Nederlanders in acht van de tien disciplines op medaillekoers op Allianz Regatta

3 juni 2022

Het was niet alleen een prachtige dag om te zeilen of te foilen op de Hempel World Cup Series – onderdeel van de Allianz Regatta, maar het was ook een hele goede dag voor de Nederlandse sporters. In maar liefst acht van de tien disciplines staan Nederlandse sporters op medaillekoers. Op zaterdag 4 juni wordt in zes klassen de medalraces gevaren en op zondag 5 juni zijn de vier foilende kite- en windsurfers aan de beurt voor hun medal series.

Lambriex en Van de Werken (foto Sailing Energy)
Lambriex en Van de Werken (foto Sailing Energy)

Goud al zeker voor Lambriex en Van de Werken

Bart Lambriex en Floris van de Werken zijn al zeker van de gouden medaille na 12 races. Hun voorsprong is zodanig dat ze niet meer in te halen zijn, zelfs al zouden ze de medalrace verliezen. Met zeven race overwinningen houden de wereldkampioenen iedereen overtuigend achter zich. Pim van Vugt en Scipio Houtman plaatsen zich ook voor de medalrace in de 49er. Met een vierde plaats hebben zij ook nog kans op een podiumpositie.

 

Floris van der Werken legt uit: “We hebben ons deze week niet echt op de resultaten gefocust, doen we eigenlijk nooit. De focus lag op de communicatie aan boord. We proberen te zeilen als 1 brein maar wel met de capaciteit van twee paar hersenen. Vier ogen zien meer dan twee, maar we moeten wel hetzelfde erbij denken. Dat ging heel goed deze week. Je ziet dat als de communicatie goed gaat, we elkaar de juiste informatie geven, dat we dan de juiste beslissingen nemen en dus winnen. Het was best wel een sterk veld. Van de wereldtop missen er een paar, maar niet veel.”

 

49erFX

Odile van Aanholt en Annette Duetz pakken op de voorlaatste dag de leiding over van de Australiërs. Als koplopers gaat dit ‘nieuwe’ team de medalrace in. Het Belgische team van Isaura Maenhaut en Anouk Geurts staat tweede, gevolgd door de twee Australische teams. De laatste race wordt heel spannend aangezien de eerste vijf op de ranglijst allemaal nog kans maken op een podium.

 

ILCA6

Maxime Jonker had een sterke come-back op 3 juni en staat nu derde in het klassement bij de ILCA6. Het goud is niet meer bereikbaar voor Jonker maar zilver is nog wel mogelijk. Ook Mirthe Akkerman laat op de voorlaatste dag zien wat ze waard is en knokt zich terug naar een zesde plaats, ook Akkerman heeft nog een kleine kans op het podium.

 

Nacra17

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer maken ook een topdag mee op 3 juni en nemen de leiding in het klassement weer over. Dit jonge team wint de laatste vijf races! Daarmee gaan Van der Meer en Bouwer met gelijk aantal punten als de Brazilianen Joao Siemsen en Marina Arndt de medalrace in.

 

Kite- en windfoilers medalrace op zondag

Voor de wind- en kitefoilers staat er voor zaterdag 4 juni nog gewone races op het programma, gevolgd door de medalraces op zondag 5 juni.

Max Castelein gaat nog steeds aan de leiding in de IQFoil klasse. Huig-Jan Tak staat tweede en Joost Vink gaat op 3 juni ook de Fransman Louis Giard in het klassement voorbij. Bij de vrouwen gaat Lilian de Geus ook aan de leiding.

 

Max Castelein gaf de volgende reactie op het Hollandse onderonsje vlak na zijn races op 3 juni. “Ik sta denk ik nog steeds op kop, maar het liefst sta ik op de laatste dag boven aan de lijst. Ik ben hier opgegroeid, ben lid van surfclub Almere Centraal, dus het zou te gek zijn om hier die beker omhoog te tillen,” zei Castelein met een grote smile.

 

Max Castelein (foto Sailing Energy)
Max Castelein (foto Sailing Energy)

Hoe zit dat met het Nederlandse onderonsje? “We hadden vlak hiervoor het EK op het Garda meer. De meesten willen na zo een piek evenement rust inbouwen dus het veld is niet zo groot als op het EK. Maar het voelt toch wel als meer dan een battle die we tijdens de trainingen hebben. Hier zit toch iets officieels aan, dit heeft meer status.”

 

Formula kite vrouwen

Annelous Lammerts voert nog steeds het klassement aan. Ze zegt: “Het voelt supergoed om op kop te staan en te liggen. Vergeleken met de andere World Cup in Palma, waar echt de hele wereldtop was, missen we hier zeker een aantal van de top vijf. Maar er zijn er een paar die echt van mijn niveau zijn. De Spaanse die normaal voor me ligt is erbij, de Israëliërs zijn heel snel en ook goed met weinig wind en de beste Duitse dames zijn erbij. Dus ja, gewoon goede competitie van mijn level.”

Annelous Lammerts (foto Sailing Energy)
Annelous Lammerts (foto Sailing Energy)

“We hebben ervoor gekozen om de wedstrijd in Hyeres over te slaan om meer uren op het water te maken en echt op snelheid de techniek te focussen. Ik heb echt het gevoel dat dat zich nu uitbetaalt. Het voelt allemaal supergoed, eigenlijk voelt het heerlijk om gewoon echt te vlammen de eerste dag. Dat was fantastisch en ook de tweede dag weer, maar een foutje gemaakt. Ik ben ook continu heel veel aan het leren. Dus al met al, superblij en hopelijk kan ik dit lekker volhouden tot het einde.”

 

RS Aero

In de enige niet olympische klasse, de RS Aero, die de plaats inneemt van de ILCA7, gaat ook een Nederlander op kop. Shivam Ramdas leidt een veld van 13 zeilers en wordt op de hielen gezeten door de Engelsman Noah Rees en de Duitser Juliane Barthel.

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil KiteFoil Nacra17 ILCA6 49er 49erFX

De partners van TeamAllianz