Nederlanders in vijf van de zes klassen op medaillekoers tijdens Allianz Regatta

2 juni 2023

Na dag drie van de Allianz Regatta strijden sporters van Team Allianz in vijf van de zes klassen voor de medailles in deze wereldbekerwedstrijd voor de kust van Almere en Lelystad. Er is een gebroederlijke Dutch battle gaande in de IQFoil klasse. Luuc van Opzeeland voert het klassement aan met Huig-Jan Tak op de tweede plaats en Kiran Badloe op de derde. Annelous Lammerts heeft haar eigen gevecht met de Franse Poema Newlands om de koppositie in de sterk bezette kitefoil klasse.

Dutch Battle
Dutch Battle
Gebroederlijke strijd
Luuc van Opzeeland legt uit over de strijd tussen de drie trainingspartners op een evenement met minder internationale concurrenten. “We zien het niet als een piek evenement, maar we willen allemaal winnen natuurlijk. We pushen hard genoeg. Niet voor niks worden mensen gediskwalificeerd voor te vroeg starten. We zijn allemaal topsporters.”
Annelous Lammerts
Annelous Lammerts
Poema, Borrel en Lammerts
Annelous Lammerts over haar strijd met Franse Poema en de Spaanse Borrell. “Ik ben heel tevreden met vandaag. De wind was heel onstabiel, maar ik maakte de juiste keuzes op de shifts. Het is super close tussen de nummers twee en vijf. De Franse Poema staat echt ver voor. Die gaat die voorsprong niet meer kwijtraken denk ik. Onze laatste race was weer een fotofinish tussen de Spaanse en mij, in mijn voordeel. Morgen weer drie races en dan kijken hoe we de medal race in gaan op zondag.” 
 
Dominant in de skiff
In de eveneens redelijk sterk bezette 49er klasse blijven skiff-zeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken de ranglijst aanvoeren na acht races, met slechts 12 punten. Daarmee staan de Nederlandse wereldkampioenen 18 punten voor op hun Australische concurrenten Needham en Turner in een veld met 32 deelnemers.
 
Bart Lambriex stond op het Almeerderstrand en was tevreden met deze dag. “Het is heel efficiënt, het zijn goede wedstrijden, leuke locatie. Dus al met al een prima week.”
Meer oranje boven
Maxime Jonker voert ook het veld aan in de ILCA6 en Marissa IJben won haar eerste wereldbekerwedstrijd op 2 juni. De Duitse Julia Beusselberg staat tweede, in de sandwich tussen de twee laserzeilsters.
 
Duko Bos neemt de koppositie in de ILCA7 weer over van Valteri Uusitalo uit Finland met Willem Wiersema op een goede derde plaats.
 
Duurzame innovatie met de robotboei
De organisatie van de Allianz Regatta heeft gekozen voor Smartmark als officiële robotboei. Deze robotboei is een eenvoudige oplossing om snel, zonder veel moeite een wedstrijdbaan uit te zetten. Het belangrijkste is dat de robotboei nauwkeurig én betrouwbaar is. De boei wordt met een elektromotor in positie gehouden. Zo blijft hij gegarandeerd op zijn positie, zelfs bij stormachtig weer, zware deining en sterke stroming. De batterij van de elektromotor wordt opgeladen door de waterstof aangedreven stroomaggregaten van het evenement.
Door het gebruik van de robotboeien, wordt er nog minder gebruik gemaakt van motorboten en menskracht die de boeien in positie moeten leggen, al met al weer een verbeterslag in het verduurzamen van de watersport.
 
website event met alle uitslagen: https://allianzregatta.org/

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil KiteFoil ILCA7 ILCA6

De partners van TeamAllianz