFX

De partners van TeamAllianz