Nederlanders domineren op eerste dag Allianz Regatta

31 mei 2023

Meerdere sporters van Team Allianz, de nationale selectie van het Watersportverbond, voeren de ranglijst aan na de eerste dag van de Allianz Regatta 2023. De 37ste editie van deze wereldbekerwedstrijd voor de kust van Almere en Lelystad startte in perfecte omstandigheden, stralende zon, stevige wind, goede races en open wedstrijdwater.

Lambriex en Van de Werken
Lambriex en Van de Werken
Allianz Regatta maakt kwaliteitsslag op meerdere vlakken
Tijdens de tweede editie van deze World Cup van World Sailing in Almere zijn op meerdere fronten verbeteringen doorgevoerd. Zowel op het gebied van wedstrijdleiding, als op het gebied van duurzaamheid en de kwaliteit van het wedstrijdwater. In vergelijking met de eerste editie in Almere/Lelystad is er geen hinder van het fonteinkruid.
 
Nederlandse koplopers
Skiffzeilers Bart Lambriex & Floris van de Werken voeren het veld van 32 deelnemers aan na drie overwinningen in de 49er klasse. De Australiërs Tom Burton en Max Paul staan tweede. Hun Ierse trainingspartners Dickson en Waddilove bezetten de derde plaats.
 
De huidige wereldkampioenen zijn heel tevreden met het resultaat maar ook met de omstandigheden. Floris van de Werken zei: “Prima condities, goede races, goed racecomité. Echt niks mis mee.”
Annelous Lammerts
Annelous Lammerts
De kitefoilers en de windfoilers starten deze week vanaf het Bataviastrand, ook wel bekend als Hoekipadijk. Een geweldige en drukbezochte locatie voor kiters en surfers uit heel Europa. In de goed bezette kitefoileklasse begint Annelous Lammerts sterk met een overwinning in de eerste race. Lammerts staat na vier races op een vierde plaats. 
 
“Ik startte supergoed met een bullet (red. eerste plaats) en dat is lekker aan het begin van zo een evenement. Vervolgens werd ik twee keer vijfde en ben ik een keer gevallen. Dan is het vooral goed om rustig te blijven kijken, alles te ontwaren, een beetje aan die lijntjes trekken en dan langzaam opent de kite wel weer. Maar die race tel ik als een schrapresultaat. Wij zien deze wedstrijd ook als training en we bereiden ons voor op het olympische test event in Marseille en het WK in Den Haag.”
 
Beste Nederlander in de kitefoilklasse bij de mannen is Sam Aben op een de 25ste plaats van de 52 deelnemers.
Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester
Bij de iQFOiL mannen is Luuc van Opzeeland de beste Nederlander en voert de ranglijst aan. Teamgenoten Huig-Jan Tak en Kiran Badloe bezetten de 22e en 3e plaats. In deze foilende windsurfklasse verschijnen 19 surfers aan de start, dus het is niet het sterkste veld. De Nederlanders windsurfers gebruiken deze wereldbekerwedstrijd als een trainingswedstrijd.
 
Kiran Badloe: “Vier uur op het water voor vier korte races. Het is even wennen zo vlak na het EK om deze serie te doen, niet ideaal. Vandaag hebben we drie slalom races en een course race gevaren. Een keer een valse start en twee OK races. We zien dit als een trainingsevenement en we gaan moeten lekker rondjes varen. De kop is eraf.”
 
Marit Bouwmeester voert het veld van 15 ILCA6 zeilsters aan. Op een tweede plaats staat Maxime Jonker en Marissa IJben volgt op de vierde positie.
 
In de Laser bij de mannen gaat Duko Bos aan de leiding. Bos heeft 36 tegenstanders waaronder. Paul Hameeteman is de tweede beste Nederlander op een vierde plaats.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49er KiteFoil iQFoil

De partners van TeamAllianz